De Zesdaagse Vlaanderen-Gent heeft zijn deuren geopend en trakteert het publiek deze week ongetwijfeld weer op een wervelend spektakel. De korte en steile piste van het Kuipke is al jaren een begrip en zorgt mee voor een razendsnelle koers en de bijzondere sfeer. Een piste vraagt een speciale fiets, en daarom spraken wij voor zijn dug-out op het middenplein af met Jules Hesters, 1 van de nieuwe speerpunten van het Belgische pistegebeuren op het hoogste niveau.

Complete plaatje
Jules Hesters rijdt deze Ghent 6 met een Bike Technologies, een Australisch merk dat we hier nauwelijks kennen. “Inderdaad, deze fiets wordt me ter beschikking gesteld door de federatie”, legt hij uit. “De fiets is specifiek voor het pistewerk ontworpen en wordt al jaren bestempeld als 1 van de beste pistefietsen die er te vinden is. Hier in Gent gebruik ik echter wel de wielen van mijn ploeg Team Flanders-Baloise, waar we al enkele jaren met FFWD Wheels rijden.”
Terwijl niemand erover twijfelt dat wielen bepalend zijn voor je fiets, vragen we ons toch af of het frame of de wielen het belangrijkst zijn voor een renner van dergelijk kaliber. Voor Hesters is het wel duidelijk. ”Beide zijn net zo belangrijk. Het is het complete plaatje dat de doorslag geeft. Alles moet bij elkaar passen, anders lukt het niet. Zowel de ploeg als de federatie zorgen ervoor dat we met topmateriaal aan de slag kunnen en deze combinatie lijkt prima uit te pakken.”
Voor de Zesdaagse van Gent gebruikt Hesters als wielen de Ryot 77 van Fast Forward. “Dat zijn geen specifieke pistewielen, maar toch leveren ze hier in Gent wel degelijk voordeel op”, weet de Gentenaar. “Het verschil met de klassieke Ryot 77 ligt hem in de as. Bij de track-versie is die bedoeld om een vast tandwiel te monteren, tegenover een freewheel-cassette voor de wegversie. De klassieke 5-spaaks of volle pistewielen krijgen het hier in ‘t Kuipke erg zwaar te verduren. De druk in de bochten is erg hoog en daarom wil ik geen risico nemen en gebruik ik de Ryot 77.”
Die zijn niet alleen erg stevig, maar ook aerodynamisch van topniveau. “Jules gebruikt die zowel vooraan als achteraan”, bevestigt mecanicien Ken Ilegems, ooit zelf nog pistier en nu aan de slag bij de nationale ploeg en op deze Zesdaagse ook voor onder meer Jules Hesters. “Enkel bij tijdsnummers opteren we doorgaans voor volle wielen omdat die dan nog meer aerodynamisch voordeel opleveren”, weet hij te vertellen. “De 5-spaak is iets aerodynamischer, maar de Ryot 77 is strakker gespaakt en dat verschil merk je hier wel degelijk op de korte piste van Gent. De Ryot 77 heeft wat minder zijdelingse beweging en reageert dus sneller en laat zich strakker rijden.”

Tijdsnummers
Het verschil tussen beiden is echter niet zo heel groot, maar in ‘t Kuipke kunnen ze wel degelijk een verschil maken. “Eigenlijk zou je in de tijdsnummers en de derny-nummers met een 5-spaak kunnen rijden omdat je daar aan een constante snelheid rijdt en er geen aflossingen zijn”, weet Ilegems. “De iets lagere stijfheid speelt dan een net wat minder grote rol. Maar wanneer er snel moet gestuurd en gereageerd worden, is de Ryot 77 in het voordeel”, voegt hij er nog aan toe.
Ook het finale kostenplaatje en de zekerheid om met hetzelfde materiaal te kunnen blijven rijden, speelt blijkbaar erg mee. “Ik denk dat heel wat renners vooral op veilig willen spelen. Op een korte en kleine piste als die van Gent wordt er al sneller gevallen. Wanneer je bij een Ryot een spaak breekt, kan je die makkelijk vervangen. Wanneer je met een vol wiel valt en er komt een stuur of een trapper in het wiel en er wordt een gat in geslagen, dan mag dat wiel naar de schroothoop. De verschillen zijn inderdaad klein, maar hier in Gent biedt de FFWD Ryot 77 toch meer voordelen. Het zijn topwielen en ook al zijn het geen echte pistewielen, door hun hoge kwaliteit moeten ze niet onderdoen voor het specifieke materiaal.”
Terwijl we bij sommige renners zien dat vooraan en achteraan een ander wiel wordt gestoken, houdt Hesters het op 2 keer de Ryot 77. “Voor mij primeert het complete plaatje”, zegt hij daarover. “De wielen hebben veel snelheid en zijn perfect in balans. Een andere combinatie levert me geen voordeel op. Ik verkies ze daarom ook boven het 6-spaakswiel dat sommige andere renners gebruiken. Naar mijn aanvoelen stuurt de Ryot 77 iets beter, zijn ze iets wendbaarder.”
Uiteraard krijgt een topper als Jules Hesters voor de Zesdaagse Vlaanderen-Gent nieuwe wielen, maar het zijn geen F1-toestanden met elke dag nieuwe wielen. “Deze wielen zijn splinternieuw en normaal gezien rijd ik er elke dag mee. Maar wanneer er iets zou gebeuren, ligt er uiteraard een nieuw stel klaar.”

Gevormd op de piste
Tussen wiel en piste vormt de band het ultieme contact. “Uiteraard is de band erg belangrijk, maar we rijden met tubes van Vittoria. Dat zijn de beste ter wereld. Daar wordt noch door de federatie noch door de ploeg op bespaard.” We kunnen ons echter indenken dat er een verschil is tussen het rijden in een peloton op de weg en het rijden op de piste. Er is het spectaculaire verloop en het gewring en gemanoeuvreer op enkele centimeters van elkaar. En dat aan snelheden tot 60 km/u en meer. De vraag of het soms niet gevaarlijk wordt, is dan ook legitiem. “Nee, absoluut niet”, lacht Hesters. “Ik denk er niet bij na en zoek mijn plaats. Tijdens sommige meetings merk je wel dat sommige renners weinig ervaring hebben en nog heel wat moeten leren, maar hier bij de Zesdaagse staan alleen ervaren renners aan de start en weet iedereen hoe het er ook aan hoge snelheid aan toe gaat.”
Gent is een korte baan en vraagt een ietwat andere rijstijl. “Voor mij is er weinig verschil”, Benadrukt Hesters tot slot. “Door de korte bochten is het wel iets technischer, zeker wanneer je in de bocht iemand wil voorbijgaan. Maar eigenlijk maakt me dat weinig uit. Ik ben gevormd op de piste en daar leer je je aanpassen aan de omstandigheden en kijken hoe de andere renners zich bewegen.”
Op de piste rijden is dan ook anders dan op de weg. “Vooral het aanhouden van een hoge cadans is erg belangrijk. Bovendien hebben we maar 1 versnelling en voor elke proef moeten we de verhouding zien te vinden die ons het best past. Elke renner heeft zo zijn eigen stijl en dus moet je echt voor jezelf uitmaken wat het beste is voor jou. En uiteraard moet je vlot met de fiets overweg kunnen. Zonder remmen een incident vermijden is niet zo eenvoudig als het eruitziet. Dat is vooral ervaring en veel op de piste rijden.”