De wielerwereld bestormen met aerodynamische kousen! Luca Van Hout en Jarne Van Dyck, 2 jonge wielrenners, proberen het. Beiden nemen veel hooi op de vork. Ze kiezen voor de combinatie koersen, studeren en ondernemen. Met zetel in Geel startten ze enige tijd geleden het bedrijf Sharp Cycling Couture. Reeds een 5-tal Belgische wielerploegen rijden met aerosokken van het merk Sharp.

Marginal gains
Luca Van Hout (20) is 3e jaars belofte en verdedigt de kleuren van Crabbé-Chevigny. Door gezondheidsproblemen kwam hij dit seizoen nog niet veel in actie, maar nu gaat het de goeie kant uit. Recent bracht hij 2 wedstrijden tot een goed einde. Jarne Van Dyck (21) is laatste jaars belofte en rijdt bij het continentale Matériel-Velo.com. Beiden zijn studenten economie en zitten in de laatste fase van hun studies.
“In september studeert Jarne in Leuven af als master business economics”, verduidelijkt Luca Van Hout. “Ik moet in september nog een stage van 60 dagen afwerken. Als ik dat samen met mijn examens tot een goed einde breng, heb ik een bachelor financiën en verzekeringen. Jarne en ik hadden al veel langer zin om te ondernemen. In 2021 zijn we beginnen brainstormen over wat we zouden kunnen doen.”
Het is bijna vanzelfsprekend dat beide jonge renners naar iets zochten in de wielrennerij. “Het moest innoverend zijn, weinig startkapitaal vergen en te combineren zijn met school en koersen”, vertelt Van Hout. “Wij kennen vrij veel profs. Die mannen zijn steeds meer op zoek naar aerodynamica. Naar wat ze noemen ‘marginal gains’ in positie, brillen, helmen, kledij, noem maar op. Beroepsrenners zijn bijna maniakaal op zoek naar elke Watt die ze kunnen winnen. Tot 5 jaar geleden was dat geen hot item. Nu wel.”
Partnership
Luca Van Hout en Jarne Van Dyck speelden daarop in en kwamen tot de idee om aerosokken voor wielrenners te ontwikkelen. “Nadat we zelf de juiste stoffen, naden en sillicone vonden, zochten we een fabrikant om ons product te ontwikkelen”, gaat Van Hout verder. “Daartoe contacteerden we heel wat bedrijven. We vonden een buitenlands textielbedrijf, niet eens gespecialiseerd in wielerkledij, bereid dat te doen. Met die firma onderhouden we heel nauw contact, hebben we vaak meetings en proberen we ons product nog te verbeteren. Het bedrijf staat open voor innovaties en wil verder werken aan de ontwikkeling van onze sokken.”
Kousen maken is de 1e stap, ze aan de man brengen de volgende. “We schreven alle clubs in België aan”, keert Luca Van Hout terug naar de beginperiode van Sharp Cycling Couture. “Vrij snel hadden we 3 teams die interesse toonden. Onder meer Crabbé, mijn eigen ploeg, en ook het Van Moer Logistics Cycling Team. Intussen rijden 5 ploegen met onze aerosokken: Crabbé en Van Moer zijn klanten gebleven. Het DCR Team, het Alfasun Cycling Team en het Hoebeek Cycling Team kwamen erbij.”
De klanten van Luca Van Hout en Jarne Van Dyck kunnen de aerokousen van Sharp naar eigen smaak en wensen personaliseren. “Met het DCR Cycling Team van Mattias Nys en Kris Smet gingen we een partnership aan”, verduidelijkt Van Hout. “Het logo van de ploeg staat op de kousen, maar ook ons logo is voor iedereen zichtbaar.”
Kwaliteitscontrole
Bestellingen vanaf 50 paar kousen worden aanvaard. “De klanten kunnen zelf de kleuren kiezen”, aldus de jonge ondernemer. “Alles wat printbaar is, kan op de sok worden aangebracht. Wat we doen moet uiteraard rendabel zijn, maar het is niet de bedoeling om er geld aan te verdienen. Bij ons gaat het in de 1e plaats om het ondernemen zelf.”
Op de ingeslagen weg willen deze jonge ondernemers in de toekomst verder gaan. Beide jonge kerels zitten niet stil. Ze proberen verder te sleutelen aan hun product. “We gaan vaak over tot kwaliteitscontroles”, benadrukt Van Hout. “Zo’n aerokous moet lang meegaan. Het is niet de bedoeling dat een stel aerosokken na 1 week versleten is. De kous moet heel nauw blijven aansluiten op het onderbeen. Anders gaat het aerodynamische verloren.”
Deze ondernemende renners lieten ook een website ontwikkelen. Wie meer informatie wil over dit product kan terecht op sharp-cc.be.