Waarom we zo enthousiast zijn over de Ronde van Italië? Wel, de Giro is gewoon een heel aantrekkelijke koers om te volgen. Sterk deelnemersveld, een zwaar parcours en vaak ook spannender dan de Tour de France. Een vroege vlucht zou het zomaar eens kunnen uitzingen tot op de meet. Bovendien zijn er maar weinig echt vlakke ritten in deze editie of duikt er in de finale nog ergens een nijdig klimmetje op. Ideaal voor mannen met punch of een grote motor om nog eens een ritje mee te pikken. En hier zitten ook enkele Belgen en Nederlanders tussen.

Rui Costa
Rui Costa. Foto: ANSA/Peri-Bazzi

1. Rui Costa – UAE Team Emirates

Na 8 opeenvolgende Tours staat de 30-jarige Portugees vrijdag aan de start van zijn 1e Giro. Kan een behoorlijk stukje klimmen, dat bewees hij al door 3 keer de Ronde van Zwitserland te winnen, maar komt in een grote ronde vaak te kort om mee spelen in het eindklassement. Een rit winnen is dus het doel voor de ex-wereldkampioen. “Deze editie heeft verschillende ritten die passen bij mijn kwaliteiten. Ik mik dus vol op 1 of meerdere ritzeges. Een ritoverwinning zou heel speciaal zijn, aangezien het de 100e Giro is en tegelijk mijn 1e deelname.” Het wordt zeker uitkijken naar de kopman van UAE Team Emirates.

Filippo Pozzato
Filippo Pozzato. Foto: Wouter Roosenboom

2. Filippo Pozzato – Wilier Triestina-Selle Italia

Ja, Pozzato koerst nog steeds. En nee, het is niet meer wat het ooit geweest is bij Pippo. Zijn laatste grote overwinning ligt al een hele tijd achter ons. Maar de 35-jarige Italiaan heeft nog steeds klasse, hij werd dit jaar 8e in de Ronde van Vlaanderen, en ook aan motivatie zal het hem niet ontbreken. “Zoals voor alle Italianen is het ook voor mij een hele eer om hier te kunnen starten. Mijn doel is om een rit te winnen en dat kan via een lange ontsnapping. Ik zie 2 of 3 ritten die me moeten liggen. Ik heb echt toegeleefd naar deze koers en de ploeg heeft veel vertrouwen in mijn potentieel.”

3. Adam Hansen – Lotto Soudal

De excentrieke Australiër begint vrijdag aan zijn 17e (!) grote ronde op een rij. De vorige 16 wist hij bovendien ook telkens uit te rijden. Een man met een grote motor dus en dit jaar wil hij terug een rit winnen. Iets wat hem eerder al lukte in 2013. “Dit wordt mijn 9e Ronde van Italië, maar ook voor mij voelt deze speciaal aan. Het hoofddoel is om ritten te winnen met Greipel, maar in de minder vlakke ritten mogen de andere renners hun kans gaan. Ik zal zeker een paar keer proberen mee te schuiven in een ontsnapping en dan is veel mogelijk. Ik denk zelfs dat ik een betere conditie heb dan de afgelopen 3 jaar.”

Sean De Bie
Sean De Bie. Foto: Davy De Blieck

4. Sean De Bie – Lotto Soudal

Liet dit jaar de kasseikoersen links liggen en wou zich meer toeleggen op heuvelachtige koersen. Een groot succes kunnen we deze carrièreswitch nog niet noemen, maar De Bie spurtte wel naar een 3e en een 5e plaats in de Ronde van het Baskenland. Is behoorlijk snel en geraakt vlot een bergje over, moet dus zeker enkele ritten vinden die hem liggen. Reed vorig jaar zijn eerste Giro en bewees dat hij geen schrik moet hebben voor een koers van 3 weken.

5. Enrico Battaglin – Team Lotto NL-Jumbo

De Italiaan van Team Lotto NL-Jumbo zal vooral moeten rijden in dienst van Steven Kruijswijk, maar zal ook eens zelf zijn kans mogen gaan. Zowel in 2013 als in 2014 wist hij al eens een rit te winnen. “Het hoofddoel is om Steven aan eindwinst te helpen. Dat hij de Giro kan winnen, heeft hij vorig jaar al bewezen. Maar als ik toelating krijg van de ploeg zal ik ook zelf eens iets proberen. Ik heb nu al enkele interessante ritten op het oog.”

6. Dylan Teuns – BMC

Tejay van Garderen is de kopman van BMC. Na 2 teleurstellende Tours probeert hij het dit jaar in de Giro. Als hij ook deze keer door het ijs zakt, staat er alvast 1’tje klaar om op ritwinst te mikken. Dylan Teuns was de Belgische revelatie in de klimklassiekers en zou ook in deze Giro wel eens kunnen verrassen.

Jasper Stuyven
Jasper Stuyven. Foto: Davy De Blieck

7. Jasper Stuyven – Trek-Segafredo

Kende een ietwat teleurstellend voorjaar, maar zijn 4e plaats in Parijs-Roubaix, zijn droomkoers, maakte dit voor een groot stuk goed. Hij kon dus met een positief gevoel toewerken naar deze Giro. Vorig jaar kwam hij al dicht bij een ritzege in de Tour, dus ook in Italië moeten er mogelijkheden liggen. Al zal hij in 1e instantie wel moeten werken voor Mollema en Nizzolo.

8. Stefano Pirazzi – Bardiani-CSF

Er gaat geen Giro voorbij zonder dat de 30-jarige Italiaan in de aanval trekt. Vrijdag staat hij al voor de 8e opeenvolgende keer aan de start van zijn lievelingskoers. Maar ondanks zijn ontembare aanvalsdrift is het hem nog maar 1 keer gelukt om een rit te winnen in de ronde van zijn thuisland. In 2014 behaalde hij meteen de mooiste zege in zijn carrière. Een jaar eerder mocht hij wel naar huis met de trui van beste klimmer. Ook dit jaar mogen we de aanvaller van Bardiani-CSF minstens 1 keer in de vroege vlucht verwachten.

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin. Foto: Team Sunweb/ © Cor Vos

9. Tom Dumoulin – Team Sunweb

We zijn in de 1e plaats benieuwd naar de rol die Dumoulin zal spelen in het eindklassement. Sinds zijn 6e plaats in de Vuelta van 2015 heeft de 26-jarige Nederlands Limburger zich niet meer specifiek toegelegd op een grote ronde. Ook voor hem wordt het dus wat afwachten, maar als het mocht tegenvallen, dan zien we hem zeker mikken op etappewinst. Won vorig jaar nog 2 ritten in de Tour. Bovendien zal hij ook in de tijdritten dicht eindigen.

10. Laurens De Plus – Quick-Step Floors

Ondanks zijn 21 jaar wordt De Plus door velen beschouwd als de beste Belgische klimmer. Rijdt met de Giro zijn 1e grote ronde ooit en het wordt dus afwachten hoe hij die 3 weken zal verteren. Voor een goed eindklassement zal de Oost-Vlaming waarschijnlijk nog tekort komen, maar wij verwachten wel dat hij in enkele etappes zal meegaan met een vroege ontsnapping en dan kan hij ver geraken. En misschien kan hij zich bergop ook eens meten met de echte toppers. Zal daar bij Quick-Step Floors in elk geval wel de kans toe krijgen, want ze trekken zonder uitgesproken klassementsman naar Italië.