Het was het voorjaar niet van Sep Vanmarcke, ook niet bij Cannondale-Drapac dus. Maar in tegenstelling tot andere jaren waarin het net niet lukte ging het deze keer helemaal mis en kon hij er zelf eigenlijk geen sikkepit aan doen. Maar coureurs blijven niet bij de pakken zitten, en zeker Vanmarcke niet. “Er is meer dan alleen het voorjaar”, verrast hij toch een beetje. “Ja, ik denk al aan het WK.”

Sep, eindelijk terug op de fiets! Hoe zwaar waren de voorbije 2 maand?

Sep Vanmarcke: “Natuurlijk heel frustrerend, maar mentaal viel het al bij al nog mee. Vooral omdat het puur pech was waardoor ik niet kon presteren. Het was volledig buiten mijn macht, die valpartijen in de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche, en nadien de problemen met maag en darmen. Dan moet je er maar mee leren leven, het accepteren. Ook al heeft die pech mij na een nochtans goeie winter het ganse voorjaar achtervolgd.”

Hoe reageerde de ploeg op deze hele situatie?

Sep Vanmarcke: “Tja, dat ik er niets aan kan doen. Het is natuurlijk niet leuk, maar ze zijn me wel altijd blijven steunen en helpen om een oplossing te vinden voor die gezondheidsproblemen. Nu geven ze mij de kans om weer rustig op te bouwen richting het najaar.”

Hoe heb je je tijd opgevuld na de Ronde?

Sep Vanmarcke: “Eerst heb ik in de zetel gelegen om te herstellen van mijn blessures. Daarna ben ik weer beginnen te trainen, maar die maag speelde al snel op en dat werd slechter en slechter. Ik heb veel onderzoeken moeten laten doen en serieus wat afgezien met die maag. Dat waren geen leuke weken.”

Hoe was het gevoel in de Ronde van Noorwegen?

Sep Vanmarcke: “Ik had voor Noorwegen maar 2 en een halve week getraind, dus ik wist vooraf dat het daar voor mij heel lastig ging zijn. Als je zo lang hebt stilgelegen hebt en nog niet veel training in de benen hebt, dan weet je dat de conditie grotendeels weg is. Dat is ook gebleken. En dan spreek ik nog niet van resultaten rijden, maar gewoon van mee te kunnen met het peloton. Ik heb mijn werk voor de ploeg wel redelijk goed kunnen doen, maar voor mezelf was het geen optie om een finale te rijden.”

Wat rest er nog deze maand voor jou?

Sep Vanmarcke: “Ik heb na Noorwegen 10 dagen goed kunnen trainen, ook met de Hammer Series erbij. Ik rij nu Ruddervoorde, de Ronde van Zwitserland en dan nog Halle-Ingooigem. En dan is er het BK in Antwerpen.”

Ben je bezig met dat BK?

Sep Vanmarcke: “Goh, niet echt. Van de ploeg moest ik zelfs niet deelnemen, want die Amerikanen geven daar niet echt om. Maar ik ga wel rijden, want het blijft natuurlijk een Belgisch kampioenschap en daar wil je als renner graag bij zijn. Veel ambitie heb ik vooralsnog niet, maar binnen een week of 3 verwacht ik dat de conditie beter is en dan kan ik misschien toch meespelen. Maar het is niet zo dat ik alles in het werk ga stellen om ginder top te zijn.”

Wat ga je doen tijdens de Tour?

Sep Vanmarcke: “De Ronde van Oostenrijk staat dan op mijn programma. De komende weken wil ik verder opbouwen om verder mijn niveau op te krikken. Ik hoop tegen dan weer finales te kunnen rijden.”

Wat met het WK?

Sep Vanmarcke: “Ik heb met de ploeg afgesproken dat ik opbouw naar augustus en september, dus daar zit het WK zeker bij. Vanaf de BinckBank Tour (vroeger Eneco Tour, red) moet ik er weer staan. Het WK wordt belangrijk voor mezelf en voor de ploeg. We zullen zien waar we komen, maar ik ga nu zeker niet zeggen dat ik in Bergen kopman wil zijn.”

Wat weet jij van de sponsorperikelen rond Cannondale die vorige week in de media verschenen?

Sep Vanmarcke: “Ik heb het ook gelezen, maar diezelfde dag verschenen er online ook ergens berichten dat de ploeg gewoon zou doorgaan. Wij hebben er binnen de ploeg nog niks over gehoord en dus ga ik me er ook niet in opjagen. Ik focus me nu volledig op de koers, dat zal het beste zijn.”