Als het gaat om heel jonge gasten met een karkas en motor zoals Tom Boonen, dan denk ik niet dat er op dit moment zo iemand rondrijdt. Je denkt onwillekeurig aan een Jasper Stuyven, een Tiesj Benoot, misschien zelfs aan een Oliver Naesen – wie weet Jens Keukeleire, maar dan schieten we eigenlijk het doel van deze ‘oefening’ voorbij. Dus moeten we naar achteren kijken en naar de plus minus 20’ers.

Bjorg Lambrecht
Bjorg Lambrecht

Dan ga ik in de eerste plaats zeggen dat voor mij Laurens De Plus daar feitelijk wel bijhoort, maar ik zeg er ook meteen bij dat Laurens het betere klimmerstype is en niet de man van de kasseien en de kaskes in Vlaanderen. Puur op leeftijd en inhoud wel, maar niet op een vergelijkbaar parcours. Dan komen we met de nieuwe jonge God, Bjorg Lambrecht, eigenlijk in hetzelfde vaarwater terecht. Dit ‘ventje’ dat zopas Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften won, is met zijn gabarie het compleet tegenovergestelde van ‘den Tom’. Zet de Bom van Balen voor Lambie en je ziet de pas 20-jarige geboren Gentenaar niet meer staan. Maar als je als ‘snotter’ de Ronde van de Isard hebt kunnen winnen en nu een klimmonument, dan zitten we meer met een opvolger voor Claudy Cricquielion.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen

Jasper Philipsen

Jasper Philipsen dan maar? Wel ja: als je van Mol bent, dan kom je al zeker ‘in de buurt’. Maar Jasper is als runner-up van de voorbije Ronde van Vlaanderen U23 ook qua type coureur toch meer een Boonen-type. Pas 19 en een goeie tijdrijder ook, al van bij de junioren, waar hij in die categorie al 5e werd in Parijs-Roubaix. Hoeft daar nog een tekening bij, als je weet dat ie de E3 Harelbeke heeft gewonnen bij de junioren? Hoeveel keer won Boonen daar alweer bij de profs????? Juist, ja, 5 vraagtekens! Jasper won dit jaar de Tryptique des Monts et Chateaux, met een ritwinst in een… massasspurt. Tiens, die Tom Boonen, was dat geen sprinter?

Franklin Six
Franklin Six

Six en Biermans

En dan neefje VDB, wat denk je daar van? Franklin Six is de naam. Even opsommen dit seizoen: gewonnen in Handzame, 3e in Brussel-Zepperen, 9e in Gent-Wevelgem, 5e in Luik-Bastenaken-Luik. Leeftijd: 20 jaar. We zullen er maar rekening mee houden, zeker? Ik ga hier zeker ook Jenthe Biermans niet vergeten. Van Geel, dus weer in de buurt, hé. 2 keer al 2e in de PR U23 klassieker. Moet nog 22 worden en was als junior nationaal kampioen en winnaar van… de Ronde van Vlaanderen. Nu al prof bij Katusha-Alpecin, maar heeft absoluut zijn plaats in dit rijtje.

Harm Vanhoucke
Harm Vanhoucke

Vanhoucke en Vervaecke

Zullen we er Harm Vanhoucke ook maar bij pakken? De Kortrijkzaan wordt er in juni 20, maar won vorig jaar wel de piccolo Ronde van Lombardije – onze kameraad Lambrecht werd daar overigens 3e. Dus ja, ik weet het, meer weer een klimmerstype, maar je kunt beter 5 à 6 jongeren hebben om in de voetsporen van Tornado Tom te proberen treden, dan maar 1 of 2. En ik sluit met veel plezier af met Louis Vervaecke. Oost-Vlaming, al 23 inderdaad en 2e jaars prof bij Lotto Soudal. Ook de Ronde van de Isard gewonnen bij de jeugd en onder meer ook een ritzege in de Ronde van de Toekomst. Heeft toch eigenlijk nog altijd jonge benen, dus let maar op, hij komt er ook wel. W

Want laat dat toch de onderliggende teneur zijn van deze status quaestionis: opvolger worden van Tom Boonen, dat gaat allicht niet lukken. Deze mannen staan aan de poort van mogelijks een mooie profcarrière, het zijn jongeren die eigenlijk nog alles moeten bewijzen en ook gaan moeten leren omgaan met verlies en het besef dat eens ze prof zullen zijn de teller weer op 0 gaat. Wij journalisten zullen af en toe wel eens verwijzen naar de schitterende uitslagen van bij de jeugd en wij vermoeden allemaal dat het er mogelijks inzit om er te komen. Maar weet bijvoorbeeld ook dat Golden Greg toch het magische getal van ‘op z’n sterkst op z’n 28e’ heeft moeten bereiken vooraleer hij finales kon kleuren en de jaren daarna te oogsten. Dus, boys: de weg is nog lang, maar de toekomst oogt mooi. Maak er wat van!

PS: tip van de dag, zonder verder commentaar: Kenny Molly.

Fotomateriaal: Joeri De Coninck.