“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” Met dat idee stapten we op de fiets voor een nieuw bikepacking avontuur. Onze laatste tocht rond Limburg gaf ons zin naar meer ontdekkingen. We kozen deze keer voor een self-supported versie: tentje, slaapzak en kookgerei. Dat hadden we nog nooit gedaan, best spannend dus. We nemen alles nemen in de SKS Explorer EXP bikepacking-set, met zijn 26L verdeeld over 3 tassen meer dan genoeg plek. Dachten we.
Icoonfietsroutes
De Heuvelroute, 1 van de 9 Icoonfietsroutes van Vlaanderen, spreekt ons wel aan. Deze routes werden ontworpen door Toerisme Vlaanderen en de provincies en zijn bedoeld om Vlaanderen op de kaart te zetten als een topbestemming voor fietsvakanties. De Heuvelroute loopt van Aubel tot Poperinge, 450 km doorheen heuvelig landschap. Het belooft een leuke uitdaging te worden. Wij fietsen 200 km, van de Maas tot de Brusselse rand, dwars door het glooiende Limburgse landschap, met 1 overnachting onderweg. De routeplanner op www.icoonfietsroutes.be helpt om alles eenvoudig in te delen en een slaapplaats te regelen. Onderweg duiden bordjes de route aan, maar gelukkig hebben we de route ook op onze GPS staan. Soms valt de bewegwijzering weg. Omleidingen staan dan weer wel goed aangeduid. Fijn geregeld zo!
Met de SKS Explorer EXP-set stevig vast aan stuur, frame en zadel beginnen we onze tocht. De stuurtas, met zijn 9 liter aan opbergruimte, is perfect voor onze slaapzak en luchtmatras. Het is even wennen om alles in de smalle, worstvormige tas te proppen. Het ontluchtingsventiel maak het echter makkelijk om de lucht eruit te persen en de tas compact te houden, zeker tussen ons smalle stuur. Dankzij de spacers hangt de tas stabiel, zonder het wiel te raken, en de lange velcro-straps zorgen ervoor dat alles stevig vastzit, zelfs op de hobbelige kasseistroken. We plaatsten wel een stukje ductape op de stuurkolom om het carbon te beschermen.
In de frametas steken we onze essentiële spullen zoals tent, reparatiekits en toiletgerief. Deze tas, met waterdichte ritsen en reflecterende details, vult de hele framedriehoek op. Waardoor we onze drinkbushouders moeten verplaatsen naar de voorvork. Met de SKS Anywhere Adapters kon dat gelukkig eenvoudig. Tip: zet de velcro-straps wel goed vast om te voorkomen dat ze tijdens de rit zouden verschuiven.
Mollendaalberg
De zadeltas van 13 liter is groot genoeg voor onze reservekledij en kookgerief. De verstevigde velcro-strap rond de zadelpen houdt de tas stevig vast. Kan af en toe eens wiebelen, maar echt storen doet dat niet. De velcro zou iets langer mogen zijn zodat we deze volledig vast kunnen kleven. Nu schuurt hij een beetje langs de broek. We hadden er ook voor kunnen kiezen om het spatbord onder de tas te monteren, maar omdat we wisten dat het weer droog zou blijven, lieten we dat thuis.
De 1e dag fietsen we over de glooiende heuvels van Limburg, langs autoluwe paden en Romeinse wegen. Met de Slingerberg hebben we meteen een pittige start. De SKS Explorer EXP-set blijft goed zitten, zelfs op de kasseiwegen. De tassen zijn stabiel, en de straps van de frametas zijn lang genoeg om gemakkelijk aan te passen zonder dat ze in de weg zitten. We fietsen door pittoreske dorpjes, langs appel- en perenboomgaarden, en genieten van de mooie uitzichten. Het is heerlijk cruisen langs enkele highlights. Zoals de zwevende kapel in Helshoven en Ambiorix in Tongeren.
Vanaf Vlaams-Brabant wordt de route uitdagender. Kasseistroken wisselen af met gravelpaden. Sommige stukken vragen om flink wat power. Vooral de klim van Mollendaalberg is pittig, maar de finish is in zicht en de stilte van het bos maakt alles goed. Na een lange dag bereiken we onze camping aan de rand van het Meerdaalwoud. De fietsvriendelijke camping ligt midden in het groen, een ideale plek om even op adem te komen. We halen de tassen van de fiets en zetten ons tentje op. Binnen een paar minuten pruttelt ons avondeten op het vuurtje. Het smaakt heerlijk na zo’n lange dag. En met een kop thee in de hand genieten we van de ondergaande zon.
Nog even het materiaal controleren voor deel 2. De SKS Explorer EXP-set doet zijn werk. Alle tassen blijken goed waterdicht, zelfs toen we door een paar plassen reden. De stuurtas biedt ondanks zijn smalle profiel genoeg ruimte voor ons slaapmateriaal. De frametas, makkelijk toegankelijk via de ritsen, houdt alle belangrijke spullen binnen handbereik. En de zadeltas bleef stevig zitten, zelfs op de ruwe kasseistroken.
Groeneweg in Overijse
De volgende dag rijden we de route verder door het Meerdaalwoud en het Zoniënwoud, langs brede gravelpaden en rustige wegen. We krijgen nog een paar pittige klimmen voor de kiezen. Zoals de Breedeweg in Korbeek-Lo en de 10% op de Groeneweg in Overijse. Maar het einde van onze tocht is in zicht en we zijn aangenaam verrast over het materiaal van SKS. De zadeltas blijft stevig op zijn plek, en hoewel de riempjes aan het zadel iets strakker kunnen, beweegt de zak niet al te veel tijdens de rit.
Wanneer we uiteindelijk Sint-Genesius-Rode bereiken, ons eindpunt, zijn we moe maar voldaan. De Heuvelroute heeft ons uitgedaagd, maar met de SKS Explorer EXP-set hadden we alle benodigdheden bij ons. Zonder concessies te doen aan comfort of stabiliteit. Ons 1e self-supported tripje smaakt naar meer!
De SKS Explorer EXP bikepacking-set is een betrouwbare metgezel tijdens langere bikepacking trips. De tassen verdelen het gewicht goed en blijven stabiel, zelfs op bospaden en kasseistroken. De verstelbare straps, het waterdichte materiaal en het slimme ontwerp maken deze set ideaal voor avonturiers die langere afstanden willen afleggen met volledige bepakking. En die Heuvelroute? Zeker een aanrader voor iedereen die van een uitdaging houdt. Wij kunnen niet wachten om het traject tot Poperinge te ontdekken!