Met meer dan gewone belangstelling volgde ex-renner Kenny Terweduwe in Oudenaarde de finale van de Ronde van Vlaanderen voor junioren. De Vlaams-Brabander is scout en performance coach voor het managementbureau ISEA. Met Jarno Widar en Daniel Nielsen stonden 2 jonge klanten van hem op 1 en 2. Widar is op weg naar Lotto Dstny en slaat wellicht de beloftencategorie over.

Afschermen
Het blijft wennen: jongeren van 17 en 18 jaar die al werken met een officiële UCI-manager. En dan nog met het bureau met Wout van Aert als uithangbord. Het kan niet anders meer. “Niemand wil de volgende Remco Evenepoel missen”, benadrukt Terweduwe. “Er is wat men noemt een ‘war on talent’ aan de gang. Ook wij moeten daarin onze rol spelen. Op die jonge jongens wordt soms heel wat druk uitgeoefend. Aan ons om hen op tijd en stond af te schermen voor wat op hen afkomt.”
Widar, vorig jaar als 1e jaars junior al winnaar van Nokere Koerse en dit seizoen primus in Kuurne-Brussel-Kuurne en nu ook de Ronde van Vlaanderen, laat zien dat hij veel talent heeft. Hij verdedigt de kleuren van Dakwerken Crabbé-CC Chevigny, een jeugdploeg die sinds kort samenwerkt met Lotto Dstny. Het zou logisch zijn indien deze Limburger volgend seizoen te zien is in het shirt van het continentale Lotto Dstny Development Team.
“Jarno zal volgend jaar sowieso een stap hoger kunnen gaan”, verduidelijkt Terweduwe. “Met Lotto Dstny is er nog niets getekend, maar we zijn daar volop mee bezig, we zitten in het laatste stadium. Het ziet er voor Jarno heel goed uit. De kans is vrij groot dat hij meteen prof zal worden.”
Clausules
Een hele stap voor de 17-jarige kerel. “Jarno heeft intussen bewezen dat hij uit het goeie hout gesneden is”, beklemtoont Terweduwe. “Hij kiest nu al resoluut voor de fiets. Inderdaad, uit zijn lichaamsbouw kan je niet afleiden dat hij zoveel kracht kan ontwikkelen. Hij weet wat hij kan én ook wat hij niet kan, hij weet waarmee hij bezig is. Want er staat een sterk hoofd op!”
Een belangrijke factor in de opbouw van een carrière. “Vorig jaar sprak ik na een kermiskoers in Vollezele voor het eerst met Jarno Widar”, gaat Terweduwe verder. “Toen had hij al Nokere Koerse gewonnen. We bleven contact houden. Sinds dit jaar werken we nauw samen. Dat wij het grootste deel van de communicatie op ons nemen, is voor hem een pluspunt. Hij kan zich volop concentreren op de fiets.”
“Je bent 16 of 17 jaar en er komen ploegen uit de WorldTour op je af: daar ben je als jonge renner niet in thuis”, verduidelijkt Terweduwe. “Het komt er vooral op aan te weten wat je tekent. Sommige clausules in een overeenkomst leggen jongens vast voor de volgende 4 of 5 jaar. Wij maken duidelijk wat zo’n clausule inhoudt. In de plaats van een renner kiezen wij nooit. Beslist een renner om alle opties open te houden, kiezen we voor een ander project of bekijken we met de betrokken ploeg of die clausule anders kan.”
Deense crosser
Het toeval wil dat met de 17-jarige Deen Daniel Weis Nielsen een 2e pion van Terweduwe op het podium van de Ronde van Vlaanderen stond. Hij schoof 75 kilometer van het einde mee met een uitval van Widar en streed in de finale met de Limburger, Cedric Keppens en Niels Driesen om de zege. Duarte Marivoet en de Duitser Paul Fietzke hadden toen al de handdoek moeten gooien. Met 1e jaars Keppens zette Nielsen in de slotkilometers Widar stevig onder druk. Nielsen combineert de weg met het veldrijden.
“Daniel werd in november 2e in het Europees kampioenschap veldrijden in Namen”, aldus Terweduwe. “Hij moet nog veel progressiemarge hebben want in het technische van cyclocrossen is hij niet echt thuis. Wat ploegen soms afschrikt. Het engagement van zo iemand is totaal anders. Elk weekeinde komt hij met z’n ouders met de camper naar België. Ook nu. Vrijdag verkende hij het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Die inspanning ziet hij beloond met een 2e plaats. Daniel houdt van Vlaanderen, hier wil hij z’n carrière uitbouwen.”
Wat betekent dat z’n agent uitkijkt naar een ploeg die hem zowel in het veld als op de weg ondersteunt. De weg richting de broers Roodhooft lijkt open te liggen. “Daniel wil in het veldrijden zijn limieten aftasten”, besluit Terweduwe. “In zijn geval spreken we nog helemaal niet over een arbeidscontract. Maar over een fiets, een broek en een trui.”