Het wielerseizoen staat voor de deur. Een team om alvast te volgen is de jongste telg Spider King-EFC-L&R-TREK uit Vlaanderens wielerpiramide EFC-L&R-Vulsteke en WorldTour-team Trek-Segafredo. Het team knokte zich in enkele maanden tijd een weg naar de (sub)top. Als nieuw team met onmiddellijk 65 renners als nieuwkomer in 2016 sloegen ze iedereen met verstomming. In 2017 willen ze een nog een stap hoger zetten door liefst 6  verschillende nationaliteiten in de selectie op te nemen. Orkestmeester Youri Bultynck heeft dan ook een opmerkelijke aanpak bij de jeugd.

Vanwaar die internationale aanpak in een jeugdteam. Is er te weinig kwaliteit te vinden in de Vlaamse velden?

Youri Bultynck: “Toch wel, maar er deden zich mogelijkheden voor die we niet konden laten liggen. Veel van die mannen klopten zelf aan. Anderen werden gescreend in buitenlandse wedstrijden die we reden. We maakten in de zomer blijkbaar nogal , zowel nationaal als internationaal. Na een matig begin kregen we loon naar werken in de écht grote koersen.”

Je begint aan je 5e jaar als ploegleider. In de voorbije jaren leverde je team ondanks beperkte middelen vrij onbekende renners af aan de nationale ploeg. Welk geheim schuilt daar achter?

Youri Bultynck: “Onze begeleiding. Vaak kiezen we voor renners die wel goed zijn maar nog niet tot de absolute top behoren, vooral omdat ze voorheen nog geen begeleiding kregen. Als jonge renners over de juiste mentaliteit en gedrevenheid beschikken én ze koppelen dat aan onze begeleiding, dan komen er inderdaad verrassingen naar boven. Enfin, voor de buitenwereld zijn dat verrassingen, niet zozeer voor ons.”

“Iedere vrijwilliger van welk team dan ook verdient een standbeeld. Zonder hen is er geen club en dat moeten renners leren beseffen.”

Wat is bij jullie zo uitzonderlijk aan de begeleiding?

Youri Bultynck: “Als je de optelsom maakt van wintertrainingen komen veel teams niet uit boven pakweg 10 ploegtrainingen. Ook de opvolging tijdens de week en variatie aan trainingen moeten vaak beter. Wij werken met een online systeem waarbij alle trainingen dagelijks worden geüpload. Trainingen worden gemonitord, soms zelfs in real time. Hartslagen komen binnen op Ipad in de wagen. Minuut per minuut kunnen we instructies geven. Ik denk dat daar een grote procentuele winst ligt.”

Geen schrik om gekopieerd te worden?

Youri Bultynck: “Eigenlijk niet. Je moet over de juiste mensen beschikken en je moet er enorm veel tijd in investeren. Dat is niet zo evident. Te veel ploegleiders beperken hun taak tot rondtoeren met de ploegwagen en niet verder te kijken dan de dag van de interclub. Onze totale omkadering gaat er vol tegenaan en iedereen heeft dezelfde visie. Winnen en verliezen doen we dan ook altijd samen. De tijd dat onze mensen in de renners investeren, is ongelooflijk groot. Maar het moet gezegd: iedere vrijwilliger van welk team dan ook verdient een standbeeld. Zonder hen is er geen club en dat moeten renners leren beseffen.”

Jullie gaan niet enkel internationaal wat betreft rennersselectie, maar ook wat betreft sponsoring zoeken jullie nieuwe limieten.

Youri Bultynck: “Dat klopt. Zo is Teo Sport een Italiaanse zemenfabrikant, hun topzemen zijn welgekend. Zelfs de renners zijn enthousiast. Zelf ben ik brand manager bij wielerkledijfabrikant Spider King en verdelen we ook Errea, nog een Italiaans merk. Dat staat hoog aangeschreven voor zijn verhouding prijs/kwaliteit. Velen  vergeten het of duwen het in een hoekje, maar ook op vlak van marketing en goed materiaal kan je individueel procentueel groeien. Ik besteed daar veel aandacht aan. Daarom heb ik ook een nieuwe firma opgericht, Lynx+, waardoor ik in België nog concreter kan werken met specifieke producten, zoals de sportvoedingsmerken Booom en OTE. Ook de fietsbeveiliging van Sherlock zal ik verdelen. Een handigheidje voor onze buitenlandse wedstrijden.”

“Projecten uit de grond stampen, daar leef ik van. Zo boeken we als team vooruitgang op vlakken waar anderen weinig of niet aan denken. Maar het draait niet alleen om mij, hé. We kunnen iedereen goed gebruiken. De juiste man op het juiste moment op de juiste plaats is vaak de succesformule. Dat is niet altijd haalbaar, maar met wat improvisatie kom je ook al een heel eind.”

“Ik durf best tegen de stroom in te zwemmen. Mijn enige drijfveer is het jeugdwielrennen te moderniseren. We worden bijgehaald en voorbij gestoken door andere landen, maar we blijven daar blind voor.”

Je zetelt sinds kort in de Raad van Bestuur van Wielerbond Vlaanderen, afdeling West-Vlaanderen. Wat vinden ze daar van jouw ideeën over het jeugdwielrennen?

Youri Bultynck: “Ik luister ook vaak naar de anderen, hoor. En ik breng vooral over wat er leeft bij de clubs. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de de Wielerbond en vooral de KBWB een log schip is dat moeilijk van koers verandert. In West-Vlaanderen valt dat best mee en wil men nog luisteren. Er wordt binnen de KBWB te veel vanuit een ivoren toren geregeerd. Er moet veel meer naar de basis geluisterd worden en vernieuwend gedacht worden. Problemen voorkomen en niet wachten tot ze zich stellen. Ik durf best tegen de stroom in te zwemmen. Mijn enige drijfveer is helpen het jeugdwielrennen te moderniseren. We worden bijgehaald en voorbijgestoken door andere landen, maar we blijven daar blind voor.”

In jouw buurt hebben ze het ook al niet zo begrepen op de koers…

Youri Bultynck: “Ik vraag me af waar dit naartoe gaat. Over wat klaagt zonechef Johan Geeraert? De wedstrijden zijn de laatste 20 jaar met 1/3 afgenomen. Wil hij het wielrennen totaal bannen? Ik dacht dat de politie de bewaker was van verdraagzaamheid? Dan moet hij de lijn voor alles doortrekken. Geen politie meer op voetbalwedstrijden. Wat kost dit de burger niet? Tientallen combi’s om wedstrijden in goede banen te leiden met achteraf vaak nog een papierhandel en overuren voor pv’s voor mensen die elkaar op het gezicht slaan omdat ze de verkeerde kleur dragen. En dat kan wel? Zijn stelling dat een wielerwedstrijd geen eurocent meer in het laatje brengt van de plaatselijke handelaar is je reinste onzin. Maar ik voorspelde het al 2 jaar geleden.”

Hoe bedoel je?

Youri Bultynck: “Ik haalde het in vergaderingen 2 jaar geleden al aan dat dit ons te wachten stond. Men lachte er toen om…. Iedere provincie zou moeten investeren in een verkeersvrij circuit van minimaal 4 km. Dat is een dure aangelegenheid, dat klopt, maar in het buitenland kan het blijkbaar wel. Daar gaan veel jeugdrenners op verkeersvrije circuits trainen er wordt er ook maandelijks een wedstrijd betwist. In samenwerking met privépartners kan dat toch een win-winsituatie worden? Via een maandabonnement worden kosten en onderhoud betaald. Splits de uren van renners en wielertoeristen, plaats douches en cafetaria. De jeugd zal veiliger kunnen sporten. De wegwedstrijden moeten natuurlijk blijven, maar we moeten druk wegnemen waar het enigszins kan. Durven te vernieuwen en out-of-the-box denken. Als we telkens weer denken dat iets niet mogelijk is, moeten we aan niets meer beginnen.”

Waar haal je de energie en de tijd vandaan om al jouw activiteiten kwalitatief in te vullen?

Youri Bultynck: “Ik kan vooral terugvallen op mijn schitterende vrouw Lieselot. Ze durft ook haar mening te zeggen en helpt me mijn dagen zo goed mogelijk in te delen. Zonder haar zou het me een pak meer tijd kosten. In de tijd die we samen hebben, genieten we van ons gezin en onze kids. We zijn beiden geen mensen die 24 uur op elkaars lip leven, maar we weten wat we aan elkaar hebben en de momenten samen zijn echt quality time. En zoals overal lukt het de ene keer beter om iets te plannen dan de andere keer.”