eliavvianiybro1Op de weg heeft hij niet de pure snelheid van een Cavendish of Greipel, maar Elia Viviani heeft hoe dan ook een stel onbetaalbare benen. Anders win je natuurlijk geen gouden plak in het Omnium op de Olympische Spelen. De Italiaan deed het met vakantiebeentjes niet onaardig in de Zesdaagse van Gent, de stad die bij hem toch speciale herinneringen oproept. 

Elia, je bent in Gent voor de Zesdaagse, maar je was al eerder in Gent. Wat weet je daar nog van?

Elia Viviani: “Klopt! Het is 10 jaar geleden dat ik hier was voor het WK piste bij de juniores. Toen ze me vorige week van de luchthaven kwamen halen, zag ik het hotel en dacht: wow, hetzelfde als toen! (Holiday Inn Flanders Expo, red) Ik won destijds brons in de ploegkoers, samen met Fabrizio Braggion. Het is een fantastische herinnering, want het was mijn eerste WK-medaille ooit. Bovendien finishte ik toen achter Cameron Meyer, die hier nu ook de Zesdaagse reed. Gent is speciaal. Ik was hier al een paar keer voor het wegwielrennen, maar nu voor de Zesdaagse 10 jaar na mijn 1e keer, dat doet me wel iets.”

castelli_horizontal

eliavivianiddb1Het jaar voordien, in 2005, blonk je ook al uit op de Jeugdolympiade. Je klopte er John Degenkolb en Adam Blythe in de wegwedstrijd bij de Nieuwelingen!

Elia Viviani: “Dat was mijn 1e internationale fietservaring, al was het wel in eigen land, in Lignano Sabbiadoro. Dat goud op de weg was magnifiek, voor eigen volk…. Ik weet nog dat ik ook het wegcriterium reed bij de junioren. Er zijn veel jongens van nu die er toen ook al waren, dat vind ik wel grappig om te zien. Ik denk dat de Olympische spirit bij me toen aangewakkerd werd. Die ervaring is de basis van mijn Olympische medaille in Rio. De passie voor de baan is nooit meer weggegaan. De voorbije 4 jaar heb ik hard gewerkt om die gouden Olympische droom te bewerkstelligen, zeker nadat ik in Londen net mijn hoofddoel had gemist.”

etixx300x150 Wat vind je nu zo leuk aan de baan?

Elia Viviani: “Ik moet zeggen dat die liefde voor de piste elk jaar gegroeid is. We hebben bij het nationale team een fantastische groep renners. We zijn echte vrienden geworden en dat is vooral de verdienste van onze bondscoach Marco Villa, die de laatste jaren enorm goed werk heeft verricht voor het baanwielrennen in Italië. Na een zwaar seizoen nog de wereld rondreizen voor het baanwielrennen is niet makkelijk als je geen echte vriendengroep vormt. Wij voelen ons familie van elkaar, en dat zorgt ervoor dat we dat nog kunnen opbrengen. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik er mee door ga.”

chalet-beyond-300x150Wat zijn je doelstellingen voor 2017?

Elia Viviani: “Ik ben heel tevreden dat ik een 2-jarig contract heb kunnen tekenen bij Team Sky. De komende jaren zal ik dan ook alles op mijn wegcarrière zetten, al keer ik wel terug op de piste voor Tokio 2020. We hebben bij Sky niet echt een team om te sprinten, maar we doen wel altijd mee voor het algemeen klassement in de grote rondes. Ik ben als renner een goede oplossing voor het team om de stress in de 1e week onder controle te houden. Als ik daar al eens kan winnen – zoals in de Giro van 2015 – dan is iedereen al meer op zijn gemak en kan er gefocust worden op het algemeen klassement. De sprint zelf is niet altijd makkelijk met maximaal één pionnetje voor me, maar mijn piste-ervaring helpt me wel. Belangrijk is dat ik bij Sky de ruimte krijg om mijn ding te doen: de Olympische Spelen van Rio bijvoorbeeld, en ook etappewinst in de Giro van 2017. Maar het 1e grote doel wordt Milaan-Sanremo; heel mijn winter is daar op afgesteld. Als Italiaan wil ik die voorjaarskoers echt op mijn palmares.”

En wat na de Giro?

Elia Viviani: “Dan is er het WK in Bergen, Noorwegen. Ik heb het parcours al bekeken en ik sluit zeker niet uit dat daar iets te rapen valt voor mij. Wellicht zal er een kleinere groep naar de meet gaan. Als ik op mijn best ben op de weg, kan ik daar uitpakken. Maar het is te vroeg om daar nu al veel mee bezig te zijn. Na de Giro zullen we de omstandigheden wel bekijken.”

eliavivianiteamskycastelliVolgend seizoen rijd je bij Team Sky met Castelli. Daar heb je ervaring mee, hé?

Elia Viviani: “Klopt, we rijden daar bij het nationale team ook mee. Het is handig dat ik nu altijd Castelli zal kunnen dragen. We reden bij Sky ook al met Italiaans fietsen, Pinarello. Dat Castelli daar bijkomt, maakt me oprecht blij. Ik werkte al heel nauw samen met hen voor mijn race suit op de Olympische Spelen van Londen en Rio. Dat ik kon winnen in Rio is ook te danken aan Castelli, dat meen ik echt. Ze maken hoogtechnologische en kwalitatieve kledij die aerodynamisch is en technisch heel goed in elkaar zit; zoals bijvoorbeeld de speciale Skin Fit. En het prachtige design is natuurlijk mooi meegenomen.” (lacht)

Ben jij een freak als het op details aankomt?

Elia Viviani: “Zeker. Wij rijden vaak 60 km/h en dan voel je meteen of je kwalitatieve kledij draagt of niet. Het maakt een verschil qua aerodynamica, maar kledij moet ook comfortabel zitten. Bij Castelli kan ik daar altijd 100 procent op vertrouwen. Details maken nu eenmaal het verschil. Misschien kunnen we met Team Sky proberen om nog diepgaander onderzoek te voeren naar betere kwaliteit om de performance nog te verbeteren. Dat zou ik alvast zeer interessant vinden.”

Wat is je favoriete Castelli-item?

Elia Viviani: “Geef mij maar de Sanremo 3.0 speedsuit. Niet alleen vanwege de prachtige naam – zoals gezegd is Sanremo mijn hoofddoel voor 2017, maar ook voor het comfortabele gevoel en de aerodynamica. Voor een sprinter is dat heel belangrijk.”

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck – WielerVerhaal – Team Sky/Castelli.

cyclingstockphotos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*