Wauw!

Hoe fantastisch en overweldigend sterk dendert de man uit Dendermonde/Hamme door dit voorjaar? Het is niet te geloven… In de heilige kasseiweken reeg Greg De Veelvraet een ongezien snoer van klassieke pareltjes aan elkaar. De Omloop het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent Wevelgem – voor 95% van het peloton carrièredoelen – waren voor Van Avermaet de voorgerechten in een copieus viergangenmenu. Het hoofdgerecht volgde op de piste van Roubaix, met een fenomenale sprint tegen Zdenek Stybar.

2 vragen duiken op. 1: heeft deze man nog zin in een nagerecht? Zo ja, dan kan hij volgende week net zo ook als topfavoriet aantreden in de Amstel Gold Race. Hij had er al kunnen winnen als hij de ploegconsignes voor Gilbert niet had moeten volgen, remember? 2: wat als… er geen willekeurig jasje over een willekeurige nadar was gedrapeerd op een willekeurige beklimming die de Oude Kwaremont heet? Dan had hij met grote waarschijnlijkheid diezelfde Gilbert ingerekend, om vervolgens opnieuw een prestigesprint tegen Sagan te winnen. Greg Van Avermaet tegen de rest van het peloton? Het had 5-0 kunnen zijn!

Belgisch wonderjaar

Deze Van Avermaet heeft zo lang op zijn honger moeten zitten, dat hij met een enorme gulzigheid en met overmacht de ene brok na de andere verorbert. Hij zet zich hiermee in het rijtje van de Belgische wonderjaren. 2011 is legendarisch omdat Gilbert 4 maal domineerde van Brabant tot Luik. 2012 werd onvergetelijk omdat Boonen 4 maal excelleerde van Harelbeke tot Roubaix. 2017 is nu al fantastisch omdat Van Avermaet 4 maal regeerde, van Gent tot Roubaix. 4 keer op dezelfde manier trouwens. De koers zelf hard maken, de concurrentie murw bombarderen met snoeiharde overnames en tenslotte meestelijk de sprints afmaken tegen respectievelijk Sagan (Omloop), Gilbert (E3), Keukeleire (Wevelgem) en Stybar (Roubaix). De beste renner ter wereld… is een Belg. Trots is gepast!

Vermoedelijk zal Tom Boonen zichzelf voor het hoofd slaan na zijn laatste wedstrijd. Vorige week verraste hij Van Avermaet op de Muur, die onbegrijpelijk in de buik van het peloton meepeddelde. In Roubaix werden de rollen omgedraaid. Boonen liet – eveneens onbegrijpelijk en ook buiten beeld – Van Avermaet het gat dichten op de koplopers, zonder aan te pikken. Hij had er nochtans de benen voor en bovendien had hij in een sprint met Greg meer kans gehad dan Stybar. Was het op? Waarschijnlijk niet, want hij kwam fors dichter op Carrefour de l’Arbre. Gokte hij op andere kornuiten om het gat te dichten? Waarschijnlijk wel. Maar als Van Avermaet gaat, dan moet je kleur bekennen en niet rekenen. Een misrekening dus…

Dat neemt niets weg van de machtige carrière die Tom Boonnen heeft uitgebouwd. Proficiat Tom, voor die jaren van grinta, van een onuitputtelijk krachtenreservoir, van spitse opmerkingen, van knalexplosies die kasseien deden splijten, van een duizelingwekkend aantal overwinningen en ereplaatsen, van die ene WK-zege in Madrid en vooral… van die alledaagsheid waarmee je de koers naar de man in de straat bracht. Hij is nu officieel op wielerpensioen. Niet meer de Bom van Balen of Bom Toonen, maar wel… Bompa Kassei over zoveel jaren. En verhalen zal hij kunnen vertellen!

Fotomateriaal: Davy De Blieck.