Van vrijdag 4 maart tot en met zondag 6 maart vindt de 17editie van de 3-daagse van West-Vlaanderen plaats, ook wel gekend onder de naam ‘Johan Museeuw Classics’. Die start met een proloog in Middelkerke en vervolgens 2 ritten in lijn: op zaterdag van Brugge naar Harelbeke (De Vlaamse Pijl) en op zondag van Nieuwpoort naar Ichtegem (Omloop der Vlaamse Ardennen). Wij selecteerden 5 Belgen die u zeker en vast niet uit het oog mag verliezen.

XandroMeurisseXandro Meurisse (Crelan-Vastgoedservice)

Indrukwekkend was het, hoe Xandro Meurisse in Kuurne-Brussel-Kuurne op een bepaald moment een gat dichtte. Op een hellend stuk reed hij vanuit de achtergrond terug naar het groepje dat zich op de Oude Kwaremont had afgescheiden. Ene Jelle Wallays, toch niet de eerste de beste, had moeite om zijn wiel te houden.  Daarmee bevestigde Meurisse zijn schitterende ronde van Groot-Brittannië, waarin hij vorig jaar erg knap 10e werd. Ook in de Boucles de la Mayenne werd hij al mooi 8e. In Halle-Ingooigem won Meurisse de bergprijs, dus ook van een lange vlucht is hij niet vies. Hij is een jongen om in de gaten te houden. De ex-veldrijder valt misschien niet zo erg op, maar groeit gestaag. Het zal niemand verbazen als hij in de 3-daagse opnieuw voor de aanval kiest.

Sean De BieSean De Bie (Lotto Soudal)

De Bie was zonder enige twijfel ontzettend blij met de overwinning van zijn maatje Jasper Stuyven in Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat de twee het erg goed met elkaar kunnen vinden, weet na Jonge Benen heel België. De overwinning van Stuyven heeft De Bie mogelijk ook geprikkeld. ‘Wat hij kan, moet ik ook kunnen’, denkt de Brabander vast. Dat hij wat in zijn benen heeft, zagen we vorig jaar al op het BK. In Tervuren werd hij immers knap 5e. Enkele weken eerder won hij een rit in de Ronde van Luxemburg en werd hij ook al 5e in de 3-daagse van De Panne-Koksijde. Dan moet hij deze 3-daagse zeker ook wel aankunnen. Samen met ploegmaat Tosh Van der Sande kan De Bie voor vuurwerk zorgen.

Gijs Van HoeckeGijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Na een behoorlijke voorbereiding in Spanje werd er stiekem wel wat verwacht van Van Hoecke in het openingsweekend. Na het vertrek van enkele sterke renners moet het bij de troepen van Walter Planckaert toch een beetje van hem gaan komen. Het werd echter geen onverdeeld succes. Gijs Van Hoecke heeft veel capaciteiten, maar is anderzijds ook niet eeuwig jong. In de 3-daagse van West-Vlaanderen ligt er een nieuwe kans. Vorig jaar werd hij al 4e in het bergklassement, wat toch betekent dat hij er voor de aanval koos. Dit jaar heeft de Zaffelarenaar mogelijk opnieuw een plan. Benieuwd of we hem de komende dagen op de voorgrond te zien krijgen.

Kenny DehaesKenny De Haes (Wanty-Groupe Gobert)

In dit werk is De Haes werkelijk een meester. Hij kent de Vlaamse wedstrijden als zijn broekzak, geraakt vlot een helling over en is razendsnel aan de meet. Nokere Koerse, Halle-Ingooigem, Handzame Classic, Schaal Sels… Ze staan allemaal al op het palmares van de 31-jarige De Haes. In lang vervlogen tijden mocht hij de rushestrui in de 3-daagse van West-Vlaanderen mee naar Ukkel nemen. Nu zal De Haes mikken op etappewinst. Met Napolitano en Demoitié zitten er nog twee snelle jongens in zijn ploeg, maar De Haes kan ook alleen zijn weg wel vinden in het peloton.

Michael Van StaeyenMichael Van Staeyen (Cofidis)

Van Staeyen is een renner die in elke ronde wel eens dicht bij de overwinning komt. Vorig jaar werd hij in de 3-daagse al 3e in Ichtegem, dus hij kent de wegen wel. Winnen is de laatste jaren moeilijk voor de sprinter van Cofidis, maar je kan er prat op gaan dat Van Staeyen zich wel eens vooraan plaatst. Bij Cofidis wordt veel verwacht van de Est Gert Jõeäär, die twee jaar geleden het eindklassement van de 3-daagse van West-Vlaanderen won. Ook Sénéchal is een enorme krachtpatser en Vanbilsen heeft dit voorjaar ongetwijfeld ambities. Toch is Van Staeyen in principe de snelste man van de Franse ploeg. Als het tot een massasprint komt, kan je zijn naam alvast noteren voor een plekje in de top 5.

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck en social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*