De opleidingsploeg van Team Novo Nordisk, het wielerteam voor renners met diabetes type 1, heeft na Vlaams-Brabander Kobe Godts een 2e Belg in de rangen. Vanaf 1 januari 2023 rijdt de Oost-Vlaming Quinten De Graeve voor het Development Team van de Amerikaanse formatie. Opmerkelijk, want de 22-jarige kerel begon pas in 2020 te koersen.

Team Campe
Neen, een echte corona-coureur is Quinten De Graeve niet. Net voor het land half maart 2020 in lockdown ging, debuteerde hij in Maldegem-Kleit, in Oost-Vlaanderen traditioneel de opener van het seizoen voor elites zonder contract en beloften. “Daar ben ik meteen geschrokken hoe het er in zo’n amateurwedstrijd aan toe gaat”, blikt De Graeve terug. “De lockdown kwam gelegen. Ik ben blijven fietsen toen de wedstrijden werden geannuleerd, waardoor ik mijn basisconditie kon verbreden.”
Bij de heropstart van de competitie ging het een stuk beter. Hij haalde meestal het einde van de koersen die hij aanving. Eigenlijk fietst Quinten De Graeve al van kleins af. “Vroeger woonde ik in Eeklo, nu in Knesselare: ik reed mee met wielertoeristenclubs uit de buurt”, verduidelijkt hij. “Ook tochten over grotere afstanden deed ik mee. Fietsenmaker Jan Campe uit Maldegem-Kleit vond dat ik moest beginnen koersen. Toen hij zelf een ploeg oprichtte, zette ik de stap.”
Ook het amateurseizoen 2021 was door de pandemie kort. Dus werd 2022 het 1e volledige seizoen. Op 1 augustus mocht Quinten De Graeve in Sinaai de handen in de lucht gooien. “Eigenaardige koers”, zegt hij 5 maanden later. “Want veel pogingen, maar niemand raakte weg. Rond halfkoers brak het peloton toch in 2 stukken. Bij het ingaan van de slotronde kon ik zonder al te veel moeite een premie pakken. Ik zag dat ik een gaatje had en trok door. 3 km verder kwam Davy De Scheemaeker bij mij. We bleven voorop. In een lange sprint kon ik hem afhouden.”
Stage
Een heuglijk moment in de prille carrière van Quinten De Graeve. “Ik was al heel het seizoen vrij goed, nooit de beste, maar altijd bij de betere renners”, vertelt de jongeman. “Het juiste moment kiezen, dat was altijd vrij moeilijk. En in een kopgroep van 10 man werd ik 8e of 9e. Omdat een sprint van 200 meter niets voor mij is. Daarvoor ben ik niet explosief genoeg.”
Doordat zijn resultaten in het regionale circuit niet onaardig waren, kwam De Graeve in beeld bij Team Novo Nordisk. Deze ploeg geeft renners met diabetes kansen. Iets meer dan 2 jaar geleden werd onder het procontinentale team een opleidingsploeg opgericht. Quinten De Graeve is 1 van de 4 nieuwe gezichten die aan dit Development Team worden toegevoegd.
“Nadat ik op de rollen enkele testen moest doen, werd ik door Team Novo Nordisk uitgenodigd voor een stage van 5 dagen”, schetst De Graeve het begin van zijn stappen richting het Amerikaanse team. “Uiteraard was ik gemotiveerd om die kans te grijpen. Blijkbaar kon ik de ploeg overtuigen.”
Knowhow
Samen met de Brit Josh Brown, de Italiaan Antonio Polga en de Deen Hjalte Knudsen wordt hij aan de kern van de continentale ploeg toegevoegd. Het team breidt uit van 10 naar 12 renners. Eind januari 2023 staat een ploegstage op de kalender. Pas daar zullen programma en selecties worden vastgelegd. Het voorbije jaar was Team Novo Nordisk Development in diverse Europese landen aan de slag, maar ook in Amerikaanse wedstrijden. Quinten De Graeve laat tijdens de voorbereiding niets aan het toeval over. Hij verblijft momenteel in het Spaanse Calpe op een appartement, samen met de streekgenoten Kay De Bruyckere en Thibau Dhooghe.
“Ik heb 2 jaar in de fietsenzaak van Jan Campe gewerkt, maar nu zet ik alles op de koers”, benadrukt De Graeve. “Toen ik deze zomer naar Italië mocht voor die stage hoopte ik een kans te krijgen bij de opleidingsploeg van Team Novo Nordisk. Nu ik daarvoor werd geselecteerd, ga ik er alles aan doen om door te groeien naar het profteam. Ook al weet ik dat alles voor mij in 2023 nieuw zal zijn. De koersen die ik zal rijden, zullen immers een stuk langer zijn dan die rond de kerktoren.”
Quinten De Graeve heeft de juiste ingesteldheid. Diabetes ziet hij niet als een obstakel. Hij kreeg 7 jaar geleden deze diagnose. “Ik moet meer bezig zijn met wat ik eet dan andere mensen, maar dat is voor iedereen anders”, weet hij. “Ik liet me door een dokter begeleiden. Bij Team Novo Nordisk hebben ze nog meer knowhow inzake koersen met suikerziekte. Ik ziet het niet als een handicap. Om een hongerklop te vermijden, moet elke renner tijdens de koers bezig zijn met z’n voeding.”