Sven Nys heeft er (bijna) een carrière opzitten om u tegen te zeggen. Hij won onnoemelijk veel wedstrijden in het veld en beleefde unieke momenten, zowel in positieve als negatieve zin. Wij vroegen hem in het kader van zijn nieuwe boek ‘Sven Nys, de kannibaal van het veld’ welke zijn échte hoogtepunten waren. Tot u spreekt een cyclocrosser zoals we er misschien nooit meer één zullen kennen. 

zx8l8862_09jan2011Wereldbeker 2004 in Pijnacker (NL)

Sven Nys: “Het was de laatste manche van de wereldbeker en geen van de Belgen gunde mij die wereldbekerzege. Na Groenendaal sprintten ze nog voor mij, waardoor ik dat jaar geen enkel klassement won. Pijnacker werd zo het grootste kantelmoment in mijn carrière. Tot dan kon ik enkel wedstrijden winnen waarin ik echt de beste was. In crosses waarin ik in het nauw gedreven werd, bleef ik veel te braaf. Ik besefte van toen af dat ik als cycclocrosser volledig op me zelf was aangewezen en dat ik het zelf zou moeten forceren om  iets te bereiken. Ik ben daarna een veel zelfverzekerder crosser geworden en onder leiding van Paul van den Bosch nog harder gaan trainen. Ik ben ook meer lef beginnen tonen en beter gaan communiceren met de buitenwereld. Het jaar nadien won ik alles.”

WK 2005 in Sankt Wendel (D)

Sven Nys: “Ik had vooraf alleen maar positieve stress want ik had voordien de drie eindklassementen gewonnen en het BK in Wachtebeke naar mijn hand gezet. De conditie was super en ik had een gevoel van onoverwinnelijkheid. Daar had het me de jaren voordien aan ontbroken. Maar dan moet het natuurlijk nog gebeuren. Ik heb de hele cross proberen demarreren, maar Sven Vanthourenhout en Erwin Vervecken wilden er niet af. Maar plooien zouden ze, die twee. Eindelijk was ik af van dat gezeur dat ik geen wereldkampioen kon worden. Dat vond ik eigenlijk misschien nog belangrijker dan ook effectief wereldkampioen te worden, want dat was nooit dé drijfveer in mijn carrière.  Op het podium gleden alle negatieve ervaringen van de voorgaande jaren van me af.”

Koppenbergcross 2008 in Oudenaarde (B)

Sven Nys: “Een ongelofelijk duel met Lars Boom was dat.  In de laatste afdaling trok ik er na een valpartij mijn vinger uit de kom, zonder het op dat moment zelf goed te beseffen. Dat lukte me puur op adrenaline, zoals Bart Wellens en Frank Vandenbroucke ooit een wedstrijd uitreden met twee gebroken polsen. Ik heb toen een ongelofelijk groot vermogen moeten tonen om die cross te winnen, want Boom was toen heel erg sterk; hij werd ook wereldkampioen dat jaar. De aanmoedigingen van de supporters op de Koppenberg gaven me echt kippenvel. Dit moment zal ik me binnen twintig of dertig jaar nog herinneren.”

BK 2012 in Hooglede-Gits (B)

Sven Nys: “Een zeer emotioneel moment. Ik was opgestaan met heel veel zelfvertrouwen en was de rust zelve. Toch schoot er ‘s ochtends tijdens één van mijn oefeningen iets in mijn rug. Zeker op een modderig parcours als in Hooglede-Gits zou ik alle kracht uit mijn rug moeten halen, maar die zat zelfs na een bezoek aan de osteopaat nog steeds redelijk vast. Dat ik dan uiteindelijk nog kon winnen, was uniek. Eerst reed Niels Albert immers nog van me weg, en daarna pakte ik hem terug om vervolgens de rest van de koers op kop te rijden. Daardoor mocht ik met de Belgische driekleur naar het WK in Koksijde, waar ik mijn zinnen op had gezet. Dat gaf een geruststellend gevoel. Het liep ginder verkeerd af, maar dat is een ander verhaal.” (lacht)

WK 2013 in Louisville (VS)

Sven Nys: “Het WK van Louisville zal voor altijd één van mijn topmomenten blijven. Ik ben een crosser die heel erg begaan is met de uitbouw van zijn sport. Ik ben zeker niet de enige, maar ik heb er wel mee voor gezorgd dat het veldrijden zich de voorbije twintig jaar stap voor stap verder heeft ontwikkeld. Louisville was het perfecte plaatje om de sport ook buiten onze landsgrenzen populair te maken. Louisville – en later ook Las Vegas – heeft voor mij deuren geopend, in die zin dat ik veel nieuwe contacten heb kunnen leggen in de Verenigde Staten, vooral met andere bedrijven. Zowel fysiek – ik won er voor Klaas Vantornout en Lars van der Haar – als mentaal – een enorme boost voor het cyclocross – een fantastische gebeurtenis om nooit te vergeten.”

Het nieuwste boek ‘Sven Nys, kannibaal van het veld’ winnen? Beantwoord dan de prijsvraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*