jonas-van-genechten-stage-victory Jonas Van Genechten (30) begint volgend jaar al aan zijn 10e seizoen als prof. De snelle man uit Henegouwen is een vaste klant in de top 10 van massasprints in de kleinere koersen en soms valt er zelfs een overwinning uit de bus. In 2014 behaalde hij zo 4 zeges en kreeg hij een contract aangeboden bij IAM Cycling. Deze zomer volgde, net wanneer hij op zoek moest naar een nieuwe ploeg, de mooiste overwinning uit zijn carrière: de 7e rit in de Vuelta, voor Bennati, Valverde en Gilbert.

Van Genechten begon in 2008 zijn carrière bij het bescheiden Groupe Gobert.com.ct. Via Veranda’s Willems kwam hij bij Wallonie-Bruxelles terecht. Voor die ploeg haalde hij een 5e plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne. Iets wat niet onopgemerkt bleef. Lotto-Belisol besloot om de snelle Waal een kans te geven. Van Genechten is dan al 4 jaar prof en mag eindelijk debuteren voor een WorldTourploeg.

etixx300x150

castelli-300x150

 

 

 

 

jonas-van-genechten-podiumVan Genechten: “Het waren 3 mooie jaren bij Lotto. Een goede ploeg met een fantastische sfeer en sterke renners. Ik heb er vooral veel kunnen leren van jongens als Greipel, Sieberg en Roelandts, stuk voor stuk coureurs met veel ervaring. In 2014 kon ik dan zelf 4 mooie koersen winnen, waaronder een etappe in de Ronde van Polen, en kreeg ik een aanbieding van IAM Cycling. Daar kon ik meer mijn eigen kans gaan in de koersen die me liggen, want bij Lotto reden wel meer renners van mijn type; zoals Kenny Dehaes of Kris Boeckmans. IAM was een opportuniteit en ik vond dat ik klaar was voor een volgende stap in mijn carrière.”

“Mijn overwinning in de Vuelta heeft aangetoond dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Vorig jaar kon ik al een rit winnen in de Ronde van Wallonië en ondertussen behaalde ik ook al heel wat ereplaatsen, maar die overwinning maakt zeker mijn seizoen. Het is ook de grootste zege uit mijn carrière tot nu toe. Ik wist wel dat winnen in de Vuelta tot de mogelijkheden behoorde en ben dan ook met de nodige ambitie afgezakt: een ritzege was echt het doel, ook al was het mijn 1e grote ronde. Maar er is natuurlijk nog een groot verschil tussen iets zeggen en iets doen. Deze zege deed uiteraard veel deugd en geeft vertrouwen voor de toekomst. De focus ligt op het behalen van nog meer ritzeges.”

jonas-van-genechten-1Volgend jaar naar Cofidis

Dat zal niet meer gebeuren voor de IAM-ploeg. Van Genechten: “Jammer genoeg houdt IAM Cycling ermee op te bestaan, maar dat is wielrennen. Zo zit het nu éénmaal in elkaar. Cofidis wordt een nieuwe uitdaging. Het is een goede ploeg, weliswaar een procontinentale ploeg, maar wel met een erg mooi programma. Ze rijden de Tour en de Vuelta, dus veel verandert er niet voor mij op dat vlak. Het is een Franse ploeg, waar een goede sfeer heerst. Ik kijk nu al uit naar het volgende seizoen.”

jonas-van-genechtenGeen WK, wel Barçelona

Van Genechten sloot het seizoen af met een 3e plaats in Parijs-Tours en was daarmee de beste Belg. In een massasprint nota bene, dus misschien had hij wel zijn plaatsje verdiend in de WK-selectie. Van Genechten: “Ik had er natuurlijk graag bij geweest op het WK, ik had er ook geen probleem mee gehad om te werken voor Tom Boonen. Maar de bondscoach heeft gekozen voor andere renners en die keuze moet ik respecteren. Het was een sterke selectie en dat hebben ze ook getoond in de koers zelf.”

chalet-beyond-300x150Van Genechten woont tegenwoordig samen met zijn vriendin in Barçelona. “Het weer er is er goed en je kan er ook uitstekend trainen, dus dat is ideaal voor een wielrenner. Zeker in de winter, wanneer het in België vaak slecht weer is. Al heb ik wel nog steeds mijn huis in België. Tijdens het seizoen, wanneer ik vaak in België moet koersen, verblijf ik daar.”

 

Fotomateriaal: IAM / Bettini.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*