Wat Laura Verdonschot dit seizoen uit haar snelle benen tovert, is meer dan bewonderenswaardig. In december werd ze pas 20, maar de Lommelse rijdt een verduiveld sterk seizoen tussen de elite. Na een slecht jaar heeft ze meer dan 1 stap vooruit gezet. En nu breekt meteen ook een nieuw hoofdstuk aan. In de kleuren van Marlux-Napoleon Games.

Hoe kijk je zelf terug op deze winter?

Laura Verdonschot: “Momenteel kan ik met een positief gevoel terugkijken. Zowat alle crossen zijn heel goed verlopen. Daar kon ik enkel van dromen. Alleen het Europees kampioenschap viel zwaar tegen. Ik stond daar om te winnen en graaide er serieus naast, maar ook dat hoort bij de sport. In Namen kende ik ook een offday, maar in de rest van de crossen was ik gewoon goed en zat ik op een goed niveau. Voor ik de winter inging waren er natuurlijk wat twijfels, want hoe je het ook draait of keert: vorige winter draaide het volledig vierkant. Die twijfels werden gelukkig al snel weggevaagd.”

Welke resultaten springen er voor jou uit?

Laura Verdonschot: “Mijn podiumplaatsen in Geraardsbergen, Neerpelt en Sint-Niklaas, maar ook mijn 4e plek in Gieten en Loenhout. Zo zijn er nog wel een aantal. Degene die er voor mij het hardste uitspringen, zijn de Wereldbekers in Zeven en Heusden-Zolder. Ik werd daar namelijk 8e en 11e tussen de wereldtop. Vorig jaar werd ik op het wereldkampioenschap pas 11e bij de beloften, dus mag ik nu zeker van vooruitgang spreken.”

Moeten we de basis van het succes in de zomer zoeken?

Laura Verdonschot: “Zeker! Dat ik deze winter zoveel progressie heb geboekt, is ongetwijfeld te danken aan een succesvolle zomer. Ik heb voor het eerst krachttraining gedaan en heb mijn voeding totaal aangepast, waardoor ik meer trainingen kon verteren en niet meer compleet leeg getraind was na 6 uurtjes per week. Natuurlijk klopte dat niet. Ik ben dan naar verschillende personen geweest om te achterhalen wat er aan de hand was, toen uiteindelijk bleek dat ik lactose intolerant ben en ook niet tegen eieren en bananen kan. Die dingen zitten overal in, dus moest ik mijn voeding volledig omgooien. Misschien heb ik op dat vlak wel de grootste winst geboekt. Door die voedingsstoffen te vermijden, neem ik wel alle voeding op. Voordien stootte ik het volledig af, waardoor ik mijn spieren eerder afbrak dan sterker maakte. Gelukkig is dat euvel van de baan.”

Aan welke punten wil je de komende maanden werken?

Laura Verdonschot: “Ik wil verder doen zoals ik bezig ben en nog wat sterker worden en de komende jaren vooral groeien. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat rustig groeien de beste methode is. Ik moet het wel afleren iets minder braaf te zijn. Als ik tussen de wereldtoppers zit, laat ik me vaak naar achter drummen en hang ik altijd aan het rekkertje. Maar ook dat zal ik nog leren, daar ben ik van overtuigd. Hoe beter en sterker je wordt, hoe gemakkelijker je jezelf er kan tussen zetten.”

Hoe groot wordt de uitdaging bij Marlux-Napoleon Games?

Laura Verdonschot: “Ik ben heel blij dat ik de overstap kan maken naar Marlux-Napoleon Games. Het is natuurlijk een grote eer om voor zo’n ploeg te rijden en ik kan er rustig groeien met een goede omkadering. Veel verandert er niet, ik wil gewoon de lijn doortrekken. Hopelijk kan ik nog mooie resultaten bij elkaar rijden in het 2e deel van het seizoen. En wie weet goede kampioenschappen rijden, daar hoop ik in ieder geval op. Mezelf meer druk op leggen is niet nodig. Ik ben blij met de stap die ik heb gemaakt en ik denk dat teammanager Jurgen Mettepenningen dat ook is. Ik hoop natuurlijk door te groeien tot fulltime prof bij Marlux-Napoleon Games en zo in de voetsporen van Sanne Cant te kunnen treden, maar de tijd zal uitwijzen of dat ooit mogelijk is.”

 

Fotomateriaal: Kristel Van Gilst.