Op dinsdag 19 juli 1977 wilde Lucien Van Impe een gooi doen naar zijn 2e opeenvolgende Tourzege. Zijn plan leek te gaan lukken op weg naar Alpe d’Huez. Maar toen sloeg het noodlot toe: de Kleine van Mere werd aangereden door een auto van de Franse televisie.

Vanaf dat moment waren er alleen maar vragen: was dit brute pech, of was er sprake van een complot? In deze bloedstollende sportthriller gaat Lucien Van Impe nu, vandaag exact 40 jaar na datum, op zoek naar antwoorden. In het boek ‘De dag dat ik de Tour verloor’ beleeft hij die 19e juli opnieuw, van minuut tot minuut. En hij praat met de hoofdrolspelers van toen. Hoe herinneren zij die dag? Een spannende vertelling, van uur tot uur, vol koersheroïek. Prachtig neergepend door auteur Filip Osselaer.

“Diep in mij brandde nog altijd de woede om het onrecht dat me die zomer was aangedaan”, sakkert Van Impe. “Ik zag nog altijd de auto naast mij, ik hoorde nog altijd de mensen daar in de gracht. Ik hoorde de tranen van Rita door de telefoon, de tranen van mijn kinderen, van mijn moeder, van Mere.”

De hoofdrolspelers in dit boek zijn: Christiaan Van de Gehuchte, zijn maatje, maar die dag uit de auto gezet. René Dillen: ploegmaat en kamergenoot van Lucien. Rita: vrouw van Lucien. Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Bernard Thévenet: Luciens grootste concurrenten tijdens die Tour. Daniël Pautrat: televisiester van TF1. Patrick De Falvard: passagier in de aanrijdende wagen. Frédéric Anglade: mecanicien bij Lejeune-BP. Henri Anglade: sportdirecteur. Robert Janssens en Roger De Maertelaere: sportjournalisten uit de jaren ’70. Maarten Meirhaeghe: sportdokter Lotto-Soudal. Guy Dobbelaere: UCI-commissaris.

Een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.