Bekende omgeving, andere rol! Moreno De Pauw (32), in 2017 met Kenny De Ketele winnaar van de Gentse Zesdaagse, heeft z’n eerste wedstrijden als gangmaker in ‘t Kuipke achter de rug. Debuteren deed hij op de openingsavond van de Ghent 6 met de bijzonder enthousiaste jonge Fransman Oscar Nilson-Julien achter z’n derny. In de 2e reeks van de avond werd hij gekoppeld aan de Italiaan Michele Scartezzini.

Schoonvader
We moeten zeggen: op z’n rode derny is Moreno De Pauw, 6 seizoenen prof bij Sport Vlaanderen-Baloise, een imposante verschijning. Er zijn wel wat kilootjes (20!) bijgekomen sedert hij bijna 4 jaar geleden stopte met koersen. Maar hij heeft nog niet het figuur van Joop Zylaard, tot 10 jaar geleden dé referentie onder de gangmakers. Deze Nederlander vocht tijdens de Gentse Zesdaagse vaak met ex-bondscoach Michel Vaarten verbeten duels.
Vorig jaar vond De Pauw zichzelf nog te groen om tijdens de Gentse Zesdaagse een rol als gangmaker te vervullen, om zich te meten met vaste waarden als Eric Schoefs en Ron Zylaard. Het jaar voordien was hij, als enige van 4 kandidaten, geslaagd in het examen. Nadien volgde een stageperiode. Wat betekent toekijken tijdens dernykoersen vanuit het achterveld en geleidelijk worden ingeschakeld in het kransje gangmakers. Het voorbije wegseizoen werkte hij, in combinatie met z’n job bij de politie, enkele dernycriteriums af.
“Eigenlijk ben ik al 3 jaar bezig als gangmaker”, vertelt De Pauw na z’n vuurdoop in ‘t Kuipke. “Mijn schoonpa begon met een derny te rijden, ik ben meegegaan naar de piste in Wilrijk. Ik vond dat leuk en ben het blijven doen. De wekelijkse trainingen met mijn schoonpa: ik kijk er telkens naar uit. Op den duur kwamen er ook aanvragen voor wedstrijden op de weg. Zo ben ik er ingerold.”
Spanning
Op een korte dus technische piste als ‘t Kuipke is het anders rijden dan op een baan van 250 meter zoals in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in de Gentse Blaarmeersen. “Vorig jaar heb ik daar in de aanloop naar de Zesdaagse met de derny gereden op de trainingen van Iljo Keisse en Jasper De Buyst, tijdens hun voorbereiding op Gent”, gaat De Pauw verder. “Zij vonden dat mijn lijnen goed waren, maar stuurden toch een paar kleine dingen bij. Hier in ‘t Kuipke heb ik ook vooraf een aantal tips gekregen. Niet te dicht op je voorganger rijden bijvoorbeeld, je niet te veel laten meeslepen, dergelijke zaken.”
Ook al heeft ‘t Kuipke voor Moreno De Pauw helemaal geen geheimen, toch begon hij met een beetje stress aan z’n 1e optreden als gangmaker in de Gentse velodroom. “Jawel, vrij veel spanning, gelukkig valt dat nu allemaal van mij af”, aldus de Waaslander. “Het was een andere spanning dan toen ik koerste. Dat ik met de fiets kon rijden, wist ik. Hier, met zo’n derny, is dat toch iets anders. Want helemaal nieuw voor mij.”
Hij bracht het er goed van af. “Na de wedstrijden heb ik gevraagd aan de renners wat ze ervan vonden. Ze waren tevreden. Dus ben ik ook content. Hier in ‘t Kuipke ben ik omringd door 5 goeie ervaren gangmakers. Ik heb hen gevraagd om het mij direct te zeggen als ik iets fout doe. Maar ze maakten geen opmerkingen over mijn debuut.”
Marathon
Uiteraard streed de gewezen winnaar van de Gentse Zesdaagse in de 2 dernykoersen van 60 rondjes niet mee voor de zege. Dat is het voorrecht van ervaren gangmakers als Eric Schoefs en Ron Zylaard. “Ooit wedijveren met die mannen? Ik hoop het, maar dat zal volgens mij nog vele jaren duren”, beseft De Pauw. “Finales rijden, met 2 of 3 naast elkaar, dat is nog wat anders. Het heeft allemaal te maken met ondervinding. Er zijn niet veel kansen om ervaring op te doen, want veel Zesdaagsen zijn er niet meer. En het aantal dernykoersen op de weg is ook niet bijzonder groot meer.”
De Pauw, intussen actief als zwaantje bij de politie van Sint-Niklaas, gaat weldra nog een totaal andere uitdaging aan. “Vorige week vertelde een vriend dat hij in april of mei een marathon gaat lopen”, verrast De Pauw. “Toen hij vroeg om mee te doen, heb ik ja gezegd. Intussen heb ik al enkele keren gedacht ‘wat ik heb nu gezegd’. Ik ga de uitdaging toch aan. Deze week begin ik ‘s voormiddags te trainen voor die marathon. Geleidelijk aan. Als ik na die trainingen niet breed genoeg meer ben om met de derny te rijden, zal ik een vest extra aantrekken.”
Om die marathon tot een goed einde te brengen, zal De Pauw wat overtollig gewicht moeten kwijtspelen. “Nadat ik stopte met koersen ben ik blijven sporten en bleef mijn gewicht onder controle”, aldus De Pauw. “Op een bepaald moment ben ik daarmee gestopt. Werken, de kindjes, ik weet het, flauwe excuses. Niet langer sporten, maar wel goed blijven eten. De kilo’s kwamen er heel snel bij. Zo maar gaan sporten, dat lukt bij mij niet. Ik moet een doel hebben. Dat is nu die marathon in april of mei. Ergens in Nederland, bij ons net over de grens.”
Win een ABUS-racehelm én je eigen reportage op WielerVerhaal!