Aangrijpend waren afgelopen woensdag 4 september 2024 de beelden van Louis Clincke op de Paralympische Spelen in Parijs. De 37-jarige Oost-Vlaming was gestrand op een 4e plaats in de tijdrit in de C4-klasse. Een bittere pil, al zal hij het allemaal ook wel kunnen relativeren. Daarvoor heeft hij immers al te veel meegemaakt. Clincke lag na een zwaar verkeersongeval maar liefst 379 dagen in het ziekenhuis.
Door het oog van de naald
Clincke is geboren in Eeklo, maar zou later de liefde volgen naar Lembeke. In 2013 veranderde zijn leven voorgoed. Hij werd aangereden op zijn oldtimer motorfiets en maakte een enorme klap. Het verdict in het ziekenhuis was enorm zwaar: een dubbele openbeenbreuk, complexe bekkenfracturen, een gebroken heupkom en 2 dubbele open polsbreuken. Deze blessures gingen gepaard met schade aan de zenuwen. Daarnaast had hij ook zijn darmen gescheurd en had hij af te rekenen met een klaplong. In het ziekenhuis hingen er talloze buisjes aan zijn lichaam en lag hij volledig ingepakt op intensieve zorgen.
Het is een understatement om te zeggen dat Clincke door het oog van de naald is gekropen. Dokters gaven hem slechts 3% kans op overleven. Na 16 dagen coma kwam hij terug bij bewustzijn. Clincke herinnerde zich niets van het voorval, maar besefte snel dat een lange revalidatieperiode aanbrak. Wekelijks moest hij geopereerd worden aan zijn ledematen en darmen.
Het was een lijdensweg voor de Oost-Vlaming. Zo bleken zijn polsen niet in de juiste positie hersteld, waardoor ze opnieuw gebroken moesten worden om ze alsnog recht te plaatsen. Op die manier zouden zijn handen in de toekomst zo functioneel mogelijk blijven. Ook voor zijn bekken moesten de artsen deze beslissing nemen. Het verhoogde de kansen om op een dag terug te kunnen stappen. Daarnaast werd er een colostoma aangelegd die ervoor zorgde dat zijn stoelgang niet meer in zijn buik terecht kwam, waardoor zijn darmen konden herstellen. Deze stoma bleef anderhalf jaar op zijn plek zitten.
Licht aan het einde van de tunnel
Clincke vocht… Hij moest elke handeling opnieuw aanleren, maar omdat hij niet op zijn benen kon steunen en zijn handen en armen niet kon gebruiken, was dat bijzonder moeilijk. Met verschillende hulpmiddelen en intensieve kinesitherapie boekte hij toch progressie. Er verscheen terug een glimlach op zijn gezicht en voor de foto ging de duim omhoog. Er scheen licht aan het einde van de tunnel.
Op 14 juni 2014 mocht Clincke na maar liefst 379 dagen het ziekenhuis verlaten. Na meer dan 40 operaties was hij in staat om thuis verder te herstellen. Het was nog maar het begin, want alles was voor hem een opgave: van trappen tot oneven voetpaden. En de operaties bleven natuurlijk volgen. Zo kreeg hij begin 2016 nog een heupprothese.
De Oost-Vlaming zocht naar een nieuw doel in zijn leven en vond die bij het wielrennen. Hij werd ingedeeld in de categorie C4, waar mensen rijden die een onderbeenamputatie ondergingen of een verlamd onderbeen hebben. Het Belgisch Paralympisch Comité pikte Clincke op en in 2018 knalde de eeuwige vechter al naar brons op het WK in Italië. Na een wedstrijd van 86 km met 660 hoogtemeters en een gemiddelde snelheid van 43,7 km/u!
NeverSecond
De miserie was echter nog niet voorbij. In 2019 werd Clincke opnieuw aangereden door een bestelwagen met paardentrailer. Later volgde een uitzonderlijke knieblessure en miste hij de Spelen van Tokio. Tussendoor werd hij 2 keer getroffen door het Steven-Johnson Syndrome, een zeldzame huidaandoening die 1 op 250.000 mensen per jaar treft. Telkens opnieuw vocht Clincke terug.
De eeuwige pechvogel viel woensdag dus net naast het podium in Clichy-sous-Bois. 16 seconden kwam hij te kort voor een bronzen medaille. Een volle supportersbus was voor hem ter plaatse gekomen en hij had zijn fans dolgraag een medaille geschonken. Vrijdag 6 september 2024 krijgt hij een nieuwe kans, maar dat wordt een lastig verhaal, want die wedstrijd wordt samen met de C5-cateogire betwist en die atleten hebben in principe een minder zware beperking.
De atleet van CT The Bananas geeft zichzelf nog steeds een kleine kans op een medaille. Het tekent zijn eeuwige drang om te winnen. Zijn partnerschap met NeverSecond Nutrition is wat dat betreft ook op zijn lijf geschreven. Door zijn verleden heeft Clincke altijd een lastig maag- en darmstelsel gehad. Met de producten van NeverSecond heeft hij zijn drang naar optimalisatie kunnen bewerkstelligen. NeverSecond is een Amerikaanse merk, maar de man achter de formules is Prof Dr. Asker Jeukendrup en dat is een entiteit qua sportvoeding in Europa. Zijn goeie vriend István verdeelt het merk in de Benelux en zo heeft Clincke zich de afgelopen 2 jaar optimaal kunnen voorbereiden op zijn hoofddoel: de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.
Het belangrijkste gevecht heeft de Oost-Vlaming echter al gewonnen in het ziekenhuis. Clincke krijg je zomaar niet klein.
Meer weten over de sportnutritie van NeverSecond?