Gerben Thijssen Eind januari brak Gerben Thijssen (18) zijn pols. De beloftevolle pistier hoeft echter niet al te veel te sakkeren, want hij is uitstekend bezig. De voorbije maanden heeft hij wielerminnend Vlaanderen al heel wat kriebels bezorgd. Dat werd nu ook beloond met een trofee, die van Sportman van het Jaar in zijn thuishaven Genk. Een prijs met een speciaal kantje.

Sportman van het jaar in Genk, Gerben. Waaraan heb je die prijs precies te danken?

Gerben Thijssen: “Ze hebben me niet verteld waarom ik precies gewonnen heb, maar ik veronderstel dat mijn prestaties in Europa toch een beetje zijn opgevallen. (lacht) Ook het feit dat ik een contract heb kunnen tekenen bij de beloften van Lotto Soudal zal wel doorgewogen hebben. En ja, ik heb mijn naam in Genk ook mee.”

Gerben ThijssenJe vader werd 18 jaar geleden al Sportman van het Jaar in Genk. Wat weet je daar zelf over?

Gerben Thijssen: “Mijn vader Koen werd ooit wereldkampioen bij de Medici, maar verder hij heeft nooit veel ingezet op een carrière in het wielrennen. Hij was wel een goed coureur, maar hij gaf steeds voorrang aan het studeren. En je kan natuurlijk geen 2 zaken op hoog niveau combineren.”

Wil jij ook die optie bewandelen of zou je toch voor een wielercarrière willen gaan?

Gerben Thijssen: “Zelf hoop ik uiteraard wel op een loopbaan in mijn sport, omdat studies niet echt mijn sterkste punt zijn. Ik zou heel graag een carrière als renner uitbouwen. In mijn ogen hebben coureurs het mooiste leven dat er is. Van je hobby je beroep kunnen maken klinkt goed, toch? Kinesitherapie zoals mijn vader is alvast niks voor mij.” (lacht)

Gerben ThijssenHoe kijk je sportief terug op de voorbije periode? 

Gerben Thijssen: “Met veel voldoening. Sportief was het uiteraard heel goed met onder meer een selectie voor het WK in Qatar, een 6-daagse gewonnen, EK en WK piste gereden en medaille’s op het EK. Ik heb ook verschillende internationale koersen naar mijn hand kunnen zetten, met als kers op de taart mijn contract bij Lotto Soudal U23. Een perfecte beloning.”

Voel je jezelf echt een pistier en vanwaar komt die liefde?

Gerben Thijssen: “Ik zie mezelf wel als pistier, ja, omdat ik een redelijk sterke sprint heb aan de meet. En die liefde komt vooral via mijn vorige trainer, Dominique Perissi van 24 Cycling Coach, die mij altijd heeft verteld dat ik naar de piste moest gaan om renner te kunnen worden. En nee, niet louter als voorbereiding. Sowieso tot Tokio 2020 gaat er ook veel focus richting de piste, zelfs met een aangepast wegprogramma.”

Fotomateriaal: Joeri De Coninck en Gerben Thijssen.