Zdenek Stybar kunnen we niet echt meer een crosser noemen, maar de 3-voudige wereldkampioen in het veld draagt zijn 1e liefde nog steeds een warm hart toe. De 31-jarige Tsjech van QuickStep Floors Cycling Team kijkt met veel enthousiasme naar het veldrijden, en kan de duels tussen Van Aert en Van der Poel wel smaken. “Maar”, zegt hij, “ze rijden niet veel rapper dan wij in onze tijd.”

Zdenek Stybar: “Op de vraag of alles goed gaat met mij kan ik positief antwoorden. Jammer genoeg kon ik deze winter maar 2 wedstrijden rijden in het veld. Het was echt ongelofelijk plezant, zo leuk dat ik het gevoel kreeg dat ik aan het winnen was. Ik heb genoten, maar meer dan dat was het ook niet. Ik kijk nu met veel plezier naar de duels tussen Wout en Mathieu, alleen jammer dat er geen 3e hond die duels kan verstoren. Maar die 2 zijn dan ook supersterk. Het niveau is moeilijk in te schatten, want ik heb nooit met hen gereden. Ze waren destijds nog belofte of zelfs junior. Maar ik ga niet zeggen dat ze nu 5km/h rapper rijden dan ik destijds met Nys, Albert, Wellens en Vervecken deed.”

“Ze rijden misschien wel ietsjes rapper, maar niet zo veel. Er is veel veranderd in de cross met de komst van de schijfremmen. Daardoor kan je als crosser met een hogere snelheid de bochten ingaan, en later remmen. Daardoor is ook de manier van crossen toch wat anders dan voorheen. Maar ik ben er zeker van dat ik dat niveau nog aankan als ik me er op toeleg. En ik hoop dat dat er ooit nog van komt. Het is te vroeg om daar nu al iets over te zeggen, maar ik wil graag nog eens de échte strijd aangaan met die 2 kerels.”

Tactische spelletjes

Zdenek Stybar: “Wout en Mathieu hebben beiden een aparte stijl. Het explosieve van Mathieu tegen het machinegeweer Van Aert, ik hou van beiden om naar te kijken. Maar het is wel anders dan bij ons destijds. Er waren meer toppers van eenzelfde niveau en daarom speelden we ook vaak tactische spelletjes, waardoor het tempo sowieso wat lager lag.”

“Er is veel te doen over het feit dat ze nu moeten overstappen naar de weg of niet. Dat moeten ze zelf kiezen, maar ik denk dat ze nu nog te veel genieten van het feit dat ze beiden zoveel winnen. Op de weg ga je niet naar elke koers om te winnen, en net dat geeft een uitzonderlijk gevoel. Op de weg weet je soms op voorhand dat je gewoon gaat moeten overleven. Maar als ze ooit willen overstappen, mogen ze niet te lang meer wachten, want ze zullen nog ervaring moeten opdoen ook. Je moet echt leren om de koers te leren lezen. Ik dacht zelf ook dat het makkelijker zou gaan door een goede parcoursverkenning, maar dat bleek toch niet zo simpel.”

Als ze overstappen, zal Mathieu het wel iets makkelijker hebben omdat zijn vader hem sowieso gaat helpen. Langs de andere kant vind ik de keuze van Wout nu perfect. Bij zijn nieuwe team kan hij zich al aanpassen door een mooier en uitdagender programma op de weg te rijden, en toch ook te focussen op het veld. Een zeer goeie keuze.”

Geef Mathieu maar

Zdenek Stybar: “Ik volg het wel van nabij, maar eerlijk gezegd heb ik nog niet te veel crossen gezien deze winter. Vaak is de wedstrijd net gedaan als ik van training kom, ofwel speel ik nog even met mijn zoontje Lewis. Dat is ook kostbaar. Het WK wil ik wel graag zien. We zullen op stage zijn, maar ik hoop dat we een internetverbinding hebben. Mathieu mag van mij winnen, dan is de trui weer in handen van iemand anders, dat vind ik wel leuk.”

Fotomateriaal: Davy De Blieck.