Anno 2012 stapte de flamboyante zakenman Oleg Tinkov in de wielersport. Sinds 2010 al kon het voormalige CSC-team van Bjarne Riis rekenen op de support van kledingsponsor Sportful. Het merk kon zich de voorbije 6 seizoenen vereenzelvigen met een indrukwekkende reeks successen – en stapt nu mee aan boord bij Bahrain Merida.
Fabian Cancellara wint historische dubbel Ronde-Roubaix (2010)
2010 is het eerste boerenjaar van Cancellara op de kasseien. Een week na de E3 Harelbeke wint hij de Ronde van Vlaanderen door te demarreren op de Kapelmuur, weg van zijn grootste concurrent Tom Boonen, en alleen te finishen in Meerbeke. Hij is de 2e Zwitser die de Ronde wint, na Heiri Suter in 1923. Een week later zegeviert hij een 2e keer in Parijs-Roubaix. Ruim 50 km voor de aankomst gaat hij er opnieuw alleen vandoor. Hij is de 10e renner die erin slaagt in hetzelfde jaar zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix te winnen.
Andy Schleck pakt eindzege in de Tour (2010)
De Tour van 2010 brengt een 1e etappezege voor de jonge Andy Schleck in ‘s werelds grootste wielerkoers. Hij wint de 8e rit naar Morzine-Avoriaz. Toch is het Alberto Contador die in Parijs op het hoogste schavotje staat. Later raakt bekend dat Contador het verboden middel clenbuterol heeft gebruikt. Hij verdwijnt uit de uitslag. Op 29 mei 2012 krijgt Schleck, 2 jaar later, alsnog zijn gele trui tijdens een plechtigheid in Luxemburg.
Outsider Nick Nuyens wint Ronde van Vlaanderen (2011)
De Ronde van 2011 krijgt een zinderende finale. Cancellara, Chavanel en Nick Nuyens blijven in de laatste kilometers weg. Een late poging van Boonen komt te laat om het trio bij te halen. Cancellara trekt de sprint zelf op gang, maar Nuyens komt er moeizaam maar zeker over. Nuyens wint zijn droomkoers en geeft zijn criticasters zo lik op stuk. Carrière meteen geslaagd voor de Bom van Bevel.
Alberto Contador wint Ronde van Spanje (2012 en 2014)
El Pistolero trekt in 2012 als favoriet naar de Ronde van Spanje. Hij neemt de leiding in het algemeen klassement over van zijn landgenoot Joaquim Rodríguez na een verrassende actie in rit 17. In de laatste bergetappe, met finish op de Bola del Mundo, verliest Contador tijd op zijn concurrenten Rodríguez en Valverde, maar hij weet de leiding in het klassement te behouden. Hoewel er anno 2014 twijfels zijn over zijn vormpeil, bewijst Contador te kunnen volgen in de bergritten en na 10 dagen neemt hij de leiderstrui over van Quintana, nadat deze laatste is gevallen in een tijdrit. De Spanjaard zou zijn rode trui niet meer uit handen geven en ook de 16e en 20e etappe winnen, op weg naar een 3e eindzege in de Vuelta.
Roman Kreuziger zegeviert solo in Amstel Gold Race (2013)
Op 20 km van de meet weet Roman Kreuziger dat hij mee moet met de koplopers. Hij rijdt een gaatje dicht op de Cauberg en op de Keutenberg poeiert hij een nieuwe demarrage uit de benen. Bij de laatste klim van de Cauberg heeft hij nog 40 seconden op de favorieten. Gilbert vlamt nog eens naar boven, maar dat is onvoldoende. De van Astana overgekomen Tsjech bezorgt zijn team Tinkoff een verrassende maar zeker niet onverdiende zege.
Pool Majka explodeert in de Tour (2014 en 2016)
Door het uitvallen van Kreuziger mag Rafal Majka naar de Tour van 2014. Omdat ook kopman Contador uitvalt, mag hij voor eigen kans gaan. De Pool wint 2 bergritten: de 14e rit naar Risoul, waar hij als enige overblijft van een kopgroep, en de 17e etappe naar Pla d’Adet. Uiteindelijk weet Majka het bergklassement te winnen en staat hij in de bolletjestrui op het podium in Parijs. Anno 2016 – in 2015 wint hij trouwens ook nog een Touretappe – wint Majka voor de 2e maal in zijn carrière het bergklassement van de Tour
Oorlogsveteraan Rogers pakt 1e Tourzege (2014)
Een grote groep van 21 rijders ontsnapt na circa 75 kilometer in de 16e etappe van de Tour 2014. Hun voorsprong groeit tot meer dan 12 minuten op de top van de Col des Ares. In de beklimming van Port de Balès valt de kopgroep uiteen. Voeckler, Michael Rogers, Serpa en Gautier blijven over. Gautier valt nog aan in de afdaling, maar Rogers (34!) komt achter hem aan, haalt hem in en wint solo. Het is zijn 1e en laatste zege in de Tour.
El Pistolero schiet nu ook raak in Giro (2015)
De Giro van 2015 is de editie waarin Philippe Gilbert 2 heuvelritten wint en Iljo Keisse de slotetappe op zijn naam schrijft. Alberto Contador blijft verstoken van ritwinst maar houdt in het finale klassement wel bijna 2 minuten over op Fabio Aru en 3 minuten op zijn landgenoot Mikel Landa. Het is voor Contador zijn 1e eindwinst in de Giro nadat zijn zege van 2011 werd geschrapt.
Peter Sagan: 5 keer groen en 3 ritten in de Tour (2012 t.e.m. 2016)
Peter Sagan won nu al 5 keer op rij de groene puntentrui in de Tour. De laatste die dat klaarspeelde was Erik Zabel, die russen 1996 en 2001 liefst 6 keer de puntentrui bemachtigde. In 2016 wint Sagan ook zijn 5e, 6e en 7e rit in de Tour. Met name de 2e etappe naar Cherbourg-Octeville. de 11e etappe van Carcassonne naar Montpellier en rit 16 met aankomst in Bern.
Peter Sagan opvolger van… Paolo Bettini! (2015 en 2016)
Dat Peter Sagan in Richmond wereldkampioen zou worden, hadden er maar weinigen zien aankomen. Sindsdien is de Slovaak incontournable en heeft hij al vaak bewezen de sterkste renner op deze planeet te zijn. Iedereen gunde hem dan ook de verlenging van zijn titel in Qatar. Hij is de 1e renner sinds Paolo Bettini die erin slaagt zichzelf op te volgen in de regenboogtrui.
Peter Sagan, nu ook loverboy in Vlaanderen (2016)
Op 3 april wint Sagan de jubileumeditie, de 100e, van de Ronde van Vlaanderen, waarmee hij bewijst echt alles te kunnen. Eindelijk dus ook een grote klassieker. De manier waarop is zonder meer fenomenaal te noemen. Op de Paterberg gooit hij Sep Vanmarcke overboord. Die raakt er, samen met Fabian Cancellara, niet meer bij. Sagan is de 5e renner die de Ronde van Vlaanderen wint als wereldkampioen.
Contador in Baskenland: 4e keer! (2016)
Alberto Contador wint de individuele tijdrit in de Ronde van het Baskenland en haalt zo de finale winst binnen. Het is al de 4e eindzege van de geboren Madrileen in het noorden van zijn thuisland.
Fotomateriaal: Davy De Blieck.