‘Een propere fiets, rijdt beter’, zei ooit een wijze man. En eigenlijk had hij gelijk. Een goed onderhouden fiets zorgt ervoor dat je meer fijne en vooral veilige kilometers kunt afleggen. Maar hoe ver kan je eigenlijk gaan in dat onderhoud? Welke materialen heb je nodig en hoeveel kost dat allemaal? Wij zochten het even voor jullie uit.

Biologisch afbreekbare ontvetter
Beginnen doen we met het eenvoudigste en voor heel wat wielerliefhebbers meteen ook het moeilijkste: het wassen van de fiets. Eigenlijk zou je na een tocht steeds je fiets moeten wassen. Wanneer het geregend heeft of de wegen vol stof liggen, zorgt het niet wassen van een fiets ervoor dat heel wat onderdelen sneller slijten. Wanneer je ketting, de remmen, maar ook je balhoofd en zeker je trapas vol met zandkorreltjes hangen, kunnen die aandrogen en bij een volgende rit vermalen tot een uiterst efficiënt schuurpoeder.
Dat kruipt tussen de links van je ketting, waardoor de kleine lagerbusjes sneller slijten en je ketting ‘leept’. Ze wordt langer en loopt niet goed meer over de tanden van je cassette en crankstel en verslijten die ook nog een keer. Maar goed, het was nat en guur of je hebt net wat te lang in de nabespreking gezeten en dus moet je nog even bekomen. Toch maakt snel even de fiets afspuiten een heel verschil. Je maakt best een sopje met een zacht product. Agressieve producten maken je fiets wel snel proper, maar maken na een tijdje de lak dof. Ook nemen ze de uitwendige restjes vet en olie weg die de lagers en verbindingen een beetje afschermen.
Je ketting smeer je best in een biologisch afbreekbare ontvetter. Die breng je ook aan op je cassette en je tandwielen. Wanneer je die 3 geregeld onderhoudt, hoef je daar echt niet veel van te gebruiken. Voor de smurrie achter je crankstel zorg je best voor een lange en soepele borstel. Voor de cassette gebruik je best een vrij harde borstel. Iedereen kent wel dat vreemd uitziende stugge borsteltje met een haakje waarmee je het vuil tussen de tandwieltjes van je cassette pulkt.
Ketting
Gauw volgt dan de vraag: hoe staat het met mijn ketting? Dat kan je meten met een kettingchecker. Die kost zowat 20 euro en is makkelijk online te vinden of bij je Shimano Service Center. Of je kan, op de oude manier, de ketting even van de voorste tandwielen wegtrekken. Wanneer je die duidelijk meer dan de helft van de tanden kan wegtrekken, is het tijd om die te vervangen. Ook een propere en goed onderhouden ketting gaat na een tijdje slijten. Ben je niet zeker welke ketting je nu moet hebben, dan kan je uiteraard altijd langs het Shimano Service Center.
Naargelang de vertanding kan de lengte van je ketting immers variëren. Een standaard ketting komt meestal in 116 links. Die moet je dan weer inkorten en daar heb je dan weer een kettingpons voor nodig. Je vindt die al voor 20 euro, maar de betere kwaliteit kettingpons kost al gauw 35 euro. Let op: bij een 12-speed zijn kettingen heel wat smaller en klemmen de oude ponsen niet precies genoeg, wat voor gebogen links kan zorgen. Heb je enige twijfel, dan kan je altijd even langs gaan bij een Shimano Service Center (vind hier je dichtsbijzijnde). Ze kijken/denken graag met je mee voor betrouwbaar advies.
Schijfremmen
Vandaag de dag zijn schijfremmen ook bij wielertoeristen niet meer weg te denken. Het vervangen van remblokken is niet zo eenvoudig als bij de traditionele velgremmen. Je moet immers de remzuigers weer naar binnen duwen. Dat kan je doen met een schroevendraaier die je tussen de te vervangen blokken wringt. Met een schroevendraaier rechtstreeks op de zuigers inwerken, is niet zonder gevaar. Die zijn immers van kunststof gemaakt en kunnen snel worden beschadigd. Met de vlakke kant van een ringsleutel kan je de zuigers voorzichtig naar binnen duwen. Vergeet ook niet eerst de zuigers te reinigen met remreiniger. Geregeld duiken remproblemen op doordat er een stofrand op de zuigers komt, waardoor het kleine veertje de blokken niet ver genoeg naar binnen duwt. Met slepende remmen tot gevolg.
Ook de staat van de schijf moet worden opgevolgd. De dikte meten en de rechtheid van de schijf controleren, is eerder werk voor een specialist. Remolie controleren en vervangen laat je ook best aan hen over. Bij minerale olie, zoals bij Shimano, is het risico veel kleiner, maar hier heb je eerder kans op erg kleine lekken en dus dien je de hoeveelheid remolie jaarlijks te controleren. Shimano Service Centers hebben de juiste producten en kennis in huis om dit snel en veilig voor je uit te voeren.
Geïntegreerde cockpits
Ook bij het balhoofd is wat voorzichtigheid geboden. Bij de oudere modellen kan je vrij eenvoudig het stuur van de vork verwijderen. Dan kan je de lagers zuiver maken en weer insmeren met vochtafdrijvend vet. Bij het weer samenbouwen moet je natuurlijk weten hoe je de juiste spanning op het balhoofd zet. Trek de centrale bout bovenop het kapje niet te strak aan. Het doel is om de speling weg te nemen van de lagers. Span de bout aan tot de speling weg is en zet dan het stuur vast door middel van de 2 boutjes aan de zijkant van de stuurpen. Bij carbon vorken mogen die maar aan 4 à 5 Nm aangetrokken worden.
Te veel spanning kan de vorkschacht indrukken en beschadigen. Dus zorg je best voor een momentsleutel. Je hebt al exemplaren die vooringesteld zijn op bijvoorbeeld 5 Nm. Daarvoor betaal je al gauw 40 euro. Voor een momentsleutel met een groter bereik leg je gauw 70 euro neer. Nog gecompliceerder wordt het bij geïntegreerde cockpits. Die laat je best aan specialisten over. Ofwel gaan de kabels door de balhoofdlagers, ofwel worden die via een ingewikkeld en meestal met veel te kleine vijsjes afgesloten deel binnen het frame geleid. Te ingewikkeld voor een hobbyist om daar zelf aan te beginnen.
Kortom, je hebt best wat materiaal nodig om je moderne fiets goed te onderhouden. Fietsenzaken met een goede reputatie hebben alle materialen in huis. Vaak merk je dan ook dat ze Shimano Service Centers zijn. Dat betekent niet alleen dat ze alle Shimano-onderdelen in huis hebben en de nodige trainingen hebben gevolgd, het is ook een kwaliteitslabel geworden om een Shimano Service Center te zijn. 1 bezoekje en je bent zeker dat je glimmende en zelf gepoetste monster weer in topconditie is.
Vind hier je dichtsbijzijnde Shimano Service Center!
Nog niet vertrouwd met Shimano Service Centers? Lees hier wat ze voor je kunnen betekenen!