Karakteriseer het gerust als een verstandshuwelijk! Volgend seizoen 2025 smelten het Belgisch procontinentale Bingoal WB en het Belgisch-Franse continentale Philippe Wagner-Bazin samen. Een bijna logische fusie. Door de Belgische wetgeving op kansspelen was Christophe Brandt op zoek naar een vervanger voor trouwe partner Bingoal. En Philippe Wagner heeft ambitie om te groeien en leek te botsen op de eigen limieten. Dus worden krachten en middelen gebundeld.
Bingoal blijft
“Tijdens de Vierdaagse van Duinkerke in de maand mei zijn we beginnen praten”, verduidelijkt Christophe Brandt, algemeen manager bij het procontiteam Bingoal WB. “Philippe Wagner had een structuur nodig om verder te kunnen. En wij waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe partner. Door de nieuwe wetgeving rond kansspeelbedrijven wordt de inbreng van Bingoal in de toekomst herleid tot 20% van wat het nu is. Na 2 maanden onderhandelen zijn we tot een akkoord gekomen om vanaf 2025 samen verder te gaan.”
Bingoal blijft partner van het fusieteam. “Het Belgische bedrijf blijft op onze trui staan”, verduidelijkt Brandt. “Door de nieuwe wetgeving wordt de visibiliteit van Bingoal beperkt. Voortaan mogen we nog slechts 75 vierkante centimeter vrijhouden op de trui. Nochtans heeft een bedrijf als Bingoal in België reeds een vergunning die heel wat beperkingen oplegt. Want gokkers moeten hun identiteitskaart gebruiken en mogen wekelijks niet meer dan 250 euro spenderen. Terwijl buitenlandse gokkantoren die vergunning niet nodig hebben.”
Brandt is van oordeel dat de strengere wetgeving rond gokreclame zijn doel voorbijschiet. Ze is hoofdzakelijk bedoeld om gokverslavingen tegen te gaan. “We leven al lang niet meer in een gesloten wereld”, benadrukt de ex-renner. “Kinderen kijken niet alleen meer naar televisie. Tegenwoordig hebben ze toegang tot allerlei internationale kanalen. De strengere wet zal niet veel oplossen. Maar intussen moeten wij proberen om te overleven.”
Grote Ronde
Wat enkel kan door krachten en middelen van 2 bestaande teams te bundelen. De nieuwe ploeg zal in 2025 op het procontinentale niveau actief blijven. “Ons plan is vooral om het bestaande programma te verbeteren”, aldus Brandt. “Zeker op het vlak van rittenkoersen. In de maand maart, pal in het voorjaar, zit nog een gat in onze kalender. Dat hopen we in de toekomst in te vullen door een rittenkoers als Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico te rijden. Voor het niveau van onze renners is dat heel belangrijk.”
Door begin maart geen rittenkoers van 8 dagen te kunnen rijden, beginnen de renners van Bingoal WB logischerwijze met enige achterstand aan de voorjaarsklassiekers. “Hopelijk krijgen we in de toekomst een startbewijs voor 1 van die meerdaagses uit de WorldTour”, blikt Brandt vooruit. “De volgende stap wordt een Grote Ronde.”
Christophe Brandt droomt al langer dan vandaag van deelname aan de Ronde van Frankrijk. Op dat vlak is hij heel duidelijk. “Binnen de 3 jaar willen we met de ploeg naar de Tour”, benadrukt de Waalse manager. “Ook dat kan een belangrijke stap worden voor de ontwikkeling van onze renners.”
Al 11 renners
Want wie het einde van een Grote Ronde haalt, vergroot zijn motor. Zo klinkt een wielerwaarheid. Wat de samensmelting van Bingoal WB en Philippe Wagner-Bazin betreft moeten nog heel wat knopen worden doorgehakt. Welke naam het team zal dragen, dat moet nog worden bedisseld. Hoeveel renners binnen de vernieuwde structuur een contract zullen krijgen, moet ook worden uitgeklaard. Bij het huidige Bingoal WB liggen nog 11 renners onder contract voor 2025. Luca De Meester, Cériel Desal, Louka Matthys, Johan Meens, Jelle Vermoote, Loïc Vliegen, Sasha Weemaes, de Brit Tom Portsmouth en de Italianen Davide Persico, Giacomo Villa en Marco Tizza mogen voor volgend jaar op beide oren slapen.
“Wat de samenstelling betreft liggen 2 plannen op tafel”, verduidelijkt Brandt. “Ofwel behouden we ons huidig U23-team ofwel integreren we een deel van die ploeg in het procontiteam. Dat laatste wordt bijvoorbeeld door het Italiaanse Bardiani al gedaan. Alleen is het voor ons heel moeilijk om aantrekkelijk te zijn voor de jeugd. Velen kiezen voor een link met de WorldTour. Terwijl ze daar enkel in dienst moeten rijden. Wat bij 18 tot 20-jarigen tot frustraties leidt.”
“Ik ga niet beweren dat de onmiddellijke stap naar de WorldTour niet goed is”, besluit de manager. “Jongeren moeten beter kiezen. De grote ploegen trekken de grootste talenten aan, maar beperken de anderen in hun ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om te kunnen starten in wedstrijden. In die grotere ploegen is dat niet altijd gemakkelijk.”