Sven Nys wil een Britse junior vastleggen bij Telenet Fidea Lions. En niet zomaar ene: Thomas – zeg maar Tom – Pidcock (17) uit Leeds is Europees kampioen in zijn categorie en won deze winter ook de wereldbekermanche in Namen. Bovendien heeft hij ook uitgesproken ambities op de weg en mikt hij volgend jaar op een sterke prestatie in Parijs-Roubaix. “Maar eerst wereldkampioen veldrijden worden in Luxemburg”, zegt hij gedecideerd.

Tom, wat voor type crosser/renner ben je?

Tom Pidcock: “Ik hou er niet zo van om mezelf in een hokje te duwen. Geef me maar gewoon een fiets en ik zal snel rijden.”

Europees kampioen cyclocross worden in Pontchâteau moet het hoogtepunt van jouw seizoen 2016 geweest zijn. Niet?

Tom Pidcock: “Daar moet ik positief op antwoorden. Maar als je me vraagt welk gevoel het me op het moment zelf gaf, ligt dat moeilijk. Ik herinner me er eigenlijk weinig van. Het EK was voor mij in principe een cross als een ander, en dat om maar 1 reden: heel mijn seizoen is toegespitst op het WK in Luxemburg. Ik droom er al een heel jaar van om daar te winnen. Bijna is het zover. Het is een spannend vooruitzicht, maar ik moet het onder controle houden. Anders kan de stress me parten gaan spelen.”

Je won alvast de wereldbekermanche in Namen. Een trail die je ligt?

Tom Pidcock: “Ik heb het minder voor die lastige parcoursen. Ik vind dat wanneer het parcours er snel bij ligt, de sterkste rider het beste van zichzelf kan laten zien. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Hoogerheide is tot hiertoe mijn favoriete parcours in de Benelux, maar eigenlijk puur omdat ik er vorig jaar zo goed was.”

Je gaat tijdens het komende wegseizoen focussen op Parijs-Roubaix… 

Tom Pidcock: “Dat klopt. Enerzijds omdat ik vind dat Roubaix de meest mythische aller wielerwedstrijden op deze planeet is en langs de andere kant omdat dat soort parcours wel iets is voor mij. Mijn kwaliteiten kunnen daar het beste tot uiting komen, denk ik.”

Wat weet je van Sven Nys als voormalig crosser?

Tom Pidcock: “Ik rijd nog niet zo heel lang in het veld en heb ook de geschiedenis van de cross nog niet bestudeerd, maar de voorbije maanden heb ik wel degelijk begrepen waarom Nys een legende is. Zelfs in zijn allerlaatste seizoen van een impressionante carrière slaagde hij erin de meeste technische van alle wereldbekers te winnen. Dat zegt veel.”

Zou je je in België willen settelen om je nog meer op het veldrijden toe te leggen?

Tom Pidcock: “Zeker het 1e jaar zal mijn leven zich toch niet volledig in België afspelen. Ik zou het liefst gewoon thuis in Leeds blijven wonen, want de stap om op regelmatige basis in België te komen crossen zou sowieso al heel groot zijn. Dan is het makkelijker om in je vertrouwde omgeving te blijven.”

Is kiezen tussen veld en weg een issue voor jou?

Tom Pidcock: “Helemaal niet! Ik wil gewoon beide combineren. Het zijn 2 grote liefdes, en ik wil geen van beiden opgeven.”

Is er bij de huidige elite iemand naar wie je opkijkt, of kijk je alleen naar je eigen performance?

Tom Pidcock: “Mathieu van der Poel is nu al 1 van de grootste crossers aller tijden, of toch zeker van degene die ik ken. Naar hem kijkt iedereen op; iedereen streeft ernaar om met hem te wedijveren en hem te proberen verslaan.”

Fotomateriaal: Davy De Blieck.