aliciafranckddb3 Een grote naam à la Cant – die op haar 19e al Belgisch kampioene werd – is Alicia Franck van het Bike 7 Racing Team niet, maar met haar 21 lentes is de Oost-Vlaamse uit Lochristi wel serieuze stappen aan het zetten. Franck komt uit het mountainbikemilieu en vindt stilaan haar draai in het veldrijden. Getuige daarvan onder meer haar selectie voor het EK in Pontchâteau. Getuige ook haar onmiddellijke transfer naar Marlux-Napoleon Games, waarvoor ze zondag in Asper-Gavere al meteen in actie komt.

castelli-300x150Alicia, je hebt een verleden in het MTB. Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met cyclocross en wat waren je eerste bevindingen?

Alicia Franck: “In het verleden heb ik altijd aan mountainbike gedaan, maar met mijn vriend Christophe train ik de laatste 2 jaar regelmatig met de wegfiets. Toen het met de trainingen op de weg steeds beter gingen, opperden enkele trainingsmakkers in het najaar van 2015 dat ik eens een veldrit zou moeten proberen. Zo gezegd, zo gedaan. In januari 2016 reed ik mijn eerste cross. Die eerste wedstrijd was de B-cross in Lokeren – ook wel bekend als de Rapencross – en ik was er meteen goed voor mijn allereerste overwinning in het veld. Ik was direct verkocht, want ik vond alles leuk. De intensiteit van de wedstrijd, de crossfietsen zelf, het publiek dat zo in de koers opgaat, de stuurmanskunsten die nodig zijn,… Noem maar op!”

etixx300x150Wat vind je zo speciaal aan cyclocross en wat zijn de grote verschillen met MTB?

Alicia Franck: “Cyclocross is altijd op het scherp van de snee en om mee te doen voor de prijzen moet je alles kunnen: snel rijden, veel kracht hebben, wedstrijdinzicht hebben, goed kunnen sturen, lopen,… Een wedstrijd is razend spannend en alles moet op z’n plaats vallen. De inspanning bij een MTB-wedstrijd is veel constanter en je moet het meest van al aan doseren denken. Bij een MTB-wedstrijd is de uitslag soms al na halfkoers gekend. Dat maakt de beleving iets minder intens.”

Ligt de focus nu op CX of MTB?

Alicia Franck: “De focus ligt op het veldrijden. Ik zie mezelf nu echt als veldrijdster en ik zal hard werken om steeds een betere veldrijdster te worden. Het is niet dat ik het mountainbiken niet graag meer deed, maar je kan niet in alles goed zijn. Ik doe niet graag half werk.”

aliciafranckddb2Hoe zou je jezelf omschrijven als veldrijdster?

Alicia Franck: “Ik denk vooral dat mijn veldritcarrière nog in zijn kinderschoenen staat en dat ik veel aspecten van mezelf als veldrijdster nog moet ontdekken. Ik hou erg van omlopen met het nodige klimwerk en technische passages. Aan het lopen en crossspecifieke dingen zoals op- en afspringen moet ik nog werken om het vlotter te kunnen. Maar die werkpunten maken het ook leuk en het geeft een boost als zoiets dan beter begint te gaan. Het zou maar saai zijn als ik alles al kon.”

chalet-beyond-300x150Je werd geselecteerd voor het EK. Kwam dat als een verrassing? 

Alicia Franck: “In het begin van het crossseizoen had ik het nooit verwacht. Toen de eerste crossen best goed gingen, hoopte ik stiekem wel op een wereldbekerselectie voor Valkenburg. Ik was in de wolken dat ik mocht deelnemen en de wedstrijd zelf ging beter dan verwacht. Ik moest op de laatste rij starten, maar kon toch opschuiven naar de 20e plaats. Daardoor ging ik uiteraard verder hopen op een EK-selectie. Ik was heel blij en enthousiast dat ik ook daarvoor geselecteerd werd. Ik had het gehoopt maar niet verwacht. Het EK zelf was een teleurstelling. Ik werd opgehouden door een val en had dan materiaalpech, waardoor ik niet kon tonen wat ik waard ben. Maar ik onthou van de ervaring vooral waar ik naartoe wil werken en dat je moet leren met vallen en opstaan.”

aliciafranckddb1Je studeert ook nog in Gent. Wat doe je precies? 

Alicia Franck: “Ik volg een bachelorstudie Mechanisch Ontwerp en Productietechnologie aan de Odisee Hogeschool in Gent. Studies combineren met koers is niet evident, maar moeilijk gaat ook. Ik beschik over een topsportstatuut, waardoor ik een aantal faciliteiten krijg die me helpen om beide te combineren. Ik zit nu in het laatste jaar, en met de eindmeet in zicht ben ik extra gemotiveerd om mijn studies succesvol af te ronden.”

Wat zijn je doelstellingen voor de komende winter?

Alicia Franck: “Het doel is vooral om ervaring op te doen en vooruitgang te blijven maken doorheen het seizoen. Zowel conditioneel als op het vlak van crosstechnische handelingen zoals de fiets dragen en lopen met de fiets zou ik graag nog vooruitgang boeken ten opzichte van de vorige wedstrijden.”

 

Noot: het interview werd afgenomen voor de overgang van Alicia Franck naar Marlux-Napoleon Games werd bekendgemaakt.

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*