Scott Sports wil met de Brussels Cycling Academy een antwoord vormen op het groeiend tekort aan technische mensen binnen de fietsindustrie. “Het is een probleem dat in de hele sector en bij uitbreiding in de maatschappij gekend is. Daarom zijn we ervan overtuigd dat het om een mooi project gaat”, vertelt Head of Sales van Scott Belux Johan Van Loo.
Knelpuntberoep
Zelf werkt Johan Van Loo al ruim 25 jaar bij Scott en zo weet hij nog als gisteren hoe het idee voor de Academy zo’n 2 jaar geleden ontstond. “Er is in onze business een groot tekort aan mensen met technische kennis van fietsen. Je ziet dat overal in de maatschappij: jongeren willen minder met de handen werken. Bovendien staan ze anders in het leven en blijken ze minder te vinden voor zaterdagwerk. Dat is helemaal anders dan de mensen uit de jaren ‘tachtig ’80 en ’90.”
“Jongeren willen doorgaans graag minder werken, een trend die is komen overwaaien uit Nederland. Maar wij zoeken juist mensen die er écht willen voor gaan! Ze moeten alles willen leren over de fiets en gepassioneerd in het verhaal staan. Dat is een knelpuntberoep geworden. Ook al omdat er wel talenten zijn die worden opgeleid door de fietsenmaker, maar uiteindelijk weten en voelen dat ze de kwaliteiten hebben en een zelfstandige zaak beginnen.”
In de Academy gaat Scott dus op zoek naar die unieke profielen. “We bieden deze leslokalen intern aan, maar verhuren ze ook aan externe partners. Als Shimano een cursus wil geven aan ons dealernetwerk kan dat hier plaatsvinden in de perfecte omgeving. Wij beschikken over de gedroomde accommodatie. Die investering van 700.000 euro dragen we zelf, in de hoop dat het de goesting terug doet aanwakkeren bij talenten en dat we technisch gekwalificeerde profielen klaarstomen richting de fietsenwinkel.”
Hypermodern
Bij de interne opleidingen zullen dealers leren hoe ze productgroepen moeten verkopen. “Als consumenten bij ons komen met vragen over een fiets, verdienen ze de juiste uitleg. Een dealer die bijvoorbeeld de Spark (de meest succesvolle full suspension mountainbike in de Wereldbeker, red) aan de man wil brengen, moet precies kunnen vertellen hoe alles werkt. Wie een opleiding volgt, krijgt toestemming om de fiets te verkopen.”
Het verdienmodel schuilt in de verhuur van leslokalen binnen de Academy. “Je kan die per dag of per week huren aan een interessante prijs en wij voorzien de gehele catering. Alles is dus inbegrepen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de lokalen er ‘spik en span’ bij liggen.”
Wie door de academy wandelt, is ongetwijfeld onder de indruk. “Onze ingang staat los van het gebouw waar je onze fietsen vindt: Scott-fietsen, maar ook Granville en Bergamont. In de inkom en welkomstruimte kan je de mensen ontvangen, is er een vestiaire en zijn er moderne lockers. Als er mensen willen gaan fietsen, dan kunnen ze alles veilig opbergen. Er is uiteraard ook camerabewaking. Wie met een vuile fiets terugkomt, kan overigens passeren aan de bikewash en zich ook opfrissen in de doucheruimte.”
Dubbel doel
Verderop is er plaats voor de lessen, met grote schermen, het meest moderne Shimano-werkmateriaal, automatische staanders en aparte werkunits. Er zijn 11 werkplaatsen en je kan met meerdere personen aan 1 tafel staan, dus er is zeker capaciteit voldoende. Tel daar nog de airco en verduisteringsmogelijkheden bij en je hebt een hypermoderne academy.
“Daarnaast zoeken we ook iemand die de vragen van de fietsenmakers kan oplossen. Als zij het niet weten, dan is deze persoon er nog om bij te springen”, duidt Van Loo.
In totaal telt Scott Sports een kleine 300 dealers in België. “Het is niet zo dat elke dealer Scott, Granville en Bergamont aanbiedt. We bepalen geografisch hoe we de dealers neerzetten in deze regio. Met deze academy zet het bedrijf een grote stap richting de toekomst”, besluit Van Loo.