De rustdag zit erop. Morgen/dinsdag wordt het festival der sprinters in Romans-sur-Isère weer even geopend in deze Tour. Kittel was met 5 spurtoverwinningen al heer en meester sinds het vertrek in Düsseldorf. Rasspecialisten als Greipel en Bouhanni bleven telkens verweesd achter. Wie goed keek, zag een jonge jongen – ook een pure sprinter – wel steeds een beetje dichterbij sluipen. Vorig jaar 4e in Limoges. Nu al eens 3e in Bergerac, daags nadien zelfs 2e in Pau. Telkens zijn beste resultaat voor Dylan Groenewegen in zijn 2e Tour. Die Tourtriomf is slechts een kwestie van tijd voor de pas 24 geworden Amsterdammer. “Dylan behoort tot de beste 6 sprinters ter wereld”, zegt sportdirecteur Nico Verhoeven.

Groenewegen op trainingskamp in het voorjaar, toen hij nog in zijn Nederlandse kampioenentrui mocht koersen. Foto: Team LottoNL-Jumbo.

Dylan Groenewegen is geen gewone. Bij het Cycling Team De Rijke laat hij geregeld van zich spreken, met onder meer dagsucces in de Ronde van Normandië. Dat is dan al in zijn 3e jaar bij de Rotterdamse formatie. Zijn laatste ook, want Groenewegen heeft zich bij menig team in de kijker gefietst. Van het continentale niveau kan hij recht naar de WorldTour. Een grote stap, maar ondanks een getekende verbintenis gaat die transfer naar Cannondale – op dat moment ook de werkgever van Peter Sagan – uiteindelijk niet door. De Italiaanse ploeg fuseert in laatste instantie met Milram en Groenewegen is het kind van de rekening.

Selle San Marco is partner van Team LottoNL-Jumbo

De Nederlandse procontinentale ploeg Roompot reikt hem een hand. Achteraf gezien misschien wel een betere keuze voor de Amsterdammer dan meteen die grote stap naar het hoogste niveau en dan nog bij een buitenlandse ploeg. Onder de vleugels van Michael Zijlaard ontwikkelt Groenewegen zich stapsgewijs doch razendsnel. Het is zijn 1e profcontract en hij toont zijn talent en potentie meteen door te winnen in de Arnhem-Veenendaal Classic én de Brussels Cycling Classic, waar hij onder meer Tom Boonen achter zich laat. Op het Nederlands kampioenschap wordt Groenewegen 4e. Het is echter niet al goud dat blinkt. Tijdens de sprint van het Kampioenschap van Vlaanderen rijdt ene Jens Debusschere hem in de nadars. Gebroken knieschijf, en vooral ook: weg die WK-droom.

Dylan Groenwegen
2e plaats voor Groenewegen (recht) in de sprint in Pau, achter de groene Kittel. Foto: ASO.

Bij LottoNL-Jumbo hebben ze echter voldoende gezien. Hadden, moeten we zeggen. Want al een stuk vroeger in het seizoen heeft de Nederlandse WorldTour-ploeg van sportdirecteur Richard Plugge interesse getoond en toenadering gezocht tot Groenewegen en zijn entourage. Door een clausule kan de renner met een doorlopend contract gratis weg naar een WT-ploeg. Voor LottoNL-Jumbo is het de gedroomde transfer, want Groenewegen is jong, Nederlander én relatief goedkoop. Dat het geen misrekening blijkt van het management, toont Groenewegen snel. Hij wint al meteen een etappe in de Ronde van Valencia. Volgen: ritwinst in de 3-daagse van West-Vlaanderen, Ronde van Yorkshire, ZLM Toer en Ronde van Groot-Brittannië. Ook de Heistse Pijl, de Ronde van Keulen, opnieuw de Arnhem-Veenendaal Classic en de Eurométropole Tour komen op het palmares van de 22-jarige sprinter. Maar bovenal: Groenewegen wordt in Goeree-Overflakkee ook Nederlands kampioen.

Bij de beste 6 ter wereld

“We kunnen natuurlijk alleen maar tevreden zijn met wat hij in zijn 1e jaar bij ons heeft gepresteerd”, licht manager Nico Verhoeven tijdens deze 2e rustdag in de Tour toe. “Dylan toonde dat hij zegezeker was in wedstrijden onder de WorldTour, ik denk dat hij een sprint of 11 gewonnen heeft. Maar als je dat stapje hoger zet, merk je dat het een ander verhaal wordt. In de Eneco Tour heeft Dylan toen echter laten zien dat hij op de goede weg is. Hij klopte in Bolsward de hele sprintwereld. De bevestiging van zijn talent.”

Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen (links) warmt samen met Paul Martens op voor de Tourproloog in Düsseldorf. Foto: WielerVerhaal.

Zijn nationale titel in Montferland verlengen zit er anno 2017 niet in voor Groenewegen, maar klagen mag hij noch zijn ploeg. Opnieuw was er ritwinst in Yorkshire, en ook telkens 2 etappes in de Ronde van Noorwegen en de ZLM Toer. Daarbij veroverde Groenewegen nog de witte jongerentrui in de Ronde van Dubai en de rode puntentrui in de ZLM. En nu dus showtime in de Tour. “Ik droom van een zege, maar als een ander beter is, kan ik me daar wel bij neerleggen”, wist de Nederlander ons aan de vooravond van de Tour te vertellen. En laat de Duitser Marcel Kittel nu echt wel outstanding zijn…. Vooralsnog dus. Want het kan snel keren. Dat hopen ze ook bij zijn ploeg.

“Als je het vergelijkt met vorig jaar, dan zijn de resultaten een pak beter”, weet Verhoeven. “Dylan heeft duidelijk een stap gezet en is een waardevolle pion binnen onze ploeg. Alleen moest hij in het voorjaar vaak de duimen leggen voor een zeer goeie Cavendish en nu in de Tour blijkt Marcel Kittel weer superieur. Maar het lijkt me wel duidelijk: Dylan behoort tot de 6 beste sprinters ter wereld. Zo iemand wil iedereen in zijn ploeg.”

Selle San Marco is partner van Team LottoNL-Jumbo
Andre Greipel bij de Tourstart in Düsseldorf. Volgens zijn sportdirecteur is Groenewegen even goed dan de Gorilla in zijn beste dagen. Foto: ASO.

“Een grote meneer”

Het talent van Dylan Groenewegen staat buiten kijf. Hoewel hij voor de meeste van zijn soortgenoten (lees: sprinters) in deze Tour niet moet onderdoen, blijft hij wel de jongste. Greipel is er al 35, Cavendish 32, Kristoff 30, Bo Hagen eveneens, Kittel in zijn boeren-Tour toch ook al 29, Degenkolb 28, Démare wordt er volgende maand 26, Bouhanni nog deze maand 27, Matthews is er in september 27, Colbrelli is er al lang 27. En Groenewegen. Die is er net 24 geworden. Je zou hem qua talent en leeftijd nog het best kunnen vergelijken met Caleb Ewan of Bryan Coquard – niet in deze Tour omdat hij straks vertrekt bij Direct Energie en de ploeg daar niet tevreden mee is. Coquard is 25 en zéér snel.

“Coquard is wel een ander type sprinter dan Groenewegen”, legt Verhoeven uit. “De Fransman is meer een jumper, komt er vaak nog op het laatste over en liefst nog op een helling. Dylan moet het meer van zijn pure kracht hebben. Ik vergelijk hem graag met André Greipel – maar dan wel met de allerbeste Greipel, want de Greipel van nu wint niks meer. Net als Greipel heeft Dylan het potentieel om in elke grote ronde mee te doen voor 1 of meer sprintzeges. Als je dat kan zeggen, dan ben je een grote meneer in het internationale peloton.”

“Je ziet dat zijn sprint is geëvolueerd”, voegt zijn trainer Merijn Zeeman eraan toe. “Zaak is nu doorgaan met het programma dat ik voor Dylan heb uitgetekend. Hij kan nog meer energie sparen in de bergen om zo frisser aan de laatste km te beginnen. Als hij zich blijft ontwikkelen en binnen een paar jaar wat meer inhoud en ervaring zal hebben, dan zal hij absolute wereldtop zijn. Al blijft het natuurlijk moeilijk om in te schatten hoeveel rek er nou nog op zit.”