Origine lanceerde eerder dit jaar de Axxome III racefiets en de Graxx III gravelbike en breidt nu verder uit met de Théorème FS, een carbon fully. Zoals je dat van Origine gewend bent is dit platform 100% configureerbaar, er zijn maar liefst 17 miljoen verschillende fietsen samen te stellen, maar ze gingen nog een stapje verder!

Perfomanter en polyvalenter
De Théorème FS is in een GTR en GTO-carbon lay-up beschikbaar met 100 en 120 mm veerweg. Het resultaat: een gamma fully’s waarmee liefhebbers van cross-country en downcountry letterlijk en figuurlijk alle kanten op kunnen. Trouw aan de principes van Origine moest de nieuwe Théorème een fiets worden die beantwoordt aan de verwachtingen van een breed publiek.
Tijdens het 2 jaar durende ontwikkelingstraject had Origine slechts 1 doel voor ogen: 1 van de meest efficiënte XC/DC MTB’s op de markt bouwen. Daarvoor hielden ze vast aan 1 van de basisprincipes van Origine: ook de Théorème FS zal de klant volledig zelf kunnen configureren om perfect aan te sluiten bij zijn/haar rijstijl, smaak, budget en lichaamsbouw.
Wedstrijdrijders willen op weg naar de overwinning een fiets die precies stuurt en bulkt van de efficiëntie. De Théorème FS met 100 mm veerweg is dan ook voor hen gemaakt. Licht en agressief is deze versie ideaal om topchrono’s te klokken, maakt niet uit of dat bij een regionale wedstrijd dan wel in het wereldbekercircuit is. Ben je geen wedstrijdrijder en heb je geen nood aan meer dan 100 mm veerweg, verhoog de SAG dan een beetje, zet de compressie wat verder open en ontdek de polyvalentie van onze nieuwe volgeveerde XC-mountainbike.
Dynamic Linkage
Voor de mountainbikers die meer op zoek zijn naar adrenaline dan naar wedstrijdsnelheid heeft Origine de versie met 120 mm veerweg. Explosief, wendbaar en speels: deze fiets herschrijft de definitie van het begrip downcountry. Verminder de SAG, schroef de compressie wat op en je krijgt weer een machine waarmee je richting Wereldbeker kunt. Geen nood aan een Flipchip die de zaak alleen maar complexer zou maken. Het volstaat om de juiste lengte van demper te kiezen in functie van de gewenste veerweg.
Het spreekt voor zich dat de prestaties van de vering het allerbelangrijkste aandachtspunt waren bij de ontwikkeling van de Théorème FS. Een Flex Pivot systeem of, anders gezegd, een systeem met veranderbaar parallellogram waarvan het achterste draaipunt in de vervorming van de staande achtervork zit. Ook wel genoemd als de vering dat de schuine buis met de zitbuis verbindt. De ingenieurs hebben al hun kennis van carbon ingezet voor de ontwikkeling van deze constructie. De carbon lay-up garandeert de sterkte terwijl er voldoende flex aanwezig is om tot 120 mm veerweg te realiseren.
De Dynamic Linkage setup biedt in combinatie met de gepersonaliseerde afstelling van de demper het beste van 2 werelden: een hoge gevoeligheid op kleine oneffenheden én een hogere progressiviteit aan het einde van de veerweg die voorkomt dat de vering bij de verwerking van zware klappen doorslaat waarbij de biker de controle over zijn fiets zou kunnen verliezen.
Negatieve veerweg: SAG
Vandaag de dag zijn alle moderne full suspension mountainbikes uitgerust met lucht geveerde voorvorken. Wanneer je gaat controleren of deze lucht geveerde vork nog op druk staat, komt de term ‘SAG’ al snel aanwaaien. Dit is het belangrijkste referentiepunt bij je controle en geeft de negatieve veerweg aan. Hiermee kan je je voorvork als het ware aanpassen aan de ondergrond waar je over zal rijden. De Théorème FS werd ontworpen rond 2 SAG-opties op zowel de 100 als de 120 mm veerweg.
Om zware klappen op te vangen zonder dat de fiets daarbij van zijn rijlijn afwijkt, wil je dat de SAG ongeveer 25% van de totale veerweg is. Met deze instelling haal je het beste uit het Dynamic Linkage systeem naar boven. Om de wereld van de downcountry te verkennen, met een bijzonder precies stuurgedrag en een vering die in technischere afdalingen al eens een foutje van de biker vergeeft, kies je best voor 30% SAG.
Mee met z’n tijd
Vandaag de dag kent geen enkele fiets van de bovenste plank nog een bedrading buiten het frame. Ook de Origine Théorème FS kiest voor een maximale integratie van kabels en leidingen. Niet alleen omdat het de fraaie lijnen van de fiets beter doet uitkomen of omwille van de aerodynamische voordelen, maar vooral omdat alle kabels en leidingen in het frame het best beschermd zitten.
Ook het balhoofd werd aan een update ondervonden dankzij een geïntegreerde stop gelimiteerd tot een stuuruitslag tot 72°. Hierdoor kunnen de kabels bij een valpartij niet verstrikt geraken en moest de onderbuis geen knik krijgen om een stijvere balhoofdpartij te bekomen. Omdat ze bij Origine de zaken graag grondig aanpakken, integreerden ze een polymeer demper in de stop. Deze houdt het frame en het balhoofd heel als je ten val komt en het stuur tot tegen de demper slaat.
Het frame is dan weer compatibel met de UDH-standaard en dus met direct mount derailleurs. Voor de achtertrein hielden ze zich aan de Boost-standaard en de mogelijkheid om een band tot 62 mm te monteren biedt alle kansen om het potentieel van de downcountry fiets maximaal te benutten.
Carbon lay-ups
Origine maakt maximaal gebruik van de carbon technologie die ze begrijpen en beheersen. Ongeacht de lay-up bouwen ze hun frames volgens de UML-technologie (Unique Matrix Lay-Up) die hen in staat stelt om de buiten- en binnenkant van het frame perfect te vormen. Dat resulteert in een licht, betrouwbaar en ultra reactief frame.
De GTO-versie beoogt een iets soepelere mix van high-modulus carbonvezels waardoor je uren en uren aan een stuk zonder kunt rondrijden zonder vermoeid te raken. De GTR-versie mikt dan weer op een minimaal gewicht en maximale prestaties op vlak van snelheid. Deze carbon lay-up is er voor mountainbikers die op zoek zijn naar een maximaal rendement en een frame dat direct accelereert.