Tijdens het Hemelvaartweekend van 18 tot en met 21 mei zullen duizenden zielsgenoten opnieuw vier dagen lang trappen in de strijd tegen kanker. Deze sportieve uitdaging is de laatste jaren steeds populairder geworden en zet ook KBC in beweging. Tijdens de komende editie staan ongeveer 20 KBC-teams mee aan de start om een bijzondere sportieve uitdaging aan te gaan uit solidariteit met iedereen die geconfronteerd wordt met kanker.

Kathy Lindekens
Beleidsadviseur Nico Lucas kent zijn klassiekers en neemt ons graag nog eens mee terug naar de eighties waar de actie haar wortels heeft. “Radiopresentatrice Kathy Lindekens van de toenmalige BRT werd in haar familie geconfronteerd met de vreselijke ziekte. Ze besloot om een benefietactie op poten te zetten en riep via radio en televisie de mensen op om een inspanning te leveren. Op die manier werd het taboe rond de ziekte doorbroken. KBC was er bij het prille begin in 1989 meteen bij om financieel en operationeel voor steun te zorgen.”
Natuurlijk kent iedereen KBC als een bank en verzekeraar, maar de groep zet ook sterk in op het welzijn van haar klanten. “We willen er zijn voor iedereen en zijn bezig met wat de mensen raakt. Je kan wel zeggen dat kanker een ziekte is die heel veel mensen treft. Dat was vroeger zeker het geval en hoewel we al veel hebben gerealiseerd, blijft de ziekte alom aanwezig in de maatschappij. Daarom blijven wij ook deze actie met veel engagement ondersteunen.”
De Schorre
In feite voert Kom op tegen Kanker een heel jaar lang een strijd tegen de ziekte. “Onlangs was er nog de campagne ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’ waarbij iedereen werd uitgenodigd om een lampion te kopen en op te dragen aan een dierbare met kanker of iemand die je helaas moet missen. Kom op tegen Kanker stelde alle lampions op in De Schorre in Boom en zorgde daar letterlijk en figuurlijk voor één groot lichtpunt.”
“KBC zette mee zijn schouders onder deze actie : er was de KBC-schrijfmarathon met honderden collega’s die de naam aan wie het lichtpuntje is opgedragen op duizenden lampions schreven. En er was KBC Live, met tientallen collega’s om de telefonische aankopen met de nodige expertise en met een luisterend oor op te vangen. We staan nooit stil. Wat ooit begon met een handvol mensen is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste fundraiser in Vlaanderen en ook het grootste maatschappelijk engagement van KBC”, aldus Nico Lucas.

Donatieknop
De steun van de bank is er ook op vlak van expertise en logistiek. “Concreet zag je dat tijdens de coronacrisis toen we op onze app voor het mobiel bankieren een donatieknop introduceerden. Op die manier konden we zorgen dat de verliezen door het niet organiseren van grote events werden gecompenseerd. We hebben niet zomaar een factuurrelatie, het is echt een heel hecht engagement.”
Dat blijkt dus ook bij de 1.000 km fietsen voor Kom op tegen Kanker, het sportieve paradepaardje van de actie. “De Vlaming heeft een baksteen in de maag en misschien ook wel een fiets”, lacht Nico Lucas. “Vroeger keek je op tv naar de koers en zag je buiten wel eens een renner passeren, nu fietsen de wielertoeristen je in trosjes voorbij. We merken dat onze 1.000 km veel mensen erg aanspreekt.”
“Op een aantal jaren tijd zijn we van 100 ploegjes aan de start naar meer dan 1.000 ingeschreven ploegen gegaan. Dat is nochtans niet evident, want niet alleen moet je als ploeg op vier dagen tijd 1.000 km fietsen, je moet ook nog eens het startgeld van minstens 5.500 bij elkaar krijgen. Dat is geen peulenschil, gelukkig heerst er in de fietswereld veel solidariteit en empathie.”

Hoop en solidariteit
Tijdens het Hemelvaartweekend hangt er dan ook een speciale sfeer tussen de mensen. “Sommige mensen doen mee ter nagedachtenis van een dierbare of als steun voor iemand die tegen de ziekte vecht. Op die manier is het gevecht op de fiets wel symbolisch. Het is een verhaal van hoop en solidariteit enerzijds en de bikkelharde realiteit anderzijds. De verhalen in het peloton zijn erg aangrijpend en beklijvend.
De 1.000 km bracht vorig jaar 6.073.000 euro in de strijd tegen de ziekte op. “Dat geld gaat naar het kankeronderzoek en laat ons nog steeds dromen van een wereld zonder kanker”, besluit Nico Lucas. Ex-profwielrenster Ine Beyen en Geert De Vlieger staan mee aan de start van deze fietsvierdaagse. Aan de start van het Internationaal peloton in Rennes staan dit jaar met Bart Schols en Goedele Wachters ook 2 bekende figuren. Ook Ongetwijfeld zijn al heel wat Vlamingen dezer dagen begonnen met zich klaar te stomen richting de sportiefste solidariteitsactie van het jaar.