Begin september 2024 was het 10 jaar geleden dat Giovanni Pinarello zijn laatste levensadem uitblies. In lang vervlogen tijden was hij als allerlaatste geëindigd in de Giro, wat hem de Maglia Nera opleverde. Veel bekender werd het gelijknamige fietsenmerk dat hij uit de grond stampte. Vandaag behoort Pinarello tot de meest prestigieuze merken in het profpeloton. Een YouTube-documentaire vertelt het gehele verhaal in 6 afleveringen.
Stoute droom
Giovanni Pinarello was de allerlaatste renner die in 1951 de Maglia Nera ‘won’. Hoewel de trui hierna niet meer werd uitgereikt, behield het statuut van hekkensluiter in de Giro nog lang zijn faam bij het Italiaanse publiek. Nog steeds kan je T-shirts kopen die verwijzen naar deze bedenkelijke eer. Gelukkig voor hem werd Giovanni niet wereldberoemd vanwege deze prestatie, wel omwille van zijn levenswerk.
De Italiaanse meester zag het levenslicht in 1922 in Catena di Villorba, op een boogscheut van Treviso. Als 8e van 12 kinderen groeide hij op in een gezin dat verzot was op het wielrennen. In 1947 werd hij een tijdje prof, maar zijn roeping lag elders. Dat bleek al uit het werk dat hij leverde voor de Paglianti fietsenfabriek. Na het winnen van de Maglia Nera genoot hij even bekendheid, maar zijn team wilde hem vervangen door een jong talent. Om de pijn te verzachten, kreeg hij een gouden handdruk van 100.000 Lire, een klein fortuin.
Anno 1952 ontstond bij Giovanni een stoute droom: hij wilde de beste fietsen ter wereld maken. De mensen lachten toen ‘Nani’ zijn plannen uit de doeken deed, maar hij hield vol. In zijn thuisdorp opende hij een winkeltje dat voorzichtig aan bekendheid won. De 1e internationale triomf volgde in 1961, toen Guido De Rosso de Toekomstronde op zijn naam schreef. Een bescheiden succesje dat de basis vormde voor de grote dagen.
Lamborghini
Al sinds de jaren ’60 sponsorde Pinarello profteams, maar de doorbraak kwam er pas toen Tullio Campagnolo de oprichter in contact bracht met José Miguel Echavarri, die op zoek was naar een fietsenleverancier voor zijn Reynolds team. Eind 1984 liep ene Miguel Indurain er stage. El Rey zou jaren later de wielerwereld veroveren en 5 keer op rij de Tour winnen. Pinarello mocht ook 2 Giro’s, een wereldkampioenschap tijdrijden en een gouden medaille op de Spelen vieren.
Waar zat dan het geheim van Pinarello? Het merk zelf wees naar ingenieur Marco Giachi, die was overgekomen van het Lamborghini Formule 1 team. Hij was tevens het brein achter de iconische Espada. Dat betekent in het Italiaans zoveel als ‘het zwaard’ en werd in 1994 ontwikkeld zodat Indurain het werelduurrecord van Graeme Obree kon verbeteren. Op het moment dat stalen fietsen nog de norm waren, werkte Pinarello al met carbon. Er werd getest in windtunnels, een revolutie in de altijd zo conservatieve wielerwereld.
Na Banesto – de opvolger van Reynolds – zou Pinarello ook samenwerken met Team Telekom. Sterren als Bjarne Riis, Jan Ullrich en Erik Zabel gaven het fietsmerk uit Treviso nog meer faam. En in de 21e eeuw volgde ook het stijlvolle Team Sky. De Britse sterrenformatie wilde enkel werken met de beste fietsen, een enorm compliment voor Pinarello dat de keuze op hun tweewielers viel.
Fausto
Met 11 Tourzeges op zak liet Giovanni op een donderdagavond in het najaar van 2014 het leven. Hij werd 92 jaar. Op dat moment had hij de leiding al een tijdje doorgegeven aan zijn zoon Fausto (zoon Andrea was in 2011 overleden aan een hartaanval). In 2023 kwam Pinarello in handen van de Zuid-Afrikaanse grondstoffenhandelaar Ivan Glasenberg. De waarde van het merk wordt op meer dan 250 miljoen euro gewaardeerd. Ondanks de opkomst van talloze fietsenbouwers, blijft Pinarello een statussymbool in wielerkringen.
Hoog tijd dus voor een diepgaande documentaire. In 6 afleveringen wordt het hele verhaal van Pinarello verteld. Elke 4e van de maand komt een nieuwe aflevering online en telkens staat 1 fiets centraal. In de 1e aflevering draaft Giachi op en neemt hij de Espada mee. Pinarello wil meteen uitpakken met de meest iconische fiets die het ooit heeft gemaakt. Dat het 30 jaar geleden is dat het werelduurrecord verbroken werd, speelt natuurlijk ook een rol. ‘Fausto Talks’ is volledig te bekijken op YouTube.
Pinarello wordt in de Benelux verdeeld door Carbnbike. Vind hier je dichtstbijzijnde dealer!