Iedereen kent Marc Sleen natuurlijk als geestelijke vader van stripheld Nero, maar Marc Sleen is meer. Véél meer. Tussen 1947 en 1964 volgde hij met bijzondere aandacht de Tour de France. Hij maakte cartoons van de meest opzienbarende gebeurtenissen in die 1e naoorlogse Tours en die werden nu door uitgeverij Kannibaal gebundeld in een niet te missen boek.

Sleen volgde de Tour van ’47 tot ’49 in een volgwagen, maar het was geen evidentie om in de auto striptekeningen te maken. En dus legde hij de jaren die volgden zijn hoofd aan de radio. Toch leveren die 1e 3 Tours al knappe en uiteraard zeer ludieke cartoons op. Over de rustdag van de Belgen en hoe Briek Schotte de was doet, bijvoorbeeld. Hoe Ferdi Kübler het met een zak vol centen vroegtijdig afbolt, op zoek naar zijn vrouw. Over Jean Robic en de Aubisque. Over de legendarische titanenduels tussen Coppi en Bartali.

En zo gaat het maar voort. Het is een boek vol wielerhistorie, cartoons op een zeer fijne wijze gebracht. Alleen de mooie etappes doen al watertanden: Bagnères de Bigorre – Luchon of Thonon-les-Bains – Briançon, om er maar 2 te noemen. Het leuke is ook dat Sleen er af en toe verwijzingen naar Nero-helden in verwerkt, een extra toemaatje.

We kunnen hier nog een paar uur doorgaan, maar het is veel leuker om alles zelf te ontdekken. Ons advies luidt: kopen, die handel! Of je kan ook meespelen met onze prijsvraag en een boek WINNEN! We mogen er maar liefst 5 weggeven! Prijsvraag: wie wint in 1953 de Tour in zijn 6e deelname? Het zette Marc Sleen ertoe aan deze Fransman in een cartoon op een troon te zetten, gedragen door zijn trouwe knechten… Antwoord: Louison Bobet. Deze prijsvraag is dus verlopen. De 5 winnaars werden persoonlijk verwittigd!