Valkenburg organiseert volgend jaar op 3 en 4 februari het wereldkampioenschap veldrijden op de Cauberg. Het parcours van de wereldbekermanche blijft voor 80% behouden, maar er zullen wel wat ingrijpende wijzigingen komen. Want: hoe kan de Cauberg anders 45.000 man opvangen?

Een WK in Valkenburg, wat doet met jou?

Adrie van der Poel: “We zijn daar 6 jaar geleden begonnen met een UC2 wedstrijd te organiseren, mar we hebben altijd de ambitie gehad om door te groeien tot het wereldbekercircuit, wat ook gelukt is, en later ook eens het WK te mogen organiseren. Dat is ongeveer hetzelfde traject als wat we met Hoogerheide hebben doorlopen. Het doet me als ex-crosser en ook als mens wel wat. Het is toch een stukje erkenning dat je krijgt voor je werk. Dat de UCI zijn vertrouwen toont, betekent dat we op relatief korte termijn iets heel aardigs hebben opgezet.”

Jij bent opnieuw de architect van het parcours. Wat gaat er veranderen?

Adrie van der Poel: “Het parcours zal voor pakweg 80% hetzelfde blijven, en dan vooral het stuk onderaan. Het gedeelte start en finish zal serieus worden gewijzigd. Die zone moet echt efficiënter, want er moet plaats gecreëerd worden. Enerzijds voor extra publiek, maar anderzijds ook voor catering. Daarnaast moeten de mensen van tv ook hun werk kunnen doen, denk maar aan de bekabeling. En er moet rekening gehouden worden met veiligheid. Het ziet er allemaal evidenter uit dan het is. Dat WK lijkt nog ver weg, maar eigenlijk komt het er heel snel aan. Want de UCI zal nog moeten langskomen om al onze plannen/veranderingen goed te keuren en dan moeten er nog wel een aantal stappen volgen. Er is dus nog best wel wat werk voor de boeg. Het parcours zal trouwens niet zwaarder worden, ondanks de veranderingen. Al zal het weer daar ook iets in de pap brokken.”

Hoeveel mensen willen jullie ontvangen?

Adrie van der Poel: “Op het allereerste parcours konden we 5.000 tot 7.000 mensen kwijt. In die jaren zijn er wat veranderingen gebeurt om meer toeschouwers te kunnen toelaten. Maar een WK is nog van een andere orde natuurlijk. Een bureau heeft het berekend en we zouden op 45.000 fans komen. Geen idee of dat voldoende zal zijn. Cijfers zijn ook maar cijfers en elke organisator wil natuurlijk pronken met een mooie prognose. We zullen moeten afwachten.”

Moet dit WK een voortrekker zijn voor de jeugd?

Adrie van der Poel: “Nee, dat vind ik niet. De populariteit van het veldrijden zal altijd bepaald worden door het succes van landgenoten. Of dat nu op een WK is of weet ik veel waar, dat maakt niet zoveel uit. Maar het is goed voor fietsend Limburg en bij uitbreiding voor heel fietsend Nederland dat er een WK is op een plek met heel veel wielerhistorie.”

Fotomateriaal: organisatie WK 2018.