Het WK voor beloften krijgt in de reguliere media nauwelijks aandacht. Toch leggen heel wat renners daar de basis voor hun verdere professionele crosscarrière. Wij doken in de archieven en haalden daar heel wat mooie herinneringen op. 5 crossers die ooit wereldkampioen bij de beloften werden, staan straks ook aan de start van het elite-WK in Zolder.
Sven Nys: 2 keer wereldkampioen bij de beloften
1997: Voor het WK in München (Duitsland) zijn Sven Nys en Bart Wellens topfavoriet. Maar Nys moet met rugnummer 13 starten en dat ziet hij niet zitten. Psychologische hulp helpt hem erbovenop. Nys en Wellens rijden al snel weg van het hele pak en strijden om goud. Het is Nys die het haalt. Voor het eerst in liefst 10 jaar wint België zo nog eens een WK-medaille bij de jeugd. Met dank aan de man uit Baal.
1998: Denemarken is voor het eerst in de lange crossgeschiedenis gastnatie voor het WK. In Middelfart kroont Mario De Clercq zich tot wereldkampioen bij de elite. Bij de beloften gaat het tussen Bart Wellens en Sven Nys. Het duo heeft het hele seizoen gedomineerd en zal nu ook op het WK onder elkaar uitvechten wie wereldkampioen gaat worden. Nys verdedigt zijn titel en toont zich voor aanvang best nerveus. Of zo lijkt het toch. Hij neemt het zekere voor het onzekere en demarreert al in de 1e ronde. Bart Wellens kan in eerste instantie nog aanpikken maar moet de Balenaar toch snel laten rijden. Nys rijdt bijna de ganse wedstrijd los op kop en wordt voor de 2e opeenvolgende keer beloftenwereldkampioen.
Lars van der Haar: 2 keer wereldkampioen bij de beloften
2011: Terwijl bij de elite Zdenek Stybar zijn 2e opeenvolgende wereldtitel binnenrijft in Sankt Wendel, is het bij de beloften Nederland boven. Geen Joeri Adams of Vincent Baestaens dus – ze komen zelfs tekort voor het podium. In de laatste ronde versnelt Mike Teunissen (nu prof op de weg bij Team LottoNL-Jumbo) en hij neemt onder meer Tijmen Eising en Nederlands kampioen Lars van der Haar mee in zijn wiel. Op 500 meter van de streep trekt Van der Haar fors door, niemand krijgt hem nog te pakken.
2012: Terwijl Niels Albert een Belgische zevenklapper naar zijn hand zet in het zand van Koksijde, bekroont Van der Haar bij de beloften zijn superseizoen. De man uit Amersfoort wint die winter zowel de Wereldbeker, de Superprestige als de GvA-trofee. Hij is kampioen van zijn land én verdedigt aan de Belgische kust zijn wereldtitel bij de beloften met succes. Van der Haar rijdt samen met Wietse Bosmans heel de cross op kop, al komt in de finale ook zijn landgenoot Michiel van der Heijden (nu vooral actief in het mountainbiken) aansluiten. Maar Van der Haar wint wel in de spurt.
Kevin Pauwels: 1 keer wereldkampioen bij de beloften
2004: Een boerenjaar wordt het voor Bart Wellens bij de elite, met winst op het WK in Pontchâteau als absolute bekroning. Het beloftenverhaal is echter van heel andere categorie. Wesley Van der Linden is torenhoog favoriet, maar door een valpartij in de aanvangsfase worden hij en een hele boel anderen opgehouden. Kevin Pauwels schuift zo van de achterste rijen op naar de kop. Verschillende landen hebben een renner die probeert te demarreren, maar Pauwels haalt ze allemaal terug. In de finale is de Kalmthoutenaar beter dan de Pool Mariusz Gil en de beresterke Van der Linden, die zichzelf uitschakelt door zich tussen de nadar en een gedubbelde Japanner te wringen. Pauwels wordt zo de eerste Belg ooit die na juniorenwereldkampioen ook de regenboogtrui bij de beloften mag aantrekken.
Wout Van Aert: 1 keer wereldkampioen bij de beloften
2014: Bij de elite dendert Zdenek Stybar naar de wereldtitel op het parcours van Hoogerheide. Het wordt dus een thuiswedstrijd voor belofte Mathieu van der Poel, maar die kent ondanks een sterk seizoen geen begenadigde dag in zijn shirt van Nederlands kampioen. Wie wel over de juiste benen beschikt, is Wout Van Aert, de Lillenaar die samen met Van der Poel junior het hele veldritseizoen bij de beloften heeft gedomineerd. Van Aert is gebrand op een sterk resultaat na zijn ophefmakende diskwalificatie op het Belgisch kampioenschap eerder dat seizoen. Een halve ronde ver plaatst hij een versnelling die al zijn concurrenten verweesd achter laat. Van der Poel moet blij zijn met brons, want Michael Vanthourenhout vecht zich nog naar een 2e plaats.
Michael Vanthourenhout: 1 keer wereldkampioen bij de beloften
2015: Mathieu van der Poel heeft zijn overstap naar de elite uitstekend verteerd en rijdt in Tábor solo naar de zege. Michael Vanthourenhout doet hetzelfde bij de beloften. In de aanvangsfase worstelt hij nochtans met zijn bandenkeuze, maar eens dat euvel verholpen, is hij definitief vertrokken. Ronde 3 betekent voor zijn concurrenten het einde van alle illusies. Exact 14 jaar na zijn neef Sven wordt Michael Vanthourenhout wereldkampioen bij de beloften. En dat nog wel op hetzelfde parcours op Tsjechische ondergrond.
Voor deze reportage hebben we heel wat documentatie teruggevonden in het boek ‘Het veld van eer‘ van auteurs Luc Lamon en Mark Van Hamme.
Fotomateriaal: Davy De Blieck.