Met haar 18 lentes is de Française Elyne Roussel de jongste renster in de Tour de France Femmes 2024. Vorig jaar reed ze nog rond bij de junioren, nu maakt ze al deel uit van het grootste sporttoneel in de vrouwenkoers. Een dicht klassement zit er niet meer in, maar misschien dat we de renster van St Michel-Mavic-Auber93 toch wel eens in beeld krijgen te zien. Dat was het geval, al raakte ze woensdag uiteindelijk niet in Luik.
Talent van de piste
Zoals bij vele toptalenten is Roussel afkomstig van de piste. In augustus 2021 behaalde ze de Franse titel in het Omnium, wellicht de allergrootste overwinning in haar carrière. Naast het Omnium had ze ook talent voor de Achtervolging en de 500 meter, en nam ze deel aan de Ploegkoers aan de zijde van Aurélie De Guerdavid. Niet geheel onlogisch ontwikkelde de Française dus ook de capaciteiten voor een goede tijdrit.
De tiener reed haar 1e grote klassieker in België, met de editie van Gent-Wevelgem in 2022 bij de junioren, een manche van de Nations Cup. Dat jaar werd ze ook al 5e op het Frans kampioenschap en 7e in de Chrono des Nations. Veelbelovend voor haar 2e seizoen in deze categorie, wat ook bleek. Roussel werd 17e in de Ronde van Vlaanderen en 11e op het WK. Aan het einde van het seizoen voegde ze daar nog een 5e plaats op het EK op de VAM-berg aan toe, alsook een 4e plaats in de Chrono des Nations. Haar mooiste overwinning was La Pointe du Raz Ladies Classic, na een solo van een 20-tal kilometer.
Bij de junioren werd Roussel opgeleid bij het Team Breizh Ladies, afkomstig uit het wielergekke Bretagne. Haar goede prestaties leverden haar vorig jaar 2023 al een stagecontract op bij Arkéa, om dan uiteindelijk prof te worden bij St Michel-Mavic-Auber93. De afgelopen jaren bleek dat team vooral een doorschuifluik voor rensters als Coralie Demay (FDJ-SUEZ) en Simone Boilard (Uno-X Mobility).
Allerjongste Franse prof
Sportdirecteur Charlotte Bravard gelooft dat haar nieuwe oogappel een enorm groeipotentieel heeft. Ze onderstreepte bij de aanwerving ook haar werk als teamspeler. Zelf koos Roussel voor het team, dat al sinds 1994 als profploeg fungeert en al sinds 1948 amateurs de kans geeft, omwille van de haast natuurlijke mix van jeugd en ervaring. Logischerwijze werd ze met haar transfer de allerjongste Franse prof. “Bizar”, zegt ze daar zelf over.
In haar 1e seizoen op het hoogste niveau heeft de jonge Française reeds kennisgemaakt met grote koersen als Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Succesverhalen waren dat niet: in Parijs-Roubaix kwam ze bijvoorbeeld buiten tijd aan en dat overkwam haar zelfs in de Tour de Suisse op de 1e dag. Gelukkig voor haar ging het daarna beter, met een 18e plek op het Frans kampioenschap en 3 keer op rij top 15 in Franse eendagswedstrijden.
In deze Tour is er dus niemand jonger dan Elyne Roussel. Haar 2 dichtste achtervolgers zijn overigens 2 Oezbeekse meisjes die inmiddels al tot opgave gedwongen werden. Marion Bunel, ploegmate van Roussel, volgt op de 4e plaats. Dat zijn meteen ook de 4 enige tieners in het peloton. Voor de volledigheid: Puck Pieterse is toch al 3 jaar ouder, terwijl zij nog steeds gezien wordt als een jonkie. De oudste renster aan de start (Mavi García) is meer dan dubbel zo oud dan Roussel.
La Toussuire
Met het rijden van de Tour maakt Roussel nu al een 1e droom van haar waar. Ze geeft zichzelf 3 à 4 jaar om de stap naar de wereldtop te zetten, al beseft ze ook dat het niveau elk jaar blijft stijgen. In het bijzonder droomt de tiener van de Ronde van Vlaanderen. Eerder mocht ze de hellingen al ontdekken en ze is verzot op de kasseien.
Met een hoogtestage op La Toussuire en veel uren kijkplezier bij de Tour voor mannen bereidde Roussel zich de afgelopen weken voor op haar grote debuut. “Hadden ze me 6 jaar geleden gezegd dat ik zou starten in de grootste koers ter wereld, dan had ik je gek verklaard”, lacht ze op haar Instagram-account.
Wat betekent het eigenlijk om de jongste renster aan de start te zijn? In 2022 was die eer weggelegd voor Julie De Wilde, die toen een geweldige week beleefde en zelfs in het wit rondreed. Helaas sukkelde ze sindsdien met blessures en nu gaat ze in de Tour op zoek naar de benen van weleer. Vorig jaar 2023 stond Babette van der Wolf als jongste aan de start in Frankrijk. Ze werd een keertje 14e, maar reed de koers niet uit. Dit jaar is ze er niet bij, maar ze liet elders al wel mooie dingen zien. Met andere woorden: veelbelovend om de jongste te zijn, maar het is daarna dat het echt moet gebeuren.