verstraeten-cordeel3 Na het voorbije seizoen mocht de riem eraf voor de wegwielrenners. Sommigen gaan dan hun eigen weg, met vrouw en kinderen. Anderen doen eens zot. Sander Cordeel en Jari Verstraeten, afgelopen seizoen allebei elite zonder contract bij Veranda’s Willems, trokken naar Thailand en Cambodja. Een avontuur dat hen nog wel even zal bijblijven. “Gelukkig leefde de koning in Cambodja wél nog.”

Sander Cordeel: “Elke jaar na het seizoen probeer ik een mooie reis te maken, we reizen vaak met de koers maar daar wordt de tijd vooral op hotel kamers besteed. Daarom hou ik ervan om toch eerder een avontuurlijke reis te doen. Oorspronkelijk was het mijn plan om alleen naar Zuid-Oost-Azië te reizen. Ik ben 2 jaar geleden al eens in Thailand geweest en die reis was me enorm bevallen. Toen had ik echter weinig tijd. Ik wou dus terug om meer te kunnen zien van Thailand en eventueel de buurlanden. Toen ik hier tegen Jari over vertelde, was hij enthousiast en besloten we om samen te gaan.”

verstraeten-cordeel2Jari Verstraeten: “We zijn 12 oktober vertrokken – Sander en ik – en vlogen van Brussel over Dubai naar Bangkok. De donderdagmiddag zijn we gearriveerd; het is er 5 uur later dan bij ons. We hadden niets op voorhand gepland, al hadden we wel het idee om naar het eiland Ko Phangang te gaan. We wilden er de bekende maandelijkse ‘Full Moon Party’ eens in het echt meemaken. De dag dat we aankwamen in Bangkok overleed koning Bhumibol. Er werden liefst 30 dagen van nationale rouw afgekondigd. Dat betekende: geen openbare evenementen meer, geen muziek in het openbaar, en zo meer.  De Full Moon Party werd dan ook afgelast, maar we hadden een leuke tijd op het eiland. Omdat we niks gepland en geboekt hadden, groeide tijdens onze reis het idee om naar Cambodja te trekken.”

Sander Cordeel: “Daar leefde de koning wél nog en hij was niet van plan snel te sterven.”

castelli-300x150

etixx300x150

 

 

 

 

verstraeten-cordeel1Indrukwekkend maar ook aangrijpend

Jari Verstraeten: “Onderweg kwamen we veel andere backpackers tegen en dan vingen we wel eens iets op van waar het de moeite is om te gaan. We hebben de wereldberoemde tempels van Angkor Wat bezocht en de hoofdstad Phnom Penh. Ook zijn we naar de ‘killing fields’ geweest. Dat was een van de plekken waar dictator Pol Pot in de jaren ’70 met zijn Rode Khmer-aanhangers mensen executeerde. een heel trieste plek waar er verschrikkelijke dingen gebeurd zijn. Om stil van te worden. Een schril contrast met de rest van het mooie Cambodja, met z’n immens vriendelijke inwoners. De laatste dagen hebben we doorgebracht in en rond Sihanoukville aan de Cambodjaanse kust.”

verstraeten-cordeel4Sander Cordeel: “Cambodja is een erg arm land en getekend door de periode onder het Rode Khmer-regime. Zonder enige planning volgden we een route die ons vanzelfsprekend leek. De Angkor-tempels zijn het meest indrukwekkende bouwwerk dat ik ooit heb gezien. De killing fields vond ik dan weer een erg aangrijpende uitstap. Doordat we ook nog naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh trokken, begon het vele en snelle reizen zijn tol te eisen. Vooral Jari liet geen enkel vrij moment onbenut om te slapen. (lacht)

Eten voor 1 dollar

Sander Cordeel: “We hadden nog een kleine week over en besloten die al relaxend door te brengen en reisden door naar het havenstadje Sihanoukville, waar we al snel een leuke strandbar ontdekten en enkele dagen hebben geluierd en lekker gegeten. Met gevulde magen en opgeladen batterijen begonnen we onze reis terug naar Brussel, die van hotel tot huis meer dan 40 uur duurde. Het was een hele leuke reis met een ideale mix tussen cultuur en relaxen. Het leven daar is spotgoedkoop. Zo konden we op straat voor 1 dollar eten en overnachten aan 5 dollar. Een financiële kater houden we er dus zeker niet aan over.”

verstraeten-cordeel7Jari Verstraeten: “Positieve punten: de prachtige natuur, de lieve mensen, het fantastisch lekkere eten, het goede weer,… En het was eigenlijk regenseizoen, wat betekent dat het er elke dag 15 tot 30 minuten bijzonder hard regende en nadien niets meer. Bovendien is het er spotgoedkoop. En mijn reisgezel was ook een topper. (grijnzende lach) Minpuntje was de dood van de koning die ervoor zorgde dat er in Thailand een beetje een bedrukte sfeer hing.
Ik denk dat ik samen met Sander nog wel enkele avontuurlijke reizen zal doen in de toekomst. We zijn een goed duo.” (lacht uitbundig)

chalet-beyond-300x150Sander Cordeel: “Leuke feestjes, rondrijden met de scooter, lekker eten, te veel hoogtepunten om op te noemen. Zelfs op de lange treinritten hebben we ons nooit verveeld.”

 

 

Fotomateriaal: Sander Cordeel-Jari Verstraeten.

verstraeten-cordeel5 verstraeten-cordeel6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*