etixx_wielerverhaal_1016_banner_articles_360x360Wie denkt dat een Zesdaagse lekker rondjes draaien is, heeft het verkeerd voor. Het is topsport van het allerhoogste niveau. De gevolgen voor het lichaam zijn enorm. Dat bevestigt ook Iljo Keisse, die al 6 keer won in Gent. “Elk jaar is het een aanslag op mijn lichaam, het is enorm belastend op alle vlakken”, geeft de rasechte Gentenaar toe. 

De Zesdaagse van Gent editie 2016 werd aangekondigd het sterkste deelnemersveld ooit te hebben. Maar Iljo Keisse heeft niet zijn zwaarste Zesdaagse in zijn carrière gereden, beweert hij. “Toen we al die namen vooraf op papier zagen, dacht ik eerlijk gezegd ook dat er enorm hard gekoerst ging worden”, bekent hij. “Maar niets is minder waar. De topploegen waren beresterk en reden heel hard. Maar het algemene niveau in het peloton vond ik bedroevend laag. Het was geen wereldeditie. Als ik het vergelijk met 10 of 15 jaar geleden, dat was andere koek. Toen kwamen er teams aan de start die in die periode van het jaar op hun best waren. Dát was pas zwaar. Maar goed, ik heb nu ook afgezien. Dat is elk jaar zo. Een Zesdaagse is geen koersje dat je er maar even bij neemt.”

“De voorbereiding op een Zesdaagse is iets anders, maar ook weer niet té veel anders”, beweert Keisse. “2 tot 3 weken voor de eerste koersdag begint het al. Dan schroef ik het trainingsregime op. De intensiteit moet dan al serieus de hoogte in en dat is uiteraard belastend voor de spieren. Voedingssupplementen zijn wel noodzakelijk om je lichaam in topvorm te houden. Ik gebruik altijd HMB – wat de spierrecuperatie versnelt – en Leucine van Etixx.”

Eten op de maag

“Tijdens de Zesdaagse is het altijd wat zoeken naar het juiste ritme qua voeding”, legt de Keizer van ‘t Kuipke uit. “Eigenlijk doe ik niks speciaal, maar je moet wel maken dat je voedsel verteerd is voor je begint te koersen. Op de weg heb je nog wat tijd om er in te komen en dus kan je korter voor de start nog iets eten. Maar op de baan is het meteen vollen bak. Het is hard en intens vanaf ronde 1. Het is niet altijd evident, want je staat pas op het middaguur op, moet eten, massage, etc.. Soms gebeurt het dat ik door omstandigheden wat te laat eet en dan doet je maag een hele avond en nacht lastig. Op dat vlak is het op de weg makkelijker, want daar wordt alles voor de renners geregeld.”

iljokeisseybro1Hoe dan ook wordt het voedingspatroon van Iljo Keisse tijdens de Zesdaagse danig omgegooid. “Ik ben een vader met jonge kindjes, dan sta je normaal vroeg op en kruip je op tijd in bed. De Zesdaagse gooit die regelmaat helemaal om. Ik sta op tussen 12 en 13 uur voor een uitgebreid ontbijt. Het is eigenlijk het enige moment van de dag dat ik echt zin heb om te eten. Het is niet zo dat ik alles eet wat ik binnen krijg, maar het scheelt niet veel. Omelet, muesli, boterhammen, yoghurt, noem maar op. 2 tot 3 uur voor de wedstrijd eet ik dan pasta. Na de koers is het al nacht en heb ik doorgaans geen zin om te eten. Het is dan snel douchen en maken dat ik in bed lig. Soms neem ik nog wel eens een proteïneshake, maar dat is eerder uitzonderlijk.”

Aanslag

Met wat kan je een Zesdaagse nu vergelijken? “Met een zware rittenkoers van een dag of 10”, vindt Keisse. “Heel intens, heel veel hartslagen. Elke Zesdaagse is een aanslag op mijn lichaam. En dat bedoel ik op alle vlakken. Want wij rijden ‘s avonds en ‘s nachts, wat het nog lastiger maakt. Bovendien is er de warmte in ‘t Kuipke die heel erg belastend is. En de sfeer! Voor de moraal is dat goed, maar voor het lichaam is dat veeleisend. Je mag dat niet onderschatten.”

etixx_wielerverhaal_1016_banner_articles_360x360Keisse probeert nu weer in balans te geraken. “De kunst is om direct weer een normaal ritme aan te nemen. Dat betekent: vroeg ontbijten en al vroeg een avondmaal nemen. Maar hoe dan ook duurt het toch een week eer mijn lichaam weer volledig in balans is. Ik zie daar altijd vanaf, dus ik hoop dat ik mij snel weer de oude voel.” (lacht)

 

Wil jij ook de producten van Etixx testen? Dan moet je zeker eens kijken op de website. Voor een gezonde sportvoeding kan je ook veel baat hebben bij hun gloednieuwe sportkookboek. Als je dat online bestelt en de code ‘WielerVerhaal’ ingeeft, dan krijg je bovendien een gratis starterspakket cadeau! Klik op de banner hiernaast voor alle info!

Hier kan je ook wat recuperatiedranken ontdekken: Recovery Shake, High Protein ShakeFull Training Complex Shake.

 

Fotomateriaal: WielerVerhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*