In Schotland zal Mathieu van der Poel deze zomer zowel het WK op de weg als het WK mountainbike betwisten. De Nederlander rijdt in aanloop naar het WK nog de Tour, dus zal zich zonder specifieke mountainbikevoorbereiding aan dit 2e wereldkampioenschap op een week tijd wagen. Toch mogen we wel degelijk iets van hem verwachten, al wordt het allerminst ‘a walk in the park’.

Noodzakelijk
Van der Poel zit na het debacle in Tokio nog steeds met de Olympische mountainbikewedstrijd in zijn achterhoofd. Normaal is de weg maar moeilijk combineerbaar met het mountainbiken, maar het zogenaamde Super-WK biedt dit jaar een unieke kans. Er zitten 6 dagen tussen de 2 kampioenschappen en voor een multitalent als Van der Poel wordt het zo wel heel verleidelijk om een paar dagen langer in Schotland te blijven.
Er is niet alleen de opportuniteit, maar ook de noodzaak. Zoals bondscoach Gerben de Knegt al aanhaalde, staat Nederland pas op de 30e plaats op de landenranking, wat betekent dat het geen enkele mountainbiker naar de Spelen mag sturen. Dat maakt het WK dus eveneens interessant, al beseft Van der Poel ook dat hij daarvoor nog meer wedstrijden zal moeten rijden.
Extra interessant is dat de eerste 2 op het WK mountainbiken zich automatisch plaatsen voor de Spelen, net als de 2 landen die het best presteren en niet in de top 19 van het landenklassement staan. Een knalprestatie zou Van der Poel dus rechtstreeks een ticketje Parijs opleveren. Het lijkt niet erg realistisch, maar wie in 1 jaar Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix kan winnen, is tot veel in staat.
Sabbatical
Het WK in Schotland wordt de 1e mountainbikewedstrijd van Van der Poel dit seizoen. Meer zelfs: het is geleden van die bewuste race in Tokio dat hij nog eens een grote wedstrijd reed. Eerder dat jaar won hij de cross-country short circuit in Nové Město en Albstadt, terwijl hij 2e werd op de Olympische afstand in Tsjechië en 7e in Duitsland.
In 2022 koos de Nederlander van toen nog Alpecin-Fenix voor een zogenaamde ‘sabbatical’ op de mountainbike. Hij focuste een volledig seizoen op de weg, met onder meer de combinatie van Giro en Tour. Een afgesloten hoofdstuk was deze discipline nooit, want Van der Poel droomt van een gouden medaille in de 3 wielertakken die hij beoefent.
Zijn beste mountainbikecampagnes reed Van der Poel in 2018 en 2019, toen hij het jaar respectievelijk als 7e en 5e van de wereld afsloot. Zijn zeges op de Olympische afstand in Val di Sole (2018 en 2019), Albstadt (2019), Nové Město (2019) en Lenzerheide (2019) waren ronduit indrukwekkend. Met een Europese titel in het Tsjechische Brno deed hij er in 2019 nog een trui bovenop.
Britse concurrent
In Parijs wordt de wedstrijd gereden in Elancourt. Het parcours lijkt volgens insiders op dat van Nové Město, een omloop waar Van der Poel zoals reeds beschreven al heel wat successen behaalde. De startpositie wordt gevormd op basis van de UCI-ranking, maar enkel de wedstrijden van de laatste 12 maanden komen daarbij in aanmerking, dus dat is momenteel nog niet relevant. Voor Schotland heeft dat wel gevolgen, want Van der Poel zal er wellicht aan een inhaalrace moeten beginnen.
De toppers zullen in Glentress Forest, het park onder Edinburgh waar het mountainbiken plaatsvindt, weten wat hen te doen staat. Als zij meteen koers maken, zal het lastig worden voor Van der Poel om in de spits van de wedstrijd te geraken. In principe is het enerzijds Nino Schurter die wel eens vliegen kan zijn. De uittredend wereldkampioen stond recent op het podium in Nové Město en jaagt straks op zijn 11e wereldtitel.
Nog meer is het echter uitkijken naar Tom Pidcock. De Brit won in Nové Město en zegevierde eerder ook al in de Ökk Bike Revolution in Chur. Hij focust op de mountainbike dit jaar op het WK en zal volgend jaar in Parijs ook proberen zijn Olympische titel te verlengen. Dat het WK in Schotland plaatsvindt, is een extra motivatie. De renner uit Yorkshire rijdt zo met enige zin voor overdrijving een WK in zijn achtertuin. Het wordt dus geen sinecure voor Van der Poel om straks de regenboogtrui te veroveren.