Kelly Van Den Steen3Klimmers en klimsters hebben altijd al schaars gelopen in België wielerland. Maar de toekomst oogt mooi, want met de 20-jarige Kelly Van Den Steen uit Wetteren rijdt er bij Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill D’or een groot talent rond. Volgens Christel Herremans – algemeen manager van de ploeg – is Van Den Steen het grootste klimtalent van België.

Christel Herremans: “Samen met Jessie Daams van Lotto Soudal Ladies vind ik Kelly Van Den Steen eigenlijk de enige klimster op topniveau die België rijk is. Veel meer dan bijvoorbeeld Anisha Vekemans, die wél werd geselecteerd voor de zware wedstrijd op de Olympische Spelen in Rio. Anisha is zeker een sterke vrouw en een goede renster, maar ze is eerder geschikt voor de korte bergjes zoals op het BK. Sofie De Vuyst hoort misschien ook bij Kelly en Jessie. Kelly vind ik het grootste klimtalent van het land omdat ze haar lichaams- en spierbouw mee heeft en heel sterk bergop rijdt zonder dat ze daar al specifiek op getraind heeft. Als ze de komende jaren echt gaat trainen op haar kwaliteiten, en daar gaan we met de ploeg ook volledig op inzetten, zal ze zich heel sterk kunnen ontwikkelen.”

Baloise Insurance (v) TheAllrounFlandrien (v)

Kelly Van Den Steen2“Testen hebben we nog niet gedaan, maar op training kunnen we gewoon vaststellen dat Kelly een klimtype is. Ze weegt hele weinig en dat speelt natuurlijk in haar voordeel. Ze is echt geschikt om kilometers aan een stuk bergop te rijden, en zelfs aan een behoorlijk hoog stijgingspercentage. Kelly kan behoorlijk lang een heel kleine versnelling trappen. Ze mist nu nog de power om mee te doen met de wereldtop, maar dat komt wel. Ik ben ervan overtuigd dat we haar nu niet mogen forceren en de komende jaren veel aandacht moeten geven aan haar. Binnen 3 jaar zou ze toch tot volledige ontbolstering moeten komen.”

Kelly Van Den Steen4Sierra Nevada

Christel Herremans: “We hebben nog niet echt gemeten waar ze momenteel staat tussen de klimsters op wereldniveau. De Giro Rosa zou een goede test geweest zijn, maar dat hebben we bewust nog een jaar uitgesteld omdat die wedstrijd in zijn geheel nog te zwaar is voor haar leeftijd. Volgend jaar moet ze echt beginnen bouwen aan heel lange duurtrainingen in de bergen. Dan kan ze er staan voor de Giro in 2017.”

“Kelly moet natuurlijk nog veel groeien, maar we kiezen met de ploeg voor een gestage opgang. Het is de bedoeling dat ze vanaf dit najaar geregeld individueel op stage gaat naar bijvoorbeeld de Sierra Nevada of Calpe. Ze moet in het buitenland parcours gaan zoeken met lange klims. Ze doet die stages nu ook al, maar in groep met de ploeg. Kelly moet in de toekomst bergop kunnen trainen aan haar eigen tempo, waar ze met niemand rekening moet houden. Zo zal ze het meeste progressie boeken.”

Kelly Van Den Steen1Jongerenklassement

Christel Herremans: “Hoe ver ze het kan schoppen, is nog koffiedik kijken. Ze moet deze winter mikken op stabilisatie- en krachttrainingen en vervolgens die duurtrainingen aanvatten. Dan kan ze gaan voor ene goed jongerenklassement in de Giro Rosa van 2017. Een algemeen klassement nastreven zou nog te vroeg zijn, want je moet toch leeftijdsgericht kijken. Je kan een meisje van 20 niet vergelijken met een getrainde vrouw van 30. Zaak is nu om te leren om door die muur te gaan. Er zijn weinig sporters die dat kunnen, maar het maakt wel het verschil tussen een topper en subtopper. Maar sowieso heeft Kelly Van Den Steen een schitterende toekomst voor zich.”

 

Fotomateriaal: social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*