Wielerjournalist Karel Lemmens, die ook voor Gazet van Antwerpen schrijft, heeft uit de mond van Paul Van Bommel, de curator van het nieuwe Boomse fietsbelevingscentrum De Velodroom, een reeks bijzondere wielergebeurtenissen genoteerd. Ze zijn allemaal gelinkt aan een historisch wielertruitje e werden verzameld in het boek ‘Coureur Local’.

Zo is er het merkwaardige verhaal achter het zwart-witte geblokte shirt van Peugeot, Hennie Kuiper droeg bijvoorbeeld dit shirt toen hij wereldkampioen werd in het hol van de leeuw. Er is de emancipatiestrijd van Yvonne Reynders op de wielerpiste – de kolenboerin bekroonde haar carrière met 4 wereldtitels op de weg. Er is de dodelijke val van baantalent Willy ‘Rupske’ Lauwers op de piste in Palma de Mallorca – zijn carrière toont opvallend veel gelijkenissen met die van Jempi Monseré.

Er komen veel bekende namen aan bod, zoals druivenkoning Bjorn Leukemans en Kris Boeckmans, Fabian Cancellara en Adrie van der Poel, Olaf Ludwig en Michael Boogerd. Maar ook renners waar nog nauwelijks over gesproken wordt. André Dierickx bijvoorbeeld, de renner die Eddy Merckx er niet durfde af te rijden. Georges Pintens bijvoorbeeld, het klein duimpje dat bijna de reus vloerde. Jos De Schoenmaecker bijvoorbeeld, de knecht die berggeiten aan banden legde.

‘Coureur Local’ is te koop in het fietsbelevingscentrum De Velodroom, in De Schorre in Boom, en kost slechts 5 euro.

Total
20
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*