Vrijdag 24 maart is het weer zover! Dan staat de 60e editie van de E3 Harelbeke op het programma van de UCI-kalender. Het is de Ronde niet, maar Harelbeke heeft een fantastisch mooie erelijst. Alleen al de winnaars van de afgelopen 10 jaar doen watertanden: Tom Boonen (5 keer), Peter Sagan, Fabian Cancellara (3 keer), Michal Kwiatkowski, Filippo Pozzato,…. Hoog tijd voor een boek, dachten ze bij de organisatie. In samenwerking met het Wielermuseum Roeselare kwam een knaller tot stand. Het perfecte eindejaarsgeschenk, wat ons betreft!

De geschiedenis van de E3 Harelbeke begint in 1958, wanneer de coureurs van Harelbeke naar Antwerpen rijden en terug. Onder meer Kwaremont, Kluisberg en Vossenhol staan ook dan al op het menu. Olympisch kampioen André Noyelle is 1 der favorieten, maar het is uiteindelijk Armand Desmet die wint. De merkwaardigste editie uit de vorige eeuw is zeker en vast de overwinning van Hubert Hutsebaut in 1972. Hij klopt er zowaar Eddy Merckx én Walter Godefroot in een sprint met 3. Hoe dat precies in zijn werk ging, leest u gedetailleerd in het prachtige boek, p40 t.e.m. p43.

De waarde van een klassieker wordt doorgaans gemeten met de namen op de erelijst. Dat Tom Boonen 5 keer won, zegt veel. Ook Johan Museeuw – winnaar anno 1992 en 1998 – won 2 keer in Harelbeke. “Ik wist”, zegt de Leeuw van Vlaanderen”, dat ik goed zou zijn in de Ronde als ik Harelbeke kon winnen.” Die stelling geldt voor wel meer tenoren. Kijk beide erelijsten er maar eens goed op na, u zult versteld staan!

Het boek biedt een fantastische terugblik op de geschiedenis van de E3, gestoffeerd met uniek beeldmateriaal. En natuurlijk kunnen ook de veelbesproken affiches met de missen niet ontbreken. Dit boek doet ons alvast watertanden naar 24 maart 2017. Wij zullen in de Arena zijn, u toch ook?

WINWINWIN! Uitgeverij Bibliodroom stelt 3 exemplaren ter beschikking van de trouwe WielerVerhaal-lezers. Wilt u dit prachtige wielerboek ook winnen? Stuur dan het antwoord op de prijsvraag met uw naam en volledig adres vóór 31 december 2016 naar [email protected] Prijsvraag: Boonen won de E3 4 keer op rij, maar welke Est klopte hij in de sprint voor zijn 1e overwinning in 2004, die meteen zijn grote doorbraak zou betekenen? Het antwoord was Jaan Kirsipuu. Deze actie is afgelopen! De winnaars werden persoonlijk verwittigd en mogen een exemplaar van Uitgeverij Bibliodroom in de bus verwachten! We willen hierbij iedereen bedanken voor zijn/haar deelname!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*