In 2015 startte het verhaal van Maurten, waarbij het via wetenschappelijk onderzoek zichzelf op de markt zette door maagvriendelijke sportvoeding te ontwikkelen. Een jaar later gebruikten de beste marathonatleten hun voeding, niet veel later volgde ook het (professioneel) wielerpeloton, waaronder SD Works-Protime. Wij gingen op ontdekking met Maurtens Bicarb Sytem, een supplement dat je grenzen verlegt!
Addertje
Eerst is het misschien belangrijk om te vertellen wat natriumbicarbonaat precies is. Behalve dan dat het ook bakpoeder is, helpt natriumbicarbonaat tegen het welgekende ‘zuur in de benen’. Het gaat hierbij niet om het lactaat dat wordt geproduceerd tijdens zware inspanningen, maar de stijgende zuurgraad in de spieren. Natriumbicarbonaat in hoge dosissen gaat de negatieve effecten van de stijgende zuurgraad in de spieren en dus de bijkomende vermoeidheid tegen, maar tot voor kort zat er altijd een addertje onder het gras. Maagproblemen.
Natriumbicarbonaat zorgt namelijk ook voor een reactie in je maagzuur. En tijdens maximale inspanningen kan je maagproblemen missen als tandpijn. Ook wordt er veel geklaagd over opgeblazen, winderig gevoel bij atleten. Hierop kwam Maurten met een nieuwe innovatie: het Bicarb System.
Maurten maakt gebruik van de Hydrogel. In deze Hydrogel wordt het natriumbicarbonaat ingekapseld en staat het toe om hogere dosissen op te nemen en dragelijk te maken voor atleten – maar vooral voor hun maag. Het makkelijke hieraan is dus dat het mogelijk is om in 1 keer jouw dosis voor jouw lichaamsgewicht op te nemen. Koop je pilletjes bicarbonaat van een ander merk, dan moet je dit gespreid over de dag innemen om maagproblemen te vermijden. Met Maurten zit je dus al veel meer op je gemak.
Hydrogel
Hydrogels worden vaak gebruikt in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel. Een hydrogel is een op biopolymeer en water gebaseerde structuur met zeer kleine poriën. Als driedimensionaal netwerk met het vermogen om water vast te houden, lijkt het een beetje op een keukenspons. Zo gedraagt het zich ook. Bij Maurten maken ze hun Hydrogels met natuurlijke voedingsstoffen en vulden deze op met koolhydraten, de favoriete energiebron van wielrenners.
Gezien ons lichtgewicht en beperkte ervaring met natriumbicarbonaat kregen we het Bicarb System 12 aangeraden. Op de website van Maurten kan je je gewicht ingeven en dan geven zij aan welke van de 5 doseringen voor jou geschikt is. Wij kregen dus de lichtste. In de verpakking zitten 4 porties. Het maken van je bicarbonaatpapje verklaart zichzelf: in potje A doe je 200ml water en poedertje B. Zo maak je dus zelf de Hydrogel. Na hevig schudden laat je het potje 5 minuten staan, zo geef je de Hydrogel de tijd om een echte gel te worden.
Op de doos van je Bicarb System staat een QR-code, scan deze in en je komt vanzelf op hun Bicarb Digital System terecht. Dit is een handige tool, je geeft het startuur van je wedstrijd in en het systeem vertelt je wanneer je je laatste sportmaaltijd moet eten en wanneer je mag beginnen aan je Bicarb System binnen te werken. Maurten rekent voor zijn Bicarb op zo’n anderhalf tot 2 uur vooraf.
Aanvallen
Nadat de Hydrogel is opgesteven, voeg je vlak voor je verorbering de capsules natriumbicarbonaat (zakje C) toe. Deze meng je voorzichtig door de gel en dan mag het ‘smullen’ beginnen. Wel oppassen geblazen: je mag niet bijten op de kleine capsules. De pap ziet er op het 1e zicht wat vreemd uit, maar de bessensmaak valt heel goed mee. Ook in koers ervoeren we totaal geen last van onze maag. We deden diepe inspanningen door verschillende keren aan te vallen, maar nergens speelde de maag parten.
Maurten heeft met deze nieuwe innovatie van natriumbicarbonaat een schot in de roos ontwikkeld. Enfin, voor ons alvast. Geen gedoe met de maag, geen gedoe met spreiding van pilletjes. Dit Bicarb System is absoluut het proberen waard voor al wie zijn/haar prestaties met nog een paar procentjes wil opkrikken!