Van de Jugend Tour tot Catalonië: deel 2 van Thomas’ wielershirts!

Gisteren kon je al lezen over de straffe toeren van Thomas De Gendt (Lotto Soudal) in de Tour, Parijs-Nice van 2015, de Ronde van Groot-Brittannië, de Triptyque des Monts et Châteaux en de Vuelta al Besaya. En vooral over de truien die hij daar in de wacht sleepte. Vandaag nog 4 koersen, goed voor 5 fantastische klassementsshirts.

ThomasDeGendtCatalonië2016Bergklassement Ronde van Catalonië 2016

Thomas De Gendt: “Naar Catalonië was ik in feite afgezakt zonder echte ambities voor het bergklassement. Ik was een paar keer mee in ene vlucht en liet steeds de bergpunten aan Boris Dron van Wanty-Groupe Gobert, die wel interesse had om die trui te pakken. In de koninginnerit naar Port Ainé reed ik ene hele dag in de frontlinie. Uiteindelijk kon ik op de slotklim ook Pieter Weening nog achter me laten, zodat ik dubbele punten pakte aan de meet. Het was mijn 1e zege in 3 jaar! Speciaal dus. Die ritwinst leverde me meteen ook de bollentrui op.”

ThomasDeGendtParijsNice2011Algemeen klassement Parijs-Nice 2011

Thomas De Gendt: “Door in de openingsetappe mijn 2 medevluchters én het aanstormende peloton voor te blijven, mocht ik meteen de gele leiderstrui in Parijs-Nice aantrekken. Ik was de 1e Belg sinds Frank Vandenbroucke in 1998. Na 2 dagen speelde ik hem kwijt aan Matthew Goss, maar in de 4e rit was ik weer mee met een succesvolle vlucht, waardoor ik opnieuw het geel veroverde. Jammer genoeg moest ik die na de 1e bergetappe weer afstaan ana Andreas Klöden. Maar ik was wel trots met mijn prestaties tijdens die week.”

ThomasDeGendtLorraineAlgemeen en bergklassement Omloop van Lotharingen 2011

Thomas De Gendt: “In het Circuit de Lorraine van 2011 reed ik met de leiderstrui rond dankzij mijn inspanningen voor de bergtrui. Het algemeen klassement stond niet op mijn wenslijstje, maar voor de bollen ging ik wel voluit. Ik had de bergtrui al rond de lenden toen ik in een etappe besliste aan te vallen met de bedoeling mijn positie in dat bergklassement te versterken. Helaas verloor ik op de laatste dag die gele trui met 0 (!) seconden. Een vreemd scenario: de 2e in het algemeen klassement stond 6 seconden achter mij, maar hij werd 2e in de afsluitende rit, waardoor hij 6 bonificatieseconden pakte. Omdat hij in het puntenklassement voor mij stond geklasseerd, kreeg hij de eindzege cadeau. Reglement is reglement, zeker? Als je zo verliest, ben je natuurlijk ontgoocheld. Dat hoort bij de koers.”

ThomasDeGendtJugendTour2002Bergtrui Jugend Tour 2002

Thomas De Gendt: “Mijn allereerste klassementstrui, behaald met de nieuwelingen in de Jugend Tour, een Oostenrijkse meerdaagse voor landenteams. Alleen de 6 beste Belgen mochten dus deelnemen. Ik stond er aan de start met Nikolas Maes, Pieter Jacobs, Jan Bakelants, Kevin Seeldraeyers en Pieter Van Speybroeck. Ik weet nog dat ik vooraf speciaal witte sokken met rode bollen was gaan kopen voor het geval dat ik toch die trui zou mogen dragen. na dag 1 mocht ik ze aandoen. We wonnen met het team alle 4 de ritten, pakten alle klassementen én eindigden in het eindklassement op 1, 2, 7 en 8.”

 

Fotomateriaal: WielerVerhaal

Lees ook deel 1!

In this article