David Millar stond in zijn professionele carrière bekend als 1 van de meest stijlvolle renners in het peloton en kreeg niet voor niets de bijnaam Le Dandy. Na zijn afscheid in 2014 was het dus tijd voor een nieuw hoofdstuk en zette de flamboyante Brit het project ‘Chapter ///’ op poten.

Millar was onlangs in België om zijn collectie in de Benelux voor te stellen. Chapter /// – verdeeld door Wolvenberg – staat voor het 3e hoofdstuk van Millar’s leven. Zijn professionele carrière is namelijk in 2 stukken op te delen, met daartussen een dopingschorsing. De collectie is overigens een samenwerking tussen Millar zelf en Castelli, dat onder meer kledingpartner is van Team Sky. Na zijn afscheid in 2014 was het dus tijd voor een nieuw hoofdstuk en zette Millar dit project op poten. “Toen ik stopte met professioneel koersen, besefte ik dat ik nooit nog échte racekledij zou kunnen dragen. Dat ik voortaan zou fietsen in kledij die ontworpen was om gewoon goed te fietsen en niet met de allerlaatste technisch snufjes zoals bij outfits om echt wedstrijden te koersen, vond ik een nare gedachte. En dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Want om eerlijk te zijn, vond ik op de markt niet bepaald mijn goesting. ”

Er was nog een belangrijke reden voor Millar om niet bij de pakken te blijven zitten. “Ik wilde graag fietsen in kleren zonder daarop ‘reclame’ voor de producent. Als je gewone kleren draagt, staat het merk er toch ook niet in het groot en zeer duidelijk zichtbaar op? Die branding op de koersoutfits vind ik niet zo leuk. Wel, bij Chapter /// blijft het ook subtiel. De collectie zal bovendien bekend staan om zijn kleuren. Ik hoe enorm van varianten, zoals donkergrijs, licht- en donkerblauw, legergroen,…. Het is dus wel iets nieuws.” De Look & Feel moet goed zijn, maar het materiaal blijft in de 1e plaats prestatiegericht. “Het technische aspect voert in alle lijnen en alle items de boventoon.”

Roubaix

De 1e Chapter /// items werden in 2015 gelanceerd en brachten een nieuwe wind op esthetisch vlak in de markt van fietskleding, weliswaar zonder in te boeten aan prestatievermogen. Vandaag is de collectie veel uitgebreider en werden er enkele nieuwe lijnen toegevoegd. Elk product kent zijn eigen achtergrondverhaal en over elk product is minutieus nagedacht. 1 van die nieuwe lijnen is de ‘Onemorelap’-collectie, waar het design gebaseerd is de de legendarische Vélodrome in Roubaix. Millar finishte maar 1 keer in Parijs-Roubaix en dat bracht deze legendarische anekdote met zich mee.

“In mijn laatste jaar 2014 was het 1 van mijn grote doelen om in Roubaix te finishen, en de 257 km, 28 kasseistroken en 2 ronden op de Vélodrome af te leggen. Ik legde de hele afstand af, maar vergat de laatste ronde te rijden. Ik stond in het midden van de beroemdste Velodrome ter wereld een Fanta te drinken met een gezicht onder het stof, toen mijn vrouw me vertelde dat ik nog 1 ronde moest afleggen. One More Lap, dus? Ik ben nog altijd gek van deze race en toen we inspiratie zochten voor de collectie kwamen we hier snel uit.”

De Rocka

Het favoriete item uit zijn collectie is naar eigen zeggen de  ‘Rocka’. “Dat is een jack tegen wind en regen dat gebaseerd is op de uitermate succesvolle Gabba van Castelli. Mooi en strak design, perfecte vormgeving. De kwaliteit is bovendien dezelfde. Alleen is de ‘Rocka’ nog 20% lichter, wat de performance beter maakt, zeker als je hem uitdoet en hem in een hoesje moet meenemen. En er is ook een zakje speciaal op maat voor de iPhone 7”, knipoogt Millar, die met de 12e Touretappe in 2012 zijn laatste koers won.