koersddb16ABN AMRO België – onder leiding van ex-voetballers Piet den Boer en Tim Smolders – organiseerde eind november 2016 ‘De Financiële Kleedkamer’, een debat over topsporters en de gevaren om financieel aan lager wal te geraken. ‘Begeleiding’ was het codewoord. Na afloop konden we Peter Van Petegem, alias de Zwarte van Brakel en historisch winnaar van de dubbel Ronde van Vlaanderen – Parijs-Roubaix, strikken voor een paar niet-alledaagse vragen over een taboe-onderwerp.

Hoe ging jij tijdens je carrière om met geld, Peter?

Peter Van Petegem: “In het begin van mijn carrière heb ik het niet makkelijk gehad. Ik moest vechten om carrière te kúnnen maken en was al blij dat ik een profcontract kreeg. Veel centen waren er toen niet. Mijn vader was Burgerlijk Ingenieur, dus die had wel wat kennis van zaken. Daardoor heb ik nooit domme dingen gedaan toen er wel goed geld binnenkwam.”

etixx300x150Kreeg je goede begeleiding?

Peter Van Petegem: “Ik durf niet zeggen dat er in de jaren ’90 al echt begeleiding was, maar van thuis uit kwam er wel advies. Ik heb altijd belegd in vastgoed, waaronder mijn eigen woning en B&B Le Pavé die ik nu samen met mijn echtgenote Angelique run, maar echte managers ofzo kwamen daar niet aan te pas. Maar destijds was het nog niet zoals nu. Al kreeg ik wel regelmatig telefoons van zogenaamde makelaars om mijn geld via hen te beleggen.”

castelli-300x150Welk advies wil je de renners van nu meegeven?

Peter Van Petegem: “Ik vind dat iedereen naar zichzelf moet kijken, maar het is wel duidelijk dat je als renner vooral moet kijken naar de periode ná je carrière. Tijdens je loopbaan heb je een mooi contract en komt het geld binnen, maar wat nadien? De dag dat je stopt, is het groot geld voorbij. Dan moet je zorgen dat je een goede baan vindt en geniet van het leven.”

koersddb18Was jij daar zelf wel al mee bezig toen je stopte?

Peter Van Petegem: “Helemaal niet! Wij waren leken. Meestal zeiden ze dat het het jaar te veel was, maar ik vind: je moet koersen zolang je kunt. Het is een jaar dat er nog geld op de rekening komt, daar moet je ook naar kijken. Als de koers gedaan is, moet je de stap zetten naar een andere wereld. Maar dat is niet eenvoudig.”

Jou ging dat blijkbaar wel goed af. Je ging in de verzekeringen.

Peter Van Petegem: “Klopt. Ik had in het najaar van mijn laatste contractjaar samen gezeten met een makelaar en op 1 januari kon ik aan de slag. Het zwarte gat heb ik nooit gekend, zeker niet met die Bed & Breakfast die we begonnen zijn. Ik zit nu in de verzekeringen, maar dat kan binnen 5 jaar iets anders zijn. Als ik het maar graag doe, dat is de essentie van het leven. Het is niet de bedoeling dat ik er depressief van word.” (lacht)

chalet-beyond-300x150Nooit goesting gehad om in de koers te blijven?

Peter Van Petegem: “Ik ben nu wel adviseur bij Flanders Classics, maar meer niet. Toen ik stopte, heb ik nooit aanbiedingen gekregen om ergens ploegleider ofzo te worden. En op mijn knieën ga ik niet kruipen, hoor. Dat zit niet in mij.”

Heb jij ooit collega’s gezien die niet goed met geld omgingen?

Peter Van Petegem: “Ik denk dat iedereen zich wel eens graag laat gaan. Op reis gaan of een mooie auto kopen naargelang de verdiensten. Maar ‘niet goed met geld omgaan’ vind ik een gevaarlijke term. In het leven moet je kunnen genieten, maar het moeilijkste is om de switch te maken tussen een leven waarin je enkel moet trainen en koersen en het leven erna, een wereld waarin je niks meer voorstelt en thuis plots de afwas moet doen. Als je het niet goed aanpakt, kan je in de problemen komen.”

Hoe zou je jouw huidige job omschrijven?

Peter Van Petegem: “Ik heb een product ontwikkeld voor topsporters waarin ze een premie kunnen opstrijken als ze vroegtijdig moeten stoppen door een blessure of voor de nabestaanden als de atleet zou overlijden. Op die manier kunnen grote onvoorziene kosten gefinancierd worden. Het is een soort ongevallenpolis voor privé en werk volgens een bepaald loon. We hebben al een aantal deals afgesloten, maar gelukkig nog geen zware accidenten meegemaakt.”

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

cyclingstockphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*