Al 97 jaar is de Belgische fietsfabrikant Ludo – met Granville als bekendste fietsenmerk – actief in de wielerindustrie. Inmiddels is Ludo toe aan zijn 3e generatie, gerund door kleinzoon van de stichter Johan Huygens. Net voor de coronapandemie begon het fietsbedrijf een samenwerking met KBC voor fietsleasing. “We merken dat vooral high-end fietsen en elektrische tweewielers het erg goed doen bij de consument”, vertelt Head of Sales Johan Van Loo van SCOTT Sports.
Van smid tot fietsenverkoper
In 1928 begon de toen nog bijzonder jonge Frans Huygens met Ludo. Hij was in Melsbroek actief als plaatselijke smid. Het was toen gangbaar dat een smid ook fietskaders laste en fietsen herstelde. Vervolgens werd hij kadermaker en in die hoedanigheid kocht hij tevens banden aan, die hij verder verdeelde in de regio. Toen hij ook betrokken werd bij de verkoop van sturen, kwam hij zelf tot het besef dat hij evengoed kon beginnen met afgewerkte fietsen.
Op dat moment waren we de Tweede Wereldoorlog al gepasseerd. Frans noemde het merk ‘Ludo’, naar zijn 6-jarige zoon. Volgens de overlevering werd Stan Ockers in 1955 wereldkampioen in Frascati op een Ludo-fiets. Ook Eddy Merckx behaalde in 1964 de regenboogtrui bij de amateurs op een frame van Ludo. Later zou Ludo ook starten met sportsponsoring en zouden ook figuren als Herman Vanspringel (Bordeaux-Parijs), Willem Peeters (Grote Prijs Raymond Impanis) en Ronny Van Holen (Brabantse Pijl) mooie overwinningen op een Ludo behalen.
Ondertussen werd er een nieuwe loods toegevoegd aan de fabriek en in 1975 verhuisde de firma naar het westen van Kortenberg, waar het nog altijd gelokaliseerd is. Ludo was zelf actief in het bedrijf sinds 1967 en werd in 1993 opgevolgd door zijn zoon Johan. Enkele jaren eerder was de NV Ludo al exclusief verdeler geworden van SCOTT-fietsen in de Benelux. Sinds 2000 is Granville de nieuwe merknaam en worden er geen ‘Ludo’s’ meer gemaakt. Granville werd een groot commercieel succes. Vandaag werken bij Ludo en Scott ongeveer 50 mensen.
Werkendam
“Dankzij Ludo Huygens is alles destijds in een stroomversnelling gekomen”, onderstreept Johan Van Loo. “Hij heeft besloten om in de jaren na de oorlog te moderniseren en dat was de basis voor het succes. Inmiddels hebben we ook een vestiging in het Nederlandse Werkendam, zodat we onze klanten daar beter kunnen bedienen.”
Reeds enkele jaren biedt KBC fietsleasing aan en daarvoor klopte het op de deur bij Ludo. Het principe is simpel: je huurt een fiets voor een periode van 3 tot 4 jaar en aan het einde van het contract lever je de fiets in of koop je hem over tegen de marktwaarde. “Al onze fietsen zijn beschikbaar voor klanten van KBC”, vertelt Van Loo. “Enerzijds is er veel vraag naar de hoogwaardige fietsen van 5.000 en 6.000, tot zelfs 7.000 euro. Anderzijds doen ook de elektrische stadsfietsen tussen 3.500 en 4.000 euro het goed.”
Geen neutrale feestzaal
“Het is voor ons een pluspunt dat we al vanaf de start betrokken waren bij de samenwerking met KBC. Eerst was dat enkel met SCOTT-fietsen, vervolgens deden we dat met het hele bedrijf. Belangrijk voor ons is dat de dealer centraal staat in het verhaal. Wij bieden onze locatie overigens ook aan voor bedrijven waarmee we een goede samenwerking hebben. Zoals KBC dus. Zij kunnen hier dan een leuke fietstocht komen maken, wat we koppelen aan een rondleiding of een kijkje in de verschillende showrooms. In plaats van een neutrale feestzaal, komen ze nu op een plek die koers ademt. Consumenten mogen hier normaal niet komen, maar krijgen nu dus een blik achter de schermen.”
De samenwerking tussen Ludo en KBC lijkt er eentje voor een lange termijn. “Het belangrijkste voor ons is dat we als Belgische fabrikant korte lijnen hebben met een Belgisch bedrijf. We kennen mekaar persoonlijk, kunnen dingen snel uitklaren en oplossen en zorgen samen voor een goede service.”