Zonder exotische rittenkoersen was Sam Van de Mieroop (33) wellicht geen renner meer. Eind oktober 2024 trekt hij voor de 5e keer in zijn carrière naar de Tour du Faso, de 2.2-rittenkoers in Burkina Faso. Voor de renners uit het Afrikaanse land neemt hij in de mate van het mogelijke kledij en materiaal mee. Om hen te helpen bij het uitoefenen van hun favoriete hobby.
Frans-Guyana
Met een beperkt aantal competitiekilometers trekt Van de Mieroop richting Burkina Faso. Hij doet nog wat ritme op in de Grand Prix Chantal Biya, een 5-daagse rittenkoers in Kameroen. Van 1 tot en met 5 oktober 2024 vormt hij ploeg met Rutger Wouters, Stef Rogier, Wesley Van Dyck, Wannes Heylen en Guy Smet. In eigen land werkte de renner uit Schoten nog maar 4 wedstrijden af.
“In maart van dit jaar voelde ik me niet lekker”, verduidelijkt Van de Mieroop waarom hij pas op 21 juli 2024 in Hulshout in competitie kwam. “Dit voorjaar was ik voortdurend aan het hoesten en proesten. Waardoor ik ‘s nachts soms maar 2 uurtjes kon slapen. Toen ik er opnieuw bovenop raakte, was het weer niet zo goed. Eens de zon op de afspraak trainde ik meer. Dan was het al juli voor ik in competitie kwam.”
Eind augustus 2024 werkte hij de Ronde van Frans-Guyana af. In deze 10-daagse nationale rittenkoers in het noorden van Zuid-Amerika haalde hij 1 keer de top 10. “Zoiets doe ik veel liever dan een kermiskoers in eigen streek”, benadrukt Van de Mieroop. “Andere mensen leren kennen, andere culturen opsnuiven, andere delen van de wereld zien, dat geeft me meer voldoening. Was ik enkel in België blijven koersen, had ik misschien al afscheid genomen van het wielrennen. Die koersen in eigen land heb ik wel nodig om wat snelheid in de benen te krijgen. Maar echt gelukkig word ik daar niet van.”
Stella Fietsen
Tour du Faso, Tour du Sahel, Tour du Bénin en recent Tour of Salahah in Oman: een greep uit de exotische rittenkoersen die Van de Mieroop in zijn carrière reed. Naar de volgende Ronde van Burkina Faso trekt hij in het gezelschap van Rutger Wouters, Guy Smet en z’n zoon Yaxano, Tomas De Neve, Timmy De Boes en Lance Decabooter. Deze 2.2-rittenkoers begint op 25 oktober en eindigt op 3 november 2024.
“Vorig jaar ben ik beginnen werken voor het Nederlandse Stella Fietsen en ben ik monteur van elektrische fietsen”, verduidelijkt de Antwerpse Elite 2-renner. “Van deze werkgever krijg ik wat vrijheid om rittenkoersen op andere continenten te rijden. Vorig jaar reed ik bij het Universe Cycling Team. Dit seizoen koers ik voor het Nederlandse ZRTC Theo Middelkamp. Ik overweeg om volgend jaar weer aan te sluiten bij het Universe Cycling Team.”
Dit Nederlandse continentale wielerteam rijdt niets dan wedstrijden in landen waar wielrennen niet ingebakken zit in de cultuur. Zoals rittenkoersen in Taiwan, Canada, Roemenië, Algerije, Oezbekistan, noem maar op. Dat spreekt Sam Van de Mieroop aan. Als hij naar Afrika reist, wil hij ook iets betekenen voor renners van dat continent. Vandaar zijn recente oproep via sociale media hem materiaal te bezorgen om mee te nemen naar Burkina Faso.
Container met spullen
“Meestal probeer ik zelf extra spullen in mijn fietskoffer mee te nemen”, verduidelijkt Van de Mieroop. “Maar in je fietskoffer en je gewone koffer zit je snel aan het maximumgewicht dat toegelaten is op een vliegtuig. Uit luxe kopen wij bepaalde zaken. Zoals bijvoorbeeld koersschoenen die we niet meer mooi vinden. Die staan dan 2 jaar in de kast. Tot we ze nog eens tegenkomen en afvragen wat die daar nog staan te doen. Dan is het beter ze mee te nemen naar Afrika. Hetzelfde wat wielen betreft. Nu schijfremmen standaard zijn, zit iedereen met oude wielen. Afrikaanse renners kunnen die goed gebruiken.”
Van de Mieroop kreeg al enkele reacties na zijn oproep. “Aanvankelijk had ik het idee 1 of 2 fietsdozen te vullen met kledij en materiaal, maar dat gaat al niet meer voldoende zijn”, vertelt hij. “Dus ga ik moeten kijken hoe ik het aanpak. Als elke renner 1 fietskoffer meer meeneemt, zal het misschien wel lukken. Wordt het echt een succes, dan kan ik verder kijken om een container met dergelijke spullen te vullen.”
Maar dat zal nog niet voor komende Tour du Faso zijn. Uiteraard gaat de Vlaamse selectie in Burkina Faso ook op zoek naar sportief succes. “Vorig jaar werd ik eens 2e in een rit, dat was leuk”, geeft hij toe. “Het is prettig om goed te presteren, maar dat is niet de hoofdzaak bij mij. Er zijn ook betere renners mee. Hopelijk kunnen we met de ploeg meer dan 1 rit winnen.”