Bangelijke gravelroute! We vertrokken vanuit de Abdij van Postel met onze bolide voor 111 km onverhard plezier. We kregen veelal lekker bollende grind- en zandwegen onder de wielen geschoven. Goed voor weer een dagje genieten in het zadel.
Graveldreef pur sang
Op de ruime parking van de Postelse Abdij springen we ons stalen ros op. De abdij staat hier vooral gekend om zijn kaas, dus voor de liefhebbers.… Onze eerste 5 km kunnen we aanzien als een opwarmer over verharde wegen. We rijden hierbij ook een stukje over het jaagpad naast het kanaal Dessel-Schoten. Aan de fietsersbrug steken we het kanaal over om aan ons onverhard verhaal te beginnen. Hierbij knallen we nog steeds naast het kanaal maar dan aan de onverharde kant. Bij het wegdraaien komen we in de Goordreef uit, een graveldreef pur sang.
Na deze dreef komen we uit bij de Collateur van Arendonk, dat 2 Kempische kanalen met elkaar verbindt. We volgen deze gracht vanaf het Campina Strand in Dessel voor een goeie 2 km. Er volgt nog een zandstrook die uitkomt op de verharde weg. Zo komen we in het centrum van Dessel uit, waar we recht doorheen knallen. Na het centrum volgt er nog een deel naaldbos, waar we soms goed moeten opletten welk padje we inslaan. Het is hier vaak een wirwar aan bospadjes. Maar we slagen erin ons een weg door het bos te banen.
Heuvelrug
Onze volgende onverharde strook brengt ons bij het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie, dat uit maar liefst 215 ha natuurgebied bestaat. Ideaal dus om door te crossen en de prachtige natuur te aanschouwen. Uiteindelijk komen we zo over bijna volledig onverharde zandstroken bij de Kleine Nete in Kasterlee uit. Hier liggen de kajaks blijkbaar op beter weer te wachten. Na een klein stukje naast de rivier te rijden, steken we deze via een bruggetje over. En banen we ons een weg over verhard en onverhard tot aan de sporthal, waar er ieder jaar wordt gestreden om de eindmeet van de Hel van Kasterlee te halen. Iets verderop belanden we op de groene MTB-route, waarbij het toch wel wat keren en draaien is en we wat techniek nodig hebben om overal doorheen te komen. Het is hier ook niet volledig vlak, we moeten al eens een bergje op sprinten om boven te komen.
We komen zo ook in de bossen van de Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart, waar we nog een deel de MTB-route zullen volgen. Eens we van die route afdraaien, komen we over de typische zandgrond uit de streek, waar het in de zomer een echte zandbak kan zijn. Even later komen we een klein deel over het cyclocrossparcours van Lichtaart, waar in de winter wekelijks getraind wordt door zowel jeugd als profs. Via deze bossen rijden we langs het Zwart Water, een geklasseerd landschap met zowel moeras- en oevervegetatie als dennenbos. Na deze zandwegen komen we over een klein stukje verharde weg. Via deze weg zoeken we opnieuw de bossen op. Ditmaal komen we uit bij de Toeristentoren van Herentals, die maar liefst 24 meter hoog is en waar je op heldere dagen tot meer dan 30 km ver kunt kijken. Zeker de moeite dus om eens te doen!
Konijnenberg
De afgelopen kilometers verlopen zo goed als allemaal over onverharde wegen. Ook als we uitkomen in de Vallei van de Kindernouwbeek blijven we maar onverharde kilometers afmalen. Hier is het vooral geel zand dat we onder de wielen krijgen, en dat durft al eens zwaar te bollen. Krachtig in het zadel duwen we ons er wel doorheen. Wat we ook moeten doen bij het overbruggen van de autosnelweg E34. Deze brug leidt ons dan naar de rand van Wechelderzande, waar we over een stukje verhard onze weg zoeken naar het gravelpad dat ons naar de Lilse Bergen brengt. Zo vinden we onze weg vinden tot naast het recreatiedomein, waar we de onverharde weg volgen die het domein een heel deel blijft volgen.
Van de Lilse bossen duiken we dan zo goed als meteen in die van Vosselaar. Deze leiden ons in de richting van de Konijnenberg, waar we ook even later zullen passeren. Deze landduin ligt zo’n 36,33m boven de zeespiegel. Door Vosselaar en nog wat onverhard plezier later komen we aan de Nieuwe Kaai van Turnhout, waar we even over het verharde jaagpad rijden. Bij het opdraaien van het Bels Lijntje nemen we een duik naar beneden, we moeten hier best goed achter ons zadel gaan hangen om niet over de kop de gaan. Zo zetten we dan koers naar het Turnhouts vennengebied.
Hier komen we uiteindelijk in de open velden terecht en krijgen er een prachtig panoramisch zicht. De witte geitjes zullen hier zeker niets tekort komen. Enkele kilometers verderop zitten we dan in de 850 ha grote Gewestbossen van Ravels, puur gravelen is het hier! Via nog bijna niets anders dan onverharde wegen en paden komen we opnieuw uit bij de Abdij-parking. Deze route vonden we toch wel weer een pareltje!
Download GPX WielerVerhaal Gravelroute Postel – 111 km.
Win de Ekoï Gara fietshelm van Sep Vanmarcke!