gabbaElke fanatieke fietser is wel bekend met de Gabba. Het paradepaardje van Castelli werd in het verleden speciaal ontworpen op vraag van Gabriel Rasch en zijn toenmalige ploegmaats van het Cervélo TestTeam. Zij hadden nood aan een aerodynamische regenjas met korte mouwen om slechte weersomstandigheden te trotseren. Bij de introductie ervan dacht Castelli dat dit product een nicheproduct zou zijn waar amper vraag naar zou komen. Het verhaal kreeg uiteindelijk toch een heel andere wending. Ook in het profpeloton zijn er bijzonder veel diehards.

De Gabba bracht een heuse revolutie teweeg in de fietsbranche, én de wijze waarop profrenners zich kleden bij slechte weersomstandigheden veranderde compleet. Het ‘zwarte goud’ werd het meest gegeerde item in het profpeloton waar alle niet-Castelli renners stikjaloers op waren. Elke profrenner smeekte bij Castelli om een Gabba te mogen kopen. Dit weigerden ze omdat ze het ‘unfair advantage’ enkel voor hun eigen renners wilden behouden. Renners kochten dan maar op eigen houtje een Gabba, om vervolgens met zwarte stift de Castelli-logo’s zwart te maken en zo conflicten met de eigen sponsors te vermijden.

“Een streepje voor”

Een echte superfan is Elia Viviani. De Italiaan van Team Sky – dat in 2017 overigens ook rekent op de Italiaanse kledingfabrikant – vertoont twinkelingen in de ogen als we hem met de Gabba confronteren. “Of ik een fan ben? Absoluut! Als je een Gabba hebt, heb je een streepje voor. Het is 1 van de beste wieleritems, vind ik. Iedereen probeert het te kopiëren, maar de kwaliteit van de originele Gabba maakt niemand na. Je blijft het altijd warm hebben, of het nu regent of koud is. Andere merken hebben beschermend materiaal voor de wind en ook goed materiaal tegen de regen. Maar nooit vertonen ze beide eigenschappen aan de hoogste kwaliteit. Wij zitten vaak 6 uur in het zadel, dan veranderen de weersomstandigheden al eens.”

castelli_horizontal

Ook bij de Belgische toppers is de Gabba een geliefd ‘hebbeding’. “De Gabba is alombekend in het peloton”, weet ook Iljo Keisse. “Hij is bij iedereen zeer gegeerd, maar slechts weinigen kunnen of mogen hem dragen. De sponsorkwesties laten die zaken nu eenmaal niet toe en dat is natuurlijk erg jammer. Castelli heeft het enige echte patent; andere merken proberen de Gabba te kopiëren. De echte Gabba is echter niet verstikkend en ideaal bij regenweer, veel beter dan een gewone regenvest.”

De beloftevolle Laurens De Plus kent de Gabba eveneens. “Maar ik mag er helaas niet mee rijden”, zegt hij. “Mijn Ierse ploegmaat Dan Martin reed een paar jaar terug wel met de echte Gabba bij zijn team en hij heeft er al veel goede dingen over verteld.”

castelliperfettoMilaan-Sanremo

We schrijven 17 Maart 2013. Die dag veranderde alles voor de Gabba. Toen vond een helse Milaan-Sanremo plaats in extreme weersomstandigheden met sneeuw, hagelbuien en bakken regen. Het hele peloton zag zwart van de Gabba’s, zowel met zichtbare als onzichtbare Castelli-logo’s op. Het ultieme bewijs van de uitmuntende kwaliteit van dit item. Zelfs latere winnaar Gerald Ciolek reed ermee tot net voor de finale. Vanaf toen probeerden alle andere merken de Gabba te kopiëren.

Naast de originele versie met korte mouwen werden er ook andere varianten ontwikkeld: een versie met lange mouwen, een vest, een lichtere variant, én zelfs een exemplaar met afneembare mouwen. Gaandeweg werd het een beetje verwarrend, maar er was 1 constante die steeds terugkwam. Elke fietser die werd gevraagd om de Gabba in 1 woord te omschrijven zei hetzelfde: PERFECT. Of in het Italiaans: PERFETTO. En dus worden producten omschreven als de PERFETTO-familie. Enkel de originele Gabba 2 met korte mouwen behoudt zijn naam. In vergelijking met vorig jaar werden er enkele zaken verbeterd, inclusief een sterkere DWR-behandeling om je nog droger te houden in de regen. De pasvorm werd aangepast en de drainage-openingen in de achterzakken werden geperfectioneerd. Ook de achterflap kreeg een strakkere look en de fit werd aangepast zodat hij nog beter aansluit dan voorheen.

etixx300x150 chalet-beyond-300x150

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*