Moeten we hem nog voorstellen? Timothy Dupont van het Veranda’s Willems is bezig aan een beresterk seizoen. Hij rijgt de overwinningen dit seizoen  aan elkaar. Zoveel zeges kunnen toch niet onopgemerkt blijven? Wij vinden dat hij een plaatsje verdient in de selectie van bondscoach Kevin De Weert. En wel om deze redenen!

Timo Dupont2Zegekoning

Maar liefst 15 (!) overwinningen mocht Dupont dit jaar bijschrijven op zijn palmares. Daarmee kroont de Bredenaar zich tot Belgische zegekoning. Er is geen enkele Belgische profrenner die nog maar in de buurt komt van dit aantal. Ter vergelijking, Olympisch kampioen Greg Van Avermaet kon dit seizoen nog ‘maar’ 6 keer zegevieren. Al moeten we er wel bij vermelden dat deze zeges behaald werden in hoger aangeschreven koersen. Duponts zegetocht begon dit jaar in de 2e rit van de Ronde van West-Vlaanderen, begin maart. De laatste overwinning dateert van afgelopen vrijdag in Koolskamp, waar hij zichzelf de titel van Vlaams kampioen schonk.

Tussen die 1e en de laatste overwinning zit er een periode van 6 maanden waarin Dupont zeer sterk voor de dag kwam. Naast die 16 overwinningen strandde de sprinter ook nog regelmatig op het podium, met onder meer 2e plaatsen in de Schaal Sels en de GP Impanis-Van Peteghem. We mogen dus zeker spreken van een superjaar voor Dupont. Hij bewees vorige week dat hij zo laat op het seizoen nog in supervorm verkeerd. Een WK-selectie zou een enorme boost geven, waardoor Dupont dit vormpijl zeker nog enkele weken kan doortrekken.

Timo DupontWK voor sprinters

Het wereldkampioenschap in Qatar is op maat gemaakt voor de sprinters, geen helling te bespeuren in de oliestaat. Voor de 1e kilometers in de woestijn moeten de benen ook over heel wat power beschikken. Power waarover Dupont zeker beschikt, dat bewees hij vorige week zeer duidelijk in 2 koersen op eigen bodem. In Koolskamp vloerde hij Fernando Gaviria in de spurt. De dag erna, in de GP Impanis-Van Peteghem, waren de rollen omgedraaid. Gaviria op 1, Dupont op 2 en dit achter een zware koers met veel hellingen. Om deze prestaties in perspectief te plaatsen: Gaviria is een wereldtopper in wording. Hou deze man zeker in de gaten, hij gaf ook al aan zich te willen specialiseren in het Vlaamse wielerwerk.

Dat Dupont de Colombiaan het vuur aan de schenen kan leggen, maakt eens te meer duidelijk dat we met een klasbak te maken hebben. Tonen aan het grote publiek dat Dupont niet als kopman naar het WK zal gaan, lijkt ons logisch als er toppers als Boonen en Van Avermaet hun zinnen gezet hebben op een wereldtitel. Wat niet wegneemt dat Dupont uitermate gemotiveerd aan de start zal staan. Omdat de kans op winst eerder klein is, zal hij zich dubbelplooien voor de kopmannen binnen de Belgische selectie. Iedere ploeg kan iemand gebruiken die zijn truitje nat wilt maken. Daarnaast zou dit wereldkampioenschap een perfecte wedstrijd zijn om zich te tonen aan de mondiale wielerwereld. Iedereen die iets betekent in deze sport is daar aanwezig, dat zal Dupont zelf ook beseffen.

Timothy DupontSportief en financieel

De Weert zou geen problemen mogen ondervinden om deze renner supergemotiveerd aan de start te krijgen. Beloning voor het werk van de ploeg. Wat we niet mogen vergeten, is het feit dat Dupont uitkomt voor Veranda’s Willems, een continentale wielerploeg met dit seizoen amper 4 profs! Toch kan Dupont steeds rekenen op de hulp van zijn ploegmaats. Met onder andere Dries de Bondt (Belgisch kampioen bij Elite zonder contract) beschikt hij steeds over goede helpers. Het team zou graag evolueren naar een procontinentale ploeg, maar daarvoor moet het minstens 16 profs in de rangen hebben.

Niet alleen zou een selectie sportief gezien zeer mooi zijn, ook vanuit het financiële standpunt kan het wellicht een opsteker zijn. Een WK-deelname zou de aandacht kunnen trekken van potentiële geldschieters. Wij hopen alvast op een selectie van Timothy Dupont. Dit zou een zeer mooie kers op de taart zijn, en het zou vooral enorm verdiend zijn na zijn uitermate succesvolle jaar. Wil de bondscoach afzakken met gemotiveerde renners, dan moet hij hem zeker meenemen. Je weet wat je te doen staat, Kevin!

 

Fotomateriaal: Pascal Vande Putte – social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*