Dwars door Vlaanderen 2016. Bij de start gokt Davy Wijnants – ploegleider bij Topsport Vlaanderen – Etixx – Guill D’or en die dag onze chauffeur van dienst – op winst van Amy Pieters. En voilà! Na de hergroepering sprint Pieters sneller dan het hele pak, of wat daar nog van rest. In ieder geval een knappe zege. Tijd voor een interview met de 24-jarige Zwanenburgse spurtbom van Wiggle High5.

AmyPieters2Amy, hoe ben je in het baanwielrennen gerold?

Amy Pieters: “De keuze voor de piste is kwam er eigenlijk vanzelf. Mijn vader Peter – die zelf 11 jaar profwielrenner was en in 1988 Parijs-Tours won – heeft zelf veel aan baanwielrennen gedaan en zo ben ik er in gerold, al sinds mijn negen jaar. (Peter Pieters is bondscoach van de Belgische baanwielrenners, red). Bovendien is het de ideale manier om te overwinteren in het koersseizoen, aangezien het veldrijden me niet echt ligt. Toch verleg ik de focus meer en meer op de weg. Het baanwielrennen in Nederland stelt niet zo heel veel meer voor, terwijl het wielrennen op de weg een hoog niveau aanneemt. De keuze was dus rap en gemakkelijk gemaakt. Samen met de nieuwe ploeg zien de vooruitzichten er goed uit voor komend wegseizoen.”

Baloise InsuranceWat betekende deelname aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen voor jou?

Amy Pieters: “Alles was natuurlijk nieuw en spannend. Het was op zich al een mooie ervaring om aanwezig te zijn, laat staan om er te koersen. Weinig sporters kunnen zeggen dat ze deelnamen aan de Olympische Spelen. Ik hoop ooit nog een tweede keer te gaan, maar dat wordt geen gemakkelijk verhaal. De komende Spelen worden moeilijk voor Nederland. Op de piste legt ons land geen vrouwenprogramma af en op de weg telt de selectie amper 4 rensters. De toekomst zal uitwijzen op welke Olympische discipline ik me toespits.”

Hoe kijk je terug op je winst in de Omloop Het Nieuwsblad van 2014?

Amy Pieters: “Het was de eerste winter dat ik me volledig op de weg focuste, en meteen was het prijs. Die eerste grote overwinning was binnen. De koers verliep ideaal voor mij. Na de Paterberg reden we met 4 weg en in de sprint kon ik het afmaken. Na die winst maakte ik vrij snel een klik in mijn hoofd. Het was tot dan toe bang afwachten of ik de overgang naar de weg goed zou verteren, maar ik had wel het gevoel dat ik het aankon. Uiteindelijk was de top vrij snel bereikt en om dat vast te houden, blijf ik steeds nieuwe paden bewandelen.”

Hoe blik je terug op 2015?

Amy Pieters: “Als ik de balans opmaak, helt die toch positief over. Met veel top 10-plaatsen heb ik weinig reden tot klagen. Het blijft wel een spijtige zaak dat die ene grote overwinning uit bleef. Maar ik blijf constant presteren en dat is een goeie basis.”

Welke koersdromen koester je?

Amy Pieters: “Welke koers ik win, maakt op zich niet heel veel uit. Ik heb de intentie om zo goed mogelijk aan de start van elke koers te verschijnen. Persoonlijke successen en het collectief met de ploeg wegen even hard tegen elkaar op. Het team moet elke week koersen om te winnen en dan komen de mooie ereplaatsen wel. Elke week lukt dat steeds beter en zitten we er dichter bij.”

 

Interview uitgewerkt door Merijn Vandenbulcke. Fotomateriaal: WielerVerhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*